Spis treści
Jajka przepiórcze – z czym je podawać?
Przepiórki hodowano już 4000 lat temu, zarówno pod kątem mięsa (które jest niezwykle delikatne), jak i jajek. Charakterystyczne skorupki są pełne plamek, które niektórzy żartobliwie nazywają piegami.
Jajka przepiórcze są uwielbiane w całej Europie, Ameryce Środkowej, Południowej a nawet Azji. Idealnie pasują do sałatek i kanapek. Są świetnym dodatkiem do mięs i krewetek.
Można je dodawać niemalże do każdego ciasta, choć trzeba pamiętać, że jajko przepiórcze stanowi zazwyczaj ok. ¼ jajka kurzego. Jeśli chcemy je wykorzystać jako składnik ciast, tortów i kremów, warto zastosować odpowiedni przelicznik.
Jak przygotowywać jaja przepiórcze? Ile gotować jajka przepiórcze na twardo, a ile na miękko?
Ile gotować jajka przepiórcze? Czas gotowania jajek przepiórczych jest nieco inny niż kurzych. Jeśli chcemy ugotować jajko na twardo potrzeba 3 minut (już we wrzącej wodzie), a jeśli na miękko wystarczy ok. 1,5 minuty.
Jajecznicę z jaj przepiórczych przygotowuje się błyskawicznie, czasami wystarczy dosłownie 30-40 sekund, dlatego warto wcześniej wybić jajka do naczynia i dopiero wtedy wylać je na patelnię. Zazwyczaj taka jajecznica składa się z 10 jaj przepiórki, co jest porównywalne z jajecznicą z 2-3 zwykłych jaj kurzych.
Nieznane oblicze szparagów
Jajka przepiórcze – składniki odżywcze
Jajka przepiórcze zazwyczaj porównuje się z kurzymi. Mimo, że te pierwsze są maleńkie (jedno waży ok. 10 g) to pod względem wartości odżywczych przewyższają swoich większych konkurentów.
1. Witaminy z grupy B
Po pierwsze mają mniej tłuszczu i więcej aminokwasów. Zawierają też dużo więcej witaminy B1 aniżeli jajka kurze. Mają zresztą w składzie całą gamę witamin z grupy B, czyli B2, B3, B4, B5, B6, B9, a nawet witaminę B12.
Dzięki witaminom z tej grupy jajka wspierają procesy metaboliczne zachodzące w organizmie, łagodzą napięcie nerwowe, poprawiają sprawność intelektualną i zdrowie psychiczne. Zawierają też cholinę, która również jest odpowiedzialna za utrzymanie w zdrowiu układu nerwowego.
2. Żelazo i selen
W nakrapianej skorupce mieści się całe bogactwo żelaza i selenu. Żelazo wspiera układ immunologiczny i jest niezbędny w produkcji czerwonych krwinek. Bierze również udział w transporcie tlenu z płuc do tkanek. Wpływa pozytywnie na cały układ krążenia, podobnie jak selen, który poprawia cyrkulację krwi i obniża ryzyko chorób serca. Selen zresztą ma szereg innych funkcji, wykazuje działanie antyoksydacyjnie, poprawia pracę tarczycy, pomaga niwelować objawy astmy.
3. Dobry cholesterol HDL
Co prawda jajka przepiórcze są bogate w cholesterol (choć i tak mają go mniej niż kurze), ale mają dobry wpływ na lipidogram, czyli profil lipidowy krwi. Zwiększają poziom dobrego cholesterolu HDL.
W składzie znajdziemy też mnóstwo witaminy A wzmacniającej układ odpornościowy, sprzyjającej regeneracji komórek, mającej zbawienny wpływ na skórę i jej odnowę.
Jajka przepiórcze są też źródłem wapnia, miedzi, potasu, sodu, cynku.
Jaja przepiórcze dobre dla alergików
Dietetycy podkreślają, że jaja kurze charakteryzują się silnym działaniem uczulającym. Mowa zwłaszcza o białkach tych jaj. Okazuje się, że jajka przepiórcze są wolne od alergenów.
Pewien francuski uczony (J.C. Truffier) opublikował w 1978 roku artykuł, w którym opisał przypadki kataru siennego, astmy, egzemy, łuszczycy, a nawet migren spowodowanych reakcją uczuleniową, które ustępowały po jedzeniu surowych jaj przepiórczych. Dziś naukowcy wciąż dyskutują nad potencjałem tych jajek, zwłaszcza w kontekście alergii, ale wciąż brakuje obszernych i wielopłaszczyznowych badań na ten temat.
Zawadiacka botwinka. Przepisy na lato
Jajka przepiórcze – przepisy
Wiosenna sałatka z różowymi jajkami przepiórczymi
Jajka przepiórcze nabiorą pięknej różowej barwy, jeśli namoczymy je przez chwilę w soku z buraka. Wystarczy 5 minut! Do tego zielony groszek (może być mrożony), rzodkiewka, odrobina papryki i przepyszna oliwa szczypiorkowa. Wiosna na talerzu.
Składniki:
- Mix sałat (ok. 100 g)
- 4 jajka przepiórcze
- 1/3 szklanki soku z buraków
- 4 rzodkiewki
- 2 łyżki zielonego groszku (np. mrożonego)
- Kawałek czerwonej papryki (pasek ok. 3 cm)
- 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
- 1 łyżka pokrojonej zielonej cebulki
- 2 łyżki oliwy
- Kilka kropel cytryny
- Sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo (3 minuty od momentu, gdy woda zacznie wrzeć), obierz, a następnie wrzuć na 5 minut do szklanki z sokiem buraczanym. Sałatę opłucz, ułóż na talerzu, dodaj pokrojone rzodkiewki, ugotowany zielony groszek i paseczki papryki. Jajka wyjmij z soku, przekrój na pół, dodaj do sałatki.
Oliwę zmiksuj ze szczypiorkiem, cebulką i cytryną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i (koniecznie!) odrobiną cukru. Podawaj sałatkę z oliwą.
Chałka z kremem buraczkowym, jajkami przepiórczymi i tymiankiem
Większość z nas odkryła już hummus buraczany, ale na wiosenne śniadanie wydaje się on już zbyt „ciężki”. Tymczasem ugotowane i starte buraczki świetnie komponują z serkiem mascarpone i limonką. Taka pasta jest lekka i odświeżająca. Dobrze komponuje się z jajkami przepiórczymi i świeżymi ziołami.
Składniki:
- 3 łyżki serka mascarpone
- 1 ugotowany burak (bez skórki)
- 1 łyżka soku z limonki (lub więcej)
- 1 łyżeczka miodu (lub więcej)
- 3 jajka przepiórcze
- 2 kromki chałki
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła np. tymianek
Przygotowanie:
Ugotowanego buraka zetrzyj na tarce (małe oczka), a następnie dokładnie odciśnij. Zostaw odciśnięty sok, przyda Ci się do pofarbowania jajek. Dzięki temu nabiorą pięknej różowej barwy. Jajka ugotuj (3 minuty od momentu, gdy woda zacznie wrzeć), obierz, a następnie włóż do soku z buraczków na kilka minut.
Do serka mascarpone dodaj starte buraki, limonkę, miód a następnie zmiksuj na gładką masę. Oczywiście można od razu zmiksować ugotowanego buraka z serkiem mascarpone, ale nadmiar soku spowoduje, że krem nie będzie nadawał się do smarowania pieczywa. Pieczywo wysmaruj kremem, ułóż przekrojone na pół jajka, udekoruj tymiankiem, posyp solą i świeżo mielonym pieprzem.
Szpinakowe muffinki z majonezem i jajkiem przepiórczym
Składniki:
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 3 jaja kurze
- 2 jaja przepiórcze
- Sól i pieprz do smaku
- Odrobina zielonej czubrycy
- Trochę zielonej cebulki lub szczypiorku (do dekoracji)
- Odrobina majonezu (kupnego lub domowego)
Przygotowanie:
Na maśle podsmaż część szpinaku (ok. 100 g) doprawiając go do smaku solą, pieprzem i zieloną czubrycą. Wystudź, a następnie przełóż do blendera. Dodaj jajka i resztę szpinaku (ok. 50 g. których nie usmażyłaś/usmażyłeś). Zmiksuj wszystko na gładką masę.
Papierowe foremki na muffinki wysmaruj oliwą (możesz dodatkowo posypać bułką tartą, jeśli chcesz), wlej masę szpinakową, a następnie piecz w temp. 170 stopni aż wyrosną. Dlaczego papierowe foremki są lepsze niż zwykłe? Ponieważ babeczki szpinakowe lubią przywierać, a gdy są w papierowych foremkach, to po wyjęciu z piekarnika wystarczy odwrócić je do góry nogami i – w razie potrzeby – po prostu „zedrzeć” papier.
Udekoruj babeczki majonezem i sadzonymi jajkami przepiórczymi. Całość posyp solą, pieprzem, czubrycą i pokrojonym szczypiorkiem (lub cebulką).