Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianieMiód Syrop z czosnku, miodu i octu jabłkowego – naturalny pogromca infekcji

Syrop z czosnku, miodu i octu jabłkowego – naturalny pogromca infekcji

autor: Katarzyna Koper Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Taki domowy syrop wzmacnia odporność i działa wspomagająco w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. W sezonie jesienno-zimowym na pewno się przyda! Podpowiadamy, jak go zrobić.

Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianieMiód Syrop z czosnku, miodu i octu jabłkowego – naturalny pogromca infekcji

Tę miksturę naprawdę warto mieć pod ręką w sezonie infekcyjnym. Jej skład opiera się wyłącznie na naturalnych składnikach, więc można ją podawać wszystkim członkom rodziny, nawet tym najmłodszym. Dzieci zwykle krzywią się na na smak i zapach czosnku solo, nie wszystkie przepadają też za mlekiem z miodem i czosnkiem. Dodatek miodu i octu jabłkowego sprawi, że syrop będzie dla nich bardziej atrakcyjny smakowo. Ponieważ syrop wzmacnia układ odpornościowy, może być elementem codziennej profilaktyki.

Jak go dawkować? W przypadku dziecka wystarczy jedna łyżeczka, a dorosłego – dwie. A gdy mimo wszystko wirusom lub bakteriom uda się przełamać odporność organizmu, wystarczy zwiększyć częstotliwość podawania mikstury – brać tę sama dawkę kilka razy dziennie, co kilka godzin. W przypadku gdy smak syropu okaże się zbyt intensywny, można rozcieńczyć go wodą, ale nie wrzątkiem, gdyż miód w temperaturze powyżej 70 st. C traci właściwości prozdrowotne.

Na co pomaga syrop z czosnku, miodu i octu jabłkowego?

Wodnisty katar i drapanie w gardle to zapowiedź przeziębienia. Jeśli zadziałamy szybko i zdecydowanie, na tym etapie mamy jeszcze szansę powstrzymać infekcję. Zwłaszcza jeśli jednocześnie zadbamy o nawodnienie organizmu i nawilżenie błony śluzowej nosa i gardła, np. poprzez nebulizację solą fizjologiczną.

W takiej sytuacji warto także wykorzystać moc naturalnych substancji przeciwzapalnych zawartych w czosnku, miodzie i occie jabłkowym. Każdy z tych produktów można stosować oddzielnie, ale najlepiej je połączyć, robiąc domowy syrop. Przeciwzapalne trio wzmacnia odporność i działa wspomagająco w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych.

Czosnek: zabija drobnoustroje i zwalcza wolne rodniki

O czosnku mówi się często, że działa jak naturalny antybiotyk. Rzeczywiście ma właściwości przeciwbakteryjne, które zawdzięcza allicynie. To związek siarki, który działa również przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych i dzięki temu sprzyja zdrowieniu. Oprócz allicyny atutem zdrowotnym czosnku jest ajoen, który także działa bakteriobójczo, a dodatkowo zapobiega agregacji (zlepianiu się) płytek krwi, dzięki czemu ma działanie przeciwzakrzepowe.

Czosnek jest cennym źródłem przeciwutleniaczy, które unieszkodliwiają nadmiar wolnych rodników powstających na skutek procesu zapalnego, kontaktu z dymem tytoniowym i innymi zanieczyszczeniami czy pod wpływem stresu. Czosnek jest także źródłem witamin z grupy B oraz witaminy C, magnezu, żelaza, potasu, fosforu i selenu. Dostatek tych wszystkich substancji jest ważny dla prawidłowej pracy układu odpornościowego.

Miód: krzepi i leczy

Miód szybko dodaje energii, ponieważ jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Oprócz tego wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie, łagodzi kaszel i wspomaga gojenie ran. Sam cukier zawarty w miodzie hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych (dlatego dodaje się go do dżemów i powideł – nie tylko dodaje smaku, lecz pełni także rolę konserwantu).

Swoje prozdrowotne właściwości miód zawdzięcza substancjom przeciwbakteryjnym – m.in. lizozymowi, inhibinie i apidycynie oraz nadtlenkowi wodoru (woda utleniona). W składzie miodu znajdziemy także: witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę oraz potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt. Wszystko razem sprawia, że w czasie infekcji miód jest bardzo pomocny.

Ocet jabłkowy: utrudnia namnażanie się drobnoustrojów

O occie jabłkowym jest ostatnio głośno, głównie w kontekście odchudzania. Faktycznie, gdy spożywamy go przed posiłkiem, spowalnia opróżnianie żołądka, przez co wydłuża uczucie sytości i obniża poziom glukozy we krwi po posiłku. Wspomaga też układ odpornościowy, ponieważ zawarty w nim kwas octowy zakwasza środowisko, tworząc niesprzyjające warunki do namnażania się drobnoustrojów chorobotwórczych, nie tylko bakterii, ale także wirusów i grzybów. Jest też źródłem minerałów, takich jak: magnez, potas, sód i fosfor, żelazo i wapń, a także witamin z grupy B oraz C i E, o działaniu antyoksydacyjnym. W jego składzie znaleźć można również witaminy z grupy B oraz witaminy C i E, które są silnymi antyoksydantami.

Syrop z czosnku z miodem i octem jabłkowym – jak go zrobić?

Składniki:

  • pół szklanki octu jabłkowego (najlepiej ekologicznego)
  • pół szklanki miodu naturalnego (nie sztucznego!)
  • 5–6 ząbków czosnku
  • sok z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Czosnek obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Umieść w zamykanym słoiku, następnie zalej octem jabłkowym i dodaj miód. Jeśli chcesz złagodzić aromat czosnku, dodaj sok z cytryny. Zamknij słoik i umieść w lodówce. Jak tylko składniki się połączą (po kilku godzinach) syrop będzie gotowy do spożycia.

Jak przechowywać syrop z czosnku, miodu i octu jabłkowego?

Aby nie stracił cennych właściwości, najlepiej przechowywać go w zamkniętym słoiku, w lodówce. Należy wypić go w ciągu kilku dni.

Przeciwwskazania

Choć składniki syropu są naturalne i bezpieczne, to jednak ostrożność przy jego zażywaniu powinni zachować alergicy, chorzy cierpiący za zapalenie błony śluzowej żołądka lub chorobę wrzodową, a także osoby ze skłonnością do zgagi. Warto mieć na uwadze, że z powodu dużej zawartość miodu syrop może powodować hiperglikemię, nie jest więc odpowiedni dla cukrzyków.

Zobacz także: Syrop z cebuli i miodu – domowy środek na przeziębienie

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły