Liście można jeść na surowo w formie sałatki, a łodyżki marynować np. w zalewie miodowo-imbirowej. Z łodyżek botwinki wychodzi też świetne pesto z orzechami pinii i parmezanem. Najlepsza jest jednak botwinka podsmażana na maśle z dodatkiem pomidorów i sadzonego jajka. Z czym ją komponować i jak przygotowywać?
Botwinka, czyli młode liście i korzenie buraka ćwikłowego, najlepiej smakują w towarzystwie śmietany, jajek i zsiadłego mleka. W postaci chłodników idealnie łączą się ze szczypiorem oraz rzodkiewką, a zupa botwinkowa (na ciepło) najlepiej współgra z młodą włoszczyzną, ziemniakami i żółtymi pomidorami, które ze względu na kwaskowaty i wytrawny smak dodają zupie wspaniałego aromatu.
Truskawki – przepisy na lato
Spis treści
Botwinka – najlepiej serwować ją z nabiałem
Do potraw z botwinki nie bez powodu dodaje się nabiał. Warzywo to zawiera sporo kwasu szczawiowego, o którym mówi się, że „zabiera wapń z kości”.
Co prawda można najpierw zagotować botwinkę i odlać „pierwszą” wodę, by pozbyć się szczawianów, ale młodziutkie buraczki i liście są zazwyczaj delikatne, gotują się bardzo szybko i po odlaniu oraz uzupełnieniu garnka nową wodą tracą smak i rozpadają się.
Dlatego do zup i potraw z botwinką najlepiej dodawać ser, śmietanę, mleko, czy jajka.
Morele zbawienne na trawienie
Szczawiany nie dla każdego
Ze względu na wyżej wspomniane szczawiany botwinki nie powinny spożywać osoby chore na kamicę nerkową. Młode buraczki, a także ich liście i łodyżki mają również wysoki indeks glikemiczny, a to oznacza, że również osoby chorujące na cukrzycę powinny wykazać się ostrożnością w jedzeniu tego warzywa.
Botwinka – bomba witaminowa
Botwinka słynie z tego, że jest pełna witamin i składników odżywczych. Wśród tych pierwszych warto wymienić przede wszystkim witaminy: A, D, C, E oraz K, a także B1, B2, PP, B6, kwas foliowy i B12. Młode buraczki bogate są również w magnez, potas, sód, żelazo i fosfor. Są lekkostrawne, pobudzają apetyt, odkwaszają i oczyszczają organizm.
Botwina: źródło antyoksydantów
Nadmiar wolnych rodników wpływa niekorzystnie na nasz organizm. Po pierwsze stymuluje procesy chorobowe, po drugie przyspiesza starzenie. Tymczasem botwinka jest bogatym źródłem antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy. W tym warzywie jest ich aż 13 rodzajów. Poprawiają one krążenie krwi, regulują ciśnienie, usprawniają pracę serca. Mają zbawienny wpływ na niwelowanie wolnych rodników w organizmie, poprawiają też koncentrację.
Jak zachować nasycony kolor botwiny?
Buraczki, podczas gotowania, pieczenia czy smażenia tracą charakterystyczny ciemnoczerwony lub ciemnoróżowy kolor. Zupa botwinkowa zmienia kolor na burgundowy, a czasem nawet brązowy. By temu zapobiec warto dodać do potrawy trochę cytryny (lub kwasku cytrynowego), odrobinę octu jabłkowego i cukru, a także… kwaśne pomidory, zarówno czerwone, jak i żółte.
Nieznane oblicze szparagów
Botwinka przepisy na lato
1. Botwinka podsmażana z czosnkiem, pomidorkami i jajkiem
Składniki:
- Mały pęczek botwinki (liście i łodyżki)
- 3 pomidorki koktajlowe
- 1 ząbek czosnku
- Pół łyżeczki octu jabłkowego (lub odrobina soku z cytryny)
- 1 jajko (lub więcej)
- 1 łyżka masła
- Sól, pieprz, ulubione przyprawy
- Opcjonalnie: łyżeczka startego parmezanu
Przygotowanie:
Botwinkę wypłucz i poszatkuj (tylko liście i łodyżki). Na patelni rozpuść masło, podsmaż przepuszczony przez praskę czosnek, dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, zostaw na ogniu dopóki nie zmiękną.
Następnie dorzuć botwinkę i smaż ok. 2 min. Dodaj ocet (lub sok z cytryny), podlej wodą (ok. 0,5 cm) i duś przez krótką chwilę, najlepiej pod przykryciem. Dopraw solą i pieprzem.
Gdy woda odparuje wbij jajko, posyp ulubionymi przyprawami i znów przykryj. Odczekaj chwilę aż jajo się zetnie.
Sałatki z awokado – sprawdź przepisy!
2. Zupa botwinkowa z kozim serkiem
Składniki:
- duży pęczek botwinki
- 1 litr bulionu warzywnego
- cytryna
- 1 opakowanie (ok. 150 g) ostrego serka koziego (najlepiej twarożkowego, podpuszczkowego)
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Botwinkę wypłucz, obierz, pokrój na kawałki. Dodaj ją do wrzącego bulionu, a następnie gotuj aż zmięknie. Wystudź zupę i nie doprawiaj jej na razie, gdyż po dodaniu serka, który jest mocno słony, może być zbyt aromatyczna.
Gdy zupa będzie chłodna dodaj do niej serek, a następnie zmiksuj wszystko na gładką masę. Dopiero teraz dopraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Ilość przypraw (w tym cytryny) zależy od rodzaju serka. Podobnie jest z gęstością kremu. W razie potrzeby można dodać odrobinę bulionu lub wody.
Zupa krem z botwinki najlepiej smakuje ciepła (ale nie gorąca). Świetnie komponuje się z grzankami, prażonym słonecznikiem albo jajkiem.
3. Botwinka marynowana w imbirze w towarzystwie sera i majonezu koperkowego
Składniki:
- Kilka plastrów białego sera (półtłustego)
- Garść pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka słonecznika
- 2 jajka
- 4 łyżki oliwy
- 2 małe buraczki z botwinki (z łodyżkami)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- Mały kawałek korzenia imbiru (ok. 1 cm)
- Trochę koperku i tymianku
- Sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Przygotowanie tego dania zacznij od zamarynowania buraczków, ponieważ muszą postać w lodówce, najlepiej całą noc. Młode buraczki (stare się nie nadają, gdyż będą za twarde) obierz i pokrój w drobną kostkę.
Podobnie z różowymi łodyżkami. Dodaj do nich łyżkę oliwy, łyżkę octu jabłkowego, pół łyżeczki cukru oraz imbir starty na drobnej tarce. Wymieszaj i odstaw na noc do lodówki.
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp solą, pieprzem i koniecznie cukrem (wtedy smakują naprawdę wspaniale), skrop 1 łyżką oliwy i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180 stopni aż będą miękkie.
Plastry sera ułóż na talerzu. Dodaj trochę buraczków i pomidorków. Posyp słonecznikiem i świeżymi ziołami np. koperkiem lub tymiankiem. Ser podawaj z domowej roboty majonezem.
Przepis na majonez
Ugotuj 2 jajka (żółtko powinno być delikatnie ścięte, ale nie całkiem płynne) i przestudź. Obierz, przełóż do blendera, dodaj 2 łyżki oliwy extra vergine, sól, pieprz, trochę świeżego koperku. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Dopraw do smaku, możesz dodać odrobinę soku z cytryny albo octu jabłkowego.
Kalarepa – przepisy na zdrowe posiłki