Złote mleko – przepis na zdrowie

Złote mleko z siłą tajfunu wymiata z organizmu wirusy, bakterie i grzyby. To najlepszy pomocnik w walce z przeziębieniem i innymi infekcjami. Rozgrzewa, leczy stany zapalne i wzmacnia organizm. Zrobisz je w kilka minut.

dopadla cie infekcja wypij zlote mleko a blyskawicznie wrocisz do zdrowia

Sekretnym składnikiem tego najzdrowszego napoju świata  jest kurkuma. Już tysiące lat temu była ceniona przez joginów i lekarzy ajurwedy ze względu na swoje fenomenalne właściwości lecznicze. Złoty napój z mlekiem kokosowym uznawali za eliksir długowieczności.

Dziś wnikliwe badania naukowe dowodzą, że ta przyprawa, dzięki zawartym w niej leczniczym składnikom, kurkuminoidom (m.in. kurkuminie) działa bardzo silnie przeciwzapalnie, bakteriobójczo i wirusobójczo. Zabija też grzyby, jest skutecznym antyoksydantem i niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i procesy starzenia się.

co zrobić z kurkumą?

Czy wiesz, że…?

Amerykańscy naukowcy potwierdzili ostatnio, że kurkuma zwiększa tzw. wydzielanie neurotroficzne. Dotychczas mówiło się, że neurony tworzą się tylko w młodzieńczym wieku, a jeśli dochodzi do ich uszkodzenia (stres, nałogi, choroby), nie mogą się regenerować. Tymczasem udowodniono, że kurkumina odbudowuje struktury neuronowe. Mało tego, tworzy nowe. Przy zaburzeniach koncentracji i pamięci poprawia pracę mózgu. 

Stosowana profilaktycznie może więc chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi. Dr Saraswati Sukumar, onkolog z Uniwersytetu Johna Hopkinsa, potwierdza, że ta przeciwzapalna przyprawa jest pomocna także w walce z cukrzycą czy przy gojeniu się ran. Badania wskazują, że spożywana regularnie, obniża ryzyko zachorowania na raka. Jednocześnie nie powoduje żadnych skutków ubocznych.

Złote mleko warto więc pić nie tylko podczas infekcji, ale popijać profilaktycznie. Napój ten przynosi ulgę również w silnym stresie i wahaniach nastroju. Koi nerwy, zmniejsza napięcie, dodaje energii, poprawia koncentrację.

Złote mleko – przepis na leczniczy napój z kokosa

Bazą do przygotowania złotego mleka jest roślinne mleko kokosowe oraz świeży korzeń kurkumy – dostępny w sklepach z żywnością ekologiczną i niektórych supermarketach. Jeśli korzenia akurat nie ma, możesz użyć zamiennie przyprawy w proszku.

Zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj korzeń kukumy i wsyp kopiastą łyżeczkę na kubek mleka kokosowego (przyprawy w proszku daj tę samą ilość). Wymieszaj i wlej do rondelka. Zagotuj powstałą miksturę, odstaw. Odczekaj chwilę, aż przestygnie – ale nie za bardzo, mleko ma być mocno ciepłe. Przecedź przez sitko i pij na zdrowie. Jeśli w smaku jest zbyt wytrawne, możesz je posłodzić miodem lub dodać soku malinwego. 

Złote mleko z przyprawami

Wzmocnisz działanie leczniczego napoju, jeśli zagotujesz je razem z następującymi przyprawami:

  • Cynamonem – zawiera aldehyd cynamonowy, który przeciwdziała groźnym bateriom, grzybom i pasożytom (jest obecny między innymi w preparatach przeciwpasożytniczych). To także źródło cennego pierwiastka – chromu. Dzięki niemu spada łaknienie na słodycze. Najwięcej chromu i odżywczych substancji znajdziesz w oryginalnym cynamonie cejlońskim. Jest słodszy, delikatniejszy niż inne odmiany cynamonu i lekko korzenny w smaku. Ma też bardziej miękką, kruchą korę, którą bez trudu zetrzesz lub rozbijesz w moździerzu.
  • Goździkami – oczyszczają organizm z wolnych rodników. Dodają energii, wzmacniają układ odpornościowy w walce z drobnoustrojami. Dodatkowo działając antyseptycznie, pomagają zwalczyć infekcje i stany zapalne. Na kubek złotego mleka wrzuć pięć goździków w całości. Jeśli lubisz silny aromat, rozgnieć „główkę” goździka.
  • Imbirem – to bliski brat kurkumy. Zawiera ostrą w smaku kapsaicynę, która ma właściwości rozgrzewające. Imbir powszechnie stosowany jest jako środek przeciwzapalny, przeciwbakteryjny, poprawiający krążenie, metabolizm i trawienie. Olejki z imbiru pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, działają przeciwobrzękowo i rozkurczowo.

Jak dawkować złote mleko?

Gdy dopadnie cię przeziębienie lub grypa, pij ciepłe złote mleko dwa razy dziennie. Profilaktycznie chroń organizm przed osłabieniem i infekcjami, pijąc 2–3 porcje złotego płynu w tygodniu.

05.11.2018
W aptece można kupić mnóstwo syropów mukolitycznych, czyli rozrzedzających wydzielinę i ułatwiających jej odkrztuszenie. Są zalecane podczas silnego przeziębienia, zapalenia oskrzeli bądź przy męczącym suchym kaszlu. Zamiast produktu aptecznego przygotuj jego naturalny odpowiednik, czyli kompot gruszkowo-migdałowy. Całkowicie naturalne, w dodatku pyszne i odżywcze lekarstwo.
27.08.2018
Działa jak energetyk, podnosi wydolność organizmu, usprawnia trawienie, odchudza, pomaga w walce z nowotworami, wyciąga z anemii, nawet poprawia nastrój… A do tego zrobisz go w 15 minut, i… jest tani jak barszcz. Zakwas buraczany to samo dobro!
20.10.2018
Grzybek tybetański wyglądem przypomina ziarna ryżu lub sklejone cząsteczki kalafiora – są to tzw. ziarna kefirowe. Jeśli dodasz go do mleka, otrzymasz kwaśny napój, przypominający kefir. Uznaje się go za swoisty fenomen medyczny i panaceum na wiele problemów zdrowotnych – od leczenia stanów zapalnych w organizmie poczynając na podniesieniu libido kończąc. Konsultacja lek. med. Paweł Błaszczyszyn.
20.06.2018
Nie wszystko jest takie, jakie się wydaje. Myślisz, że kupujesz cukier waniliowy, a tymczasem przynosisz do domu cukier z… syntetyczną waniliną. Chcesz posmarować kanapkę masłem, a ląduje na niej tłuszczowy miks z utwardzonymi olejami roślinnymi. Czy producenci żywności nas oszukują? Nie. Wszystko jest napisane na opakowaniach – trzeba tylko być uważnym i dokładnie czytać etykiety!
10.10.2018
Twoje dziecko ma wysypkę po zjedzeniu pomarańczy? W tym przypadku sprawa jest prosta – prawdopodobnie jest na nie uczulone. Ale często alergię pokarmową trudno rozpoznać. Może bowiem powodować bardzo różne objawy – problemy jelitowe, wysypkę, duszności, łzawienie oczu i katar, ataki astmy, migreny. Jak sprawdzić na co dziecko jest uczulone i jak je leczyć radzi […]
26.01.2018
Czy gluten faktycznie jest wrogiem numer jeden dla zdrowia? Na szczęście tylko dla części z nas. Skąd się bierze i gdzie go znajdziemy poza zbożami? Jak wpływa na nasz organizm? – tłumaczy dietetyk kliniczny Kamila Lipowicz z poradni dietetycznej Ajwen.