Strona główna ZdrowieInfekcje bakteryjne i wirusowe Złote mleko – przepis na lek na przeziębienie

Złote mleko – przepis na lek na przeziębienie

autor: Marta Bednarska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Złote mleko z siłą tajfunu wymiata z organizmu wirusy, bakterie i grzyby. To najlepszy pomocnik w walce z przeziębieniem i innymi infekcjami. Rozgrzewa, leczy stany zapalne i wzmacnia organizm. Zrobisz je w kilka minut. Oto przepis na złote mleko.

Strona główna ZdrowieInfekcje bakteryjne i wirusowe Złote mleko – przepis na lek na przeziębienie
Złote mleko - przepis lek na przeziębienie i grypę. Dwie szklanki z żółtym mlekiem z kurkumą.

Złote mleko z kurkumą

Sekretnym składnikiem tego najzdrowszego napoju świata jest kurkuma. Już tysiące lat temu była ceniona przez joginów i lekarzy ajurwedy ze względu na swoje fenomenalne właściwości lecznicze. Złoty napój z mlekiem kokosowym uznawali za eliksir długowieczności.

Dziś wnikliwe badania naukowe dowodzą, że ta przyprawa, dzięki zawartym w niej leczniczym składnikom, kurkuminoidom (m.in. kurkuminie) działa bardzo silnie przeciwzapalnie, bakteriobójczo i wirusobójczo. Zabija też grzyby, jest skutecznym antyoksydantem i niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i procesy starzenia się.

Amerykańscy naukowcy potwierdzili ostatnio, że kurkuma zwiększa tzw. wydzielanie neurotroficzne. Dotychczas mówiło się, że neurony tworzą się tylko w młodzieńczym wieku, a jeśli dochodzi do ich uszkodzenia (stres, nałogi, choroby), nie mogą się regenerować. Tymczasem udowodniono, że kurkumina odbudowuje struktury neuronowe. Mało tego, tworzy nowe. Przy zaburzeniach koncentracji i pamięci poprawia pracę mózgu.

Stosowana profilaktycznie może więc chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi. Dr Saraswati Sukumar, onkolog z Uniwersytetu Johna Hopkinsa, potwierdza, że ta przeciwzapalna przyprawa jest pomocna także w walce z cukrzycą czy przy gojeniu się ran. Badania wskazują, że spożywana regularnie, obniża ryzyko zachorowania na raka. Jednocześnie nie powoduje żadnych skutków ubocznych.

Złote mleko warto więc pić nie tylko podczas infekcji, ale popijać profilaktycznie. Napój ten przynosi ulgę również w silnym stresie i wahaniach nastroju. Koi nerwy, zmniejsza napięcie, dodaje energii, poprawia koncentrację.

Złote mleko – właściwości i przeciwwskazania

Przepis na złote mleko

Bazą do przygotowania złotego mleka jest roślinne mleko kokosowe oraz świeży korzeń kurkumy – dostępny w sklepach z żywnością ekologiczną i niektórych supermarketach. Jeśli korzenia akurat nie ma, możesz użyć zamiennie przyprawy w proszku.

Zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj korzeń kurkumy i wsyp kopiastą łyżeczkę na kubek mleka kokosowego (przyprawy w proszku daj tę samą ilość). Wymieszaj i wlej do rondelka. Zagotuj powstałą miksturę, odstaw. Odczekaj chwilę, aż przestygnie – ale nie za bardzo, mleko ma być mocno ciepłe. Przecedź przez sitko i pij na zdrowie. Jeśli w smaku jest zbyt wytrawne, możesz je posłodzić miodem lub dodać soku malinowego.

Przepis na złote mleko z kurkumą. Sproszkowana kurkuma i korzeń kurkumy.

Złote mleko – przepis z przyprawami

Wzmocnisz działanie leczniczego napoju, jeśli zagotujesz je razem z następującymi przyprawami:

  • Cynamonzawiera aldehyd cynamonowy, który przeciwdziała groźnym bateriom, grzybom i pasożytom (jest obecny między innymi w preparatach przeciwpasożytniczych). To także źródło cennego pierwiastka – chromu. Dzięki niemu spada łaknienie na słodycze. Najwięcej chromu i odżywczych substancji znajdziesz w oryginalnym cynamonie cejlońskim. Jest słodszy, delikatniejszy niż inne odmiany cynamonu i lekko korzenny w smaku. Ma też bardziej miękką, kruchą korę, którą bez trudu zetrzesz lub rozbijesz w moździerzu.
  • Goździki oczyszczają organizm z wolnych rodników. Dodają energii, wzmacniają układ odpornościowy w walce z drobnoustrojami. Dodatkowo działając antyseptycznie, pomagają zwalczyć infekcje i stany zapalne. Na kubek złotego mleka wrzuć pięć goździków w całości. Jeśli lubisz silny aromat, rozgnieć „główkę” goździka.
  • Imbir to bliski brat kurkumy. Zawiera ostrą w smaku kapsaicynę, która ma właściwości rozgrzewające. Imbir powszechnie stosowany jest jako środek przeciwzapalny, przeciwbakteryjny, poprawiający krążenie, metabolizm i trawienie. Olejki z imbiru pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, działają przeciwobrzękowo i rozkurczowo.

Jak pić i dawkować złote mleko?

O tym, jak często pić złote mleko, powie nam nasz organizm. Gdy dopadnie cię przeziębienie lub grypa, pij ciepłe złote mleko dwa razy dziennie. Profilaktycznie chroń organizm przed osłabieniem i infekcjami, pijąc 2–3 porcje złotego płynu w tygodniu.

Złote mleko – jak często pić i jak je zrobić?

Podobne artykuły