Złote mleko – przepis na zdrowie

Złote mleko z siłą tajfunu wymiata z organizmu wirusy, bakterie i grzyby. To najlepszy pomocnik w walce z przeziębieniem i innymi infekcjami. Rozgrzewa, leczy stany zapalne i wzmacnia organizm. Zrobisz je w kilka minut.

dopadla cie infekcja wypij zlote mleko a blyskawicznie wrocisz do zdrowia

Sekretnym składnikiem tego najzdrowszego napoju świata  jest kurkuma. Już tysiące lat temu była ceniona przez joginów i lekarzy ajurwedy ze względu na swoje fenomenalne właściwości lecznicze. Złoty napój z mlekiem kokosowym uznawali za eliksir długowieczności.

Dziś wnikliwe badania naukowe dowodzą, że ta przyprawa, dzięki zawartym w niej leczniczym składnikom, kurkuminoidom (m.in. kurkuminie) działa bardzo silnie przeciwzapalnie, bakteriobójczo i wirusobójczo. Zabija też grzyby, jest skutecznym antyoksydantem i niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i procesy starzenia się.

co zrobić z kurkumą?

Czy wiesz, że…?

Amerykańscy naukowcy potwierdzili ostatnio, że kurkuma zwiększa tzw. wydzielanie neurotroficzne. Dotychczas mówiło się, że neurony tworzą się tylko w młodzieńczym wieku, a jeśli dochodzi do ich uszkodzenia (stres, nałogi, choroby), nie mogą się regenerować. Tymczasem udowodniono, że kurkumina odbudowuje struktury neuronowe. Mało tego, tworzy nowe. Przy zaburzeniach koncentracji i pamięci poprawia pracę mózgu. 

Stosowana profilaktycznie może więc chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi. Dr Saraswati Sukumar, onkolog z Uniwersytetu Johna Hopkinsa, potwierdza, że ta przeciwzapalna przyprawa jest pomocna także w walce z cukrzycą czy przy gojeniu się ran. Badania wskazują, że spożywana regularnie, obniża ryzyko zachorowania na raka. Jednocześnie nie powoduje żadnych skutków ubocznych.

Złote mleko warto więc pić nie tylko podczas infekcji, ale popijać profilaktycznie. Napój ten przynosi ulgę również w silnym stresie i wahaniach nastroju. Koi nerwy, zmniejsza napięcie, dodaje energii, poprawia koncentrację.

Złote mleko – przepis na leczniczy napój z kokosa

Bazą do przygotowania złotego mleka jest roślinne mleko kokosowe oraz świeży korzeń kurkumy – dostępny w sklepach z żywnością ekologiczną i niektórych supermarketach. Jeśli korzenia akurat nie ma, możesz użyć zamiennie przyprawy w proszku.

Zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj korzeń kukumy i wsyp kopiastą łyżeczkę na kubek mleka kokosowego (przyprawy w proszku daj tę samą ilość). Wymieszaj i wlej do rondelka. Zagotuj powstałą miksturę, odstaw. Odczekaj chwilę, aż przestygnie – ale nie za bardzo, mleko ma być mocno ciepłe. Przecedź przez sitko i pij na zdrowie. Jeśli w smaku jest zbyt wytrawne, możesz je posłodzić miodem lub dodać soku malinwego. 

Złote mleko z przyprawami

Wzmocnisz działanie leczniczego napoju, jeśli zagotujesz je razem z następującymi przyprawami:

  • Cynamonem – zawiera aldehyd cynamonowy, który przeciwdziała groźnym bateriom, grzybom i pasożytom (jest obecny między innymi w preparatach przeciwpasożytniczych). To także źródło cennego pierwiastka – chromu. Dzięki niemu spada łaknienie na słodycze. Najwięcej chromu i odżywczych substancji znajdziesz w oryginalnym cynamonie cejlońskim. Jest słodszy, delikatniejszy niż inne odmiany cynamonu i lekko korzenny w smaku. Ma też bardziej miękką, kruchą korę, którą bez trudu zetrzesz lub rozbijesz w moździerzu.
  • Goździkami – oczyszczają organizm z wolnych rodników. Dodają energii, wzmacniają układ odpornościowy w walce z drobnoustrojami. Dodatkowo działając antyseptycznie, pomagają zwalczyć infekcje i stany zapalne. Na kubek złotego mleka wrzuć pięć goździków w całości. Jeśli lubisz silny aromat, rozgnieć „główkę” goździka.
  • Imbirem – to bliski brat kurkumy. Zawiera ostrą w smaku kapsaicynę, która ma właściwości rozgrzewające. Imbir powszechnie stosowany jest jako środek przeciwzapalny, przeciwbakteryjny, poprawiający krążenie, metabolizm i trawienie. Olejki z imbiru pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, działają przeciwobrzękowo i rozkurczowo.

Jak dawkować złote mleko?

Gdy dopadnie cię przeziębienie lub grypa, pij ciepłe złote mleko dwa razy dziennie. Profilaktycznie chroń organizm przed osłabieniem i infekcjami, pijąc 2–3 porcje złotego płynu w tygodniu.

26.08.2019
Głogowy wzmacnia serce, aloesowy zapobiega infekcjom, pokrzywowy wspomaga leczenie anemii… To tylko trzy najpopularniejsze rodzaje ziołomiodów, ale jest ich więcej, a każdy z nich ma unikalne właściwości. Sprawdź, czemu warto je jeść. Konsultacja: Janusz Kasztelewicz z pasieki Sądecki Bartnik.
16.10.2019
W okresie nasilonej zachorowalności na różnego rodzaju infekcje, dobrze jest wzmocnić organizm, zanim choroba nas dopadnie. Aby poprawić swoją odporność i rozgrzać organizm od środka, dobrze jest spożywać ciepłe i ogrzewające potrawy, poczynając od śniadania, które jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia! Co będzie najlepsze? Rozgrzewająca owsianka! Sprawdź, jak ją zrobić.
08.08.2019
Uwielbiasz bób, ale unikasz go z obawy przed wzdęciami? Na szczęście są sposoby na to, by uniknąć tych przykrych konsekwencji i najeść się bobu do syta.
13.08.2018
Wzmacnia serce, dba o wzrok, skutecznie walczy z nowotworami. Do tego opóźnia starzenie się organizmu. A to tylko kilka zalet aronii uznawanej za jeden z najlepszych antyoksydantów świata.
14.08.2018
Dla zielarzy od wieków szczególnym dniem jest obchodzone 15 sierpnia święto Matki Boskiej Zielnej. W kościołach święci się wtedy zioła zebrane z łąk, pól i lasów. Dawniej z zebranych roślin leczniczych wykonywano piękne obrzędowe wieńce. W ich skład wchodziły „zioła na każdą chorobę”. Rzeczywiście, większość schorzeń, które nękały ówczesną ludność leczono tymi właśnie ziołami. Do […]
05.08.2019
Zachwycają kolorem, zachęcają smakiem i aromatem. Ale co najważniejsze – są bogatym źródłem witaminy D, prozdrowotnych antyoksydantów, w dodatku mogą zwalczać pasożyty.