Strona główna Zdrowe odżywianie Przepisy na przetwory z gruszek

Przepisy na przetwory z gruszek

autor: Agnieszka Leciejewska

Sezon na gruszki w pełni!  Odkryj przepisy na najlepsze przetwory z gruszek: super zdrowe chipsy, rozgrzewającą zupę, koktajl mocy z dodatkiem żurawiny, a nawet maseczkę do twarzy, która odżywi skórę.

Strona główna Zdrowe odżywianie Przepisy na przetwory z gruszek
Przepisy na przetwory z gruszek.

Koktajl z jabłek, żurawiny i gruszek

Składniki:

  • 2 pokrojone w kostkę jabłka
  • 2 pokrojone w kostkę gruszki
  • szklanka żurawiny

Jak to zrobić?

Zmiksować składniki. Dodać pól szklanki wody mineralnej.

Chrupki z suszonych gruszek

Składniki:

  • 2 gruszki o twardym miąższu, np. Corella
  • łyżka mielonego cynamonu
  • łyżka mielonego imbiru

Jak to zrobić?

Piekarnik rozgrzać do 120 stopni. Gruszki umyć, pokroić w plastry, ułożyć na papierze do pieczeni, tworząc pojedynczą warstwę. Wymieszać imbir z cynamonem. Posypać plastry. Piec do czasu aż plastry wyschną i staną się chrupiące.

Miętowa zupa z cukinii i gruszki

Składniki:

  • 2 cukinie
  • biały kawałek pora
  • ząbek czosnku
  • duża miękka gruszka
  • 2 małe twarde pomidorki koktajlowe
  • litr buliony warzywnego
  • gałka muszkatołowa
  • 1 cm świeżego korzenia  imbiru
  • sok z połowy limonki
  • łyżeczka masła
  • kilka listków świeżej mięty

Jak to zrobić?

Por pokroić w talarki, zeszklić na maśle, dodać ząbek czosnku, pokrojona cukinię i wszystko podduś. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gruszkę obrać, pokroić i wrzucić do garnka. Całość zagotować i zmiksować. Dodać gałkę muszkatołową, imbir i sok z limonki. Ozdobić pomidorkami koktajlowymi, posypać świeżą miętą.

Surówka z marchewki z gruszką i miętą

Składniki:

  • duża gruszka
  • 2 marchewki
  • łyżka soku z limonki
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • garść listków mięty
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
  • łyżka suszonej żurawiny

Jak to zrobić?

Marchewkę i gruszkę umyć, obrać i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Z oleju soku z limonki, posiekanej mięty i pieprzu przygotować sos winegret. Marchew  i gruszkę wymieszać, dodać posiekaną żurawinę. Polać sosem winegret i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.

Maseczka do twarzy odżywiająca i nawilżająca

Składniki:

  • 1 gruszka
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Jak to zrobić?

Gruszkę obrać cienko ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie zagęścić mąką ziemniaczaną, tak aby powstała gęsta papka. Nanieść na twarz  i dekolt. Pozostawić  ok. 20 minut. Zmyć letnią wodą, osuszyć miękkim ręcznikiem.

Poznaj fakty i mity o gruszkach.

Podobne artykuły