Śnieżnobiała, miękka, wilgotna, o giętkiej strukturze mozzarella po obróbce cieplnej ciągnie się i rozpływa w ustach. W smaku jest delikatna, wręcz kremowa. Zazwyczaj formowana w mniejsze lub większe kulki i przechowywana w serwatce.
Spis treści
Ser mozzarella – z czym się dobrze komponuje?
Włosi nie są osamotnieni w uwielbieniu dla mozzarelli. Ten niedojrzewający ser, podobnie jak feta i parmezan, ma fanów na całym świecie. Zazwyczaj stanowi składnik pizzy, lasagne i makaronów. Na ciepło dobrze komponuje się z wszelkimi zapiekankami, tartami i grzankami.
Na zimno dobrze pasuje do sałatek, nie tylko tych wytrawnych, ale również – ze względu na delikatny smak – owocowych (sprawdź przepis na sałatkę z mozzarellą, truskawkami i awokado). Jednym z najsłynniejszych dań włoskich są pomidory z mozzarellą, a dokładniej plastry mozzarelli przekładane soczystymi pomidorami i listkami bazylii, a następnie skropione oliwą.
Rozgrzewające przepisy z pomidorami na jesień
Jak powstaje mozzarella?
Mozzarellę robi się zazwyczaj z mleka bawolego lub krowiego (ewentualnie mieszanki obu). Do mleka dodaje się podpuszczkę, a gdy powstanie charakterystyczny „skrzep” tnie się go na kawałki, odsącza z serwatki, a później ugniata. Nazwa tego delikatnego sera pochodzi zresztą od włoskiego słowa „mozzare” co oznacza „cięty” a wręcz „cięty ręcznie”.
Masa serowa jest wyrabiana i rozciągana, a później cięta na mniejsze kawałki, czasem są to kulki, rzadziej podłużne wałki. Mozzarellę można dziś spotkać w formie dużych kul, mniejszych kulek, ale też małych wiórek (idealnych do pizzy). Zazwyczaj jest sprzedawana w słonej zalewie. Rarytasem jest mozzarella wędzona!
Mozzarella – wartości odżywcze
Ser mozzarella jest dobrym źródłem białka. W 100 g mozzarelli jest ok. 23 g białka, które wpływa korzystnie m.in. na układ odpornościowy. Ser mozzarella ma też dużo wapnia, a na dodatek zawiera fosfor, który pomaga wchłaniać wapń, wpływa korzystnie na nerki i mózg, pomaga w regeneracji mięśni.
Mozzarella jest też skarbnicą witaminy B12, która wspiera organizm w produkcji czerwonych krwinek i pomaga przeciwdziałać anemii. Delikatne serowe kulki mają też w składzie niespotykaną witaminę B7, czyli biotynę. Wpływa ona korzystnie na włosy i paznokcie, ale obniża też poziom cukru we krwi. Ponadto znajdziemy w mozzarelli potas, magnez, sód i cynk oraz witaminę A, K oraz witaminy z grupy B.
Co zrobić z mozzarelli? Przepisy z mozzarellą
1. Mozzarella zapiekana z jajkami, botwinką i pomidorami
Liście botwinki można zastąpić liśćmi szpinaku lub jarmużu – w zależności od pory roku i upodobań. Mozzarella cudownie rozpuszcza się na patelni i sprawia, że zwykłe jajka sadzone stają się niezwykłe.
Składniki:
- 2 jaja
- 2 plastry mozzarelli
- Po 2-3 plastry pomidorów: czerwonego i pomarańczowego
- 2 ząbki czosnku
- Trochę liści botwinki, szpinaku lub jarmużu
- Suszone oregano i bazylia
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1 łyżka pestek słonecznika lub dyni
Przygotowanie:
Na maśle podsmaż pokrojony czosnek, a później dorzuć liście botwinki, szpinaku lub jarmużu. Dopraw do smaku. Podsmażaj przez chwilę, dodaj pomidora, a później wbij na patelnię dwa jaja. Posyp je przyprawami, pieprzem, solą i (zanim się zetną) ułóż plastry mozzarelli. Całość posyp pestkami słonecznika, zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką. Podawaj, gdy jajka się zetną a mozzarella rozpuści się.
2. Pizzerina z mozzarellą, karmelizowanymi pomidorami i tymiankiem
Pomidory posypane cukrem i włożone do piekarnika stają się cudownie soczyste i słodkawe. Cukier brązowy w wysokiej temperaturze lubi zostawić na pomidorach chrupiącą skórkę. Pycha! Do tego tymianek, dużo świeżego pieprzu i ciągnąca się mozzarella.
Składniki:
- 2 gotowe podkłady do pizzy
- 2 duże kulki mozzarelli
- 2 pomidory (czerwony i pomarańczowy)
- Kilka pomidorków cherry
- 1 łyżka brązowego cukru
- 3 łyżki pulpy pomidorowej lub sosu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- Świeży tymianek, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pizzę wysmaruj najpierw oliwą, a później pulpą pomidorową. Na górze ułóż plastry mozzarelli oraz pomidory. Następnie posyp pomidory cukrem, solą i pieprzem. Dodaj też świeży tymianek. Włóż do piekarnika na 10-15 minut (180 stopni).
3. Delikatne pulpeciki z mozzarellą, podawane z pieczoną dynią i ryżem
Pokrojoną w kosteczkę mozzarellę dodajemy do surowego mięsa. Jeśli dodamy jej dużo – pod wpływem ciepła pięknie zwiąże pulpety bez konieczności dodawania jajka. Ja wolę wypośrodkować i robić pulpeciki zarówno z jajem, jak i mozzarellą.
Składniki:
- ½ kg mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego)
- 1 duża kulka mozzarelli
- 1 jajo
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka sproszkowanej papryki słodkiej
- ½ łyżeczki kuminu
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Mozzarellę pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj ją do mięsa, a następnie wbij jajo, dodaj bułkę tartą, paprykę, kumin, sól i pieprz. Wyrabiaj mięso przez minimum 5 minut aż stanie się lepkie, a składniki połączą się. Zagotuj wodę, posól ją, dodaj oliwę i ulubione przyprawy, a następnie formuj z mięsa pulpeciki i rzucaj je na wrzątek. Gotuj ok. 7-10 min. Podawaj z ryżem, sosem dyniowym i kawałkami pieczonej dyni lub innymi ulubionymi dodatkami np. ziemniaczkami z koperkiem.