Spis treści
Sok z pokrzywy – źródło witamin i mikroelementów
Pokrzywa jest cenną rośliną leczniczą. Do terapii różnego rodzaju schorzeń możemy wykorzystywać suszone liście, ziele, a także jej korzenie. Ale właśnie teraz, w maju jest najlepszy czas, by przygotować najbardziej