Ananas uznawany jest za jeden z najzdrowszych owoców świata. Jest znakomitym źródłem antyoksydantów (witaminy A, C, beta karoten, kwas foliowy), a także ważnych dla naszego zdrowia składników mineralnych takich jak fosfor takich jak fosfor, żelazo i magnez. Oto jakie bogactwo kryją w sobie ananasy:
1. Znakomite źródło naturalnego enzymu, bromelainy. Hamuje ona działanie prozapalnych związków – prostaglandyn co pomaga w leczeniu stanów zapalnych i urazów w organizmie, a także w walce z bakteriami czy infekcją grzybiczą.
2. Bogactwo manganu (filiżanka pokrojonego ananasa pokrywa 70 proc zapotrzebowania na ten pierwiastek), odpowiadającego za mineralizację kości i sprawne stawy.
3. Świetne źródło błonnika, dba więc o sprawną pracę układu pokarmowego, a także o prawidłową mikrobiotę jelit.
4. Niski indeks glikemiczny (IG 45) – można go polecić osobom z cukrzycą ( w niewielkiej ilości) oraz dbającym o linię.
5. Zawarte w nim magnez i potas wzmacniają serce, a także wspólnie z bromelainą (która „rozpuszcza” blaszkę miażdżycową) dba o dobry stan tętnic.
Jak jeść ananasa? Pokrój rdzeń (tam występuje największa koncentracja enzymów) dojrzałego ananasa na małe kawałki i żuj 2-3 razy dziennie.