Spis treści
Koktajl z jabłek, żurawiny i gruszek
Składniki:
- 2 pokrojone w kostkę jabłka
- 2 pokrojone w kostkę gruszki
- szklanka żurawiny
Jak to zrobić?
Zmiksować składniki. Dodać pól szklanki wody mineralnej.
Chrupki z suszonych gruszek
Składniki:
- 2 gruszki o twardym miąższu, np. Corella
- łyżka mielonego cynamonu
- łyżka mielonego imbiru
Jak to zrobić?
Piekarnik rozgrzać do 120 stopni. Gruszki umyć, pokroić w plastry, ułożyć na papierze do pieczeni, tworząc pojedynczą warstwę. Wymieszać imbir z cynamonem. Posypać plastry. Piec do czasu aż plastry wyschną i staną się chrupiące.
Miętowa zupa z cukinii i gruszki
Składniki:
- 2 cukinie
- biały kawałek pora
- ząbek czosnku
- duża miękka gruszka
- 2 małe twarde pomidorki koktajlowe
- litr buliony warzywnego
- gałka muszkatołowa
- 1 cm świeżego korzenia imbiru
- sok z połowy limonki
- łyżeczka masła
- kilka listków świeżej mięty
Jak to zrobić?
Por pokroić w talarki, zeszklić na maśle, dodać ząbek czosnku, pokrojona cukinię i wszystko podduś. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gruszkę obrać, pokroić i wrzucić do garnka. Całość zagotować i zmiksować. Dodać gałkę muszkatołową, imbir i sok z limonki. Ozdobić pomidorkami koktajlowymi, posypać świeżą miętą.
Surówka z marchewki z gruszką i miętą
Składniki:
- duża gruszka
- 2 marchewki
- łyżka soku z limonki
- łyżeczka oleju rzepakowego
- garść listków mięty
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżki płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
- łyżka suszonej żurawiny
Jak to zrobić?
Marchewkę i gruszkę umyć, obrać i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Z oleju soku z limonki, posiekanej mięty i pieprzu przygotować sos winegret. Marchew i gruszkę wymieszać, dodać posiekaną żurawinę. Polać sosem winegret i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Maseczka do twarzy odżywiająca i nawilżająca
Składniki:
- 1 gruszka
- łyżka mąki ziemniaczanej
Jak to zrobić?
Gruszkę obrać cienko ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie zagęścić mąką ziemniaczaną, tak aby powstała gęsta papka. Nanieść na twarz i dekolt. Pozostawić ok. 20 minut. Zmyć letnią wodą, osuszyć miękkim ręcznikiem.
Poznaj fakty i mity o gruszkach.