Strona główna Medycyna naturalnaZiołolecznictwo Złote mleko – jak często pić i jak je zrobić?

Złote mleko – jak często pić i jak je zrobić?

autor: Julia Jarosz Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Napój na bazie mleka z kurkumą, imbirem i cynamonem zwany jest złotym mlekiem, mlekiem indyjskim lub złotym latte (golden latte). Wzmacnia odporność, rozgrzewa, dodaje energii, zwalcza infekcje. W dodatku smak złotego mleka rozkocha w sobie prawie każdego. Jak często pić złote mleko i kiedy – rano, wieczorem, zimą czy latem?

Strona główna Medycyna naturalnaZiołolecznictwo Złote mleko – jak często pić i jak je zrobić?
złote mleko

Czym jest złote mleko?

Złoty, lekko pikantny i słodki napój znany jest od setek lat. Złote mleko jest niezwykle cenione przez joginów i joginki, a także miłośników ajurwedy. Głównym superbohaterem złotego mleka jest kurkuma – od wieków uznawana w Indiach za niemal święty produkt.

Dr James Duke przeanalizował 700 badań podsumowujących korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia kurkumy (zawartej w złotym mleku) i wywnioskował, że kurkumina posiada silne właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne a nawet przeciwnowotworowe. Działanie to przewyższa skuteczność nawet tradycyjnych leków (1).

Ale silnie leczniczo działają także cynamon i imbir użyte do stworzenia tego cudownego napoju – mają właściwości antybakteryjne, antywirusowe, przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Zdrowotne właściwości złotego mleka:

  • wspomaga układ odpornościowy,
  • obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów,
  • wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego,
  • obniża poziom cukru we krwi,
  • dostarcza wiele istotnych witamin i minerałów,
  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
  • jest istotnym źródłem antyoksydantów,
  • łagodzi stany zapalne

Jak często pić złote mleko?

Czy złote mleko można pić codziennie?

Złote mleko można pić każdego dnia. Substancje zawarte w złotym mleku stanowią źródło cennych witamin i minerałów.

Czy złote mleko można pić kilka razy w ciągu dnia?

Profilaktycznie zaleca się, żeby złote mleko spożywać minimum dwa razy w tygodniu, najlepiej codziennie. W sytuacjach obniżonej odporności, czyli podczas infekcji, złote mleko można spożywać nawet 2-3 razy dziennie. Złote mleko pomocne podczas przeziębienia powinno mieć nieco bardziej skondensowaną formę, czyli zawierać mniejszą ilość mleka, przy niezmiennej proporcji pozostałych składników.

O jakiej porze dnia (i roku) pić złote mleko?

Kiedy najlepiej pić złote mleko? W tym przypadku mamy do czynienia z dwiema praktykami – są eksperci, którzy zalecają spożywanie złotego mleka godzinę przed snem, inni natomiast z samego rana, jeszcze przed pierwszym posiłkiem. Warto wypróbować i jeden i drugi sposób, by przekonać się, który jest dla nas bardziej odpowiedni. Złote mleko wypijane z rana ma za zadanie dodać energii, a to za sprawą kurkuminy oraz imbiru. Poranne złote mleko może być wzbogacone o pikantne przyprawy i tłuszcze (na przykład olej kokosowy), zwiększy to kaloryczność napoju i pobudzi organizm.

Złote mleko przed snem?

Mleko z kurkumą można spożywać również wieczorem, najlepiej około godziny przed snem. Złote mleko ma właściwości relaksujące i kojące, co sprzyja wieczornej porze i przygotowuje organizm do snu. Robiąc wieczorne złote mleko lepiej zamiast pieprzu i tłuszczu dodać łyżeczkę miodu. Warto także zmniejszyć ilość kurkumy, imbiru i cynamonu. Złote mleko wypijane wieczorem powinno być lekkie i bardzo delikatne w smaku.

Złote mleko można spożywać także o innych porach dnia – na przykład podczas praktyki jogi. Wtedy sam proces przygotowywania złotego napoju może stanowić swoisty rytuał uważności.

Kiedy pić złote mleko – latem czy zimą?

Konieczność rozgrzewania organizmu pozornie kojarzy się z porą zimową, jednak ajurweda zaleca spożywanie ciepłych napojów również latem. Zimne napoje spowalniają przepływ limfy i krwi, a także zmniejszają aktywność działania enzymów trawiennych. Złote mleko idealnie sprawdzi się więc także latem, a to wszystko za sprawą imbiru, który doda napojowi orzeźwiającej nuty smakowej. Można je także nieco rozcieńczyć wodą, aby dodać mu lekkości. Ciepłą porą roku organizm nie domaga się ciężkich i kalorycznych posiłków czy napojów.

przepis na złote mleko

Tradycyjny przepis na złote mleko

Jak przygotować złote mleko? Bazą jest mleko krowie lub roślinne (najlepiej ekologiczne) oraz świeży korzeń imbiru i kurkumy. Najczęściej polecane do stworzenia tego pysznego napoju jest mleko kokosowe, migdałowe, z orzechów nerkowca lub mleko owsiane.

Składniki potrzebne do złotego mleka

  • 500 ml mleka krowiego lub mleka roślinnego,
  • 1 łyżeczka starej kurkumy (lub pół łyżeczki suchego proszku),
  • plasterek świeżego imbiru (może być szczypta imbiru w proszku),
  • 1 cały zielony kardamon, lekko połamany,
  • 1 goździk,
  • pół laski cynamonu (opcjonalnie cynamon w proszku),
  • dwa ziarna czarnego pieprzu,
  • naturalne tłuszcze (na przykład olej kokosowy, masło klarowane),
  • słodzidło (syrop klonowy, syrop z agawy, miód, syrop z brzozy lub sok owocowy)

Jak przygotować złote mleko?

W rondelku łączymy wszystkie składniki oprócz tłuszczu i słodzidła i napój zagotowujemy.

Całość mieszamy, po około minucie zmniejszamy ogień. Przykrywamy pokrywką i gotujemy mleko przez 3 minuty lub dłużej, w zależności od tego jak intensywny smak chcemy uzyskać.

Wyłączamy ogień i odcedzamy pieprz, kardamon, goździki. Dodajemy olej koksowy (lub inne źródło tłuszczu) i słodziło.

Na koniec pozostaje najważniejsze – rozkoszowanie się pysznym smakiem!

Złote mleko – warianty

Złote mleko to czyste dobro nie tylko dla ciała, ale też dla duszy. Złote mleko działa jak zastrzyk energii, a co najważniejsze czyni układ odpornościowy silniejszym. Najpiękniejsze w złotym mleku jest to, że można komponować je po swojemu, dodając różne przyprawy i ulubione dodatki. Warto znaleźć własny przepis na złoty napój.

Do przygotowania złotego mleka możemy używać także pasty z kurkumy. Samodzielnie zrobioną pastę z kurkumy można przechowywać w lodówce przez dwa lub trzy tygodnie. Domowa pasta z kurkumy przyśpiesza codzienny proces przygotowywania złotego mleka. Świetnym pomysłem jest też zrobienie masy imbirowej.

Dodatki do złotego mleka:

  • Olej kokosowy – poprawia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a także wapnia i magnezu.
  • Czarny pieprz – piperyna w nim zawarta sprawia, że kurkumina wchłaniana jest z podwójną siłą.
  • Pszczeli pyłek – wspomaga odchudzanie i działa antyseptycznie.
  • Masło klarowane typu ghee – doda kaloryczności i energii.
  • Gałka muszkatołowa, kardamon lub goździki – stanowią doskonałe źródło przeciwutleniaczy.
  • Soki owocowe – najlepiej sprawdzą się ekologiczne, domowe, z małą ilością cukru. Soki owocowe są źródłem witamin, a także wzmacniają walory smakowe złotego mleka.

Bibliografia:

  1. Shehzad A, Rehman G, Lee YS. Curcumin in inflammatory diseases. Biofactors. 2013 Jan-Feb;39(1):69-77.
  2. Shan X., Zhou J., Ma T., Chai Q., 2011. Lyciumbarbarum polysaccharides reduce exerciseinduced oxidative stress. International Journal of Molecular Sciences 12, 1081-1088.
  3. Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. Foods. 2017 Oct 22;6(10):92.

Najnowsze artykuły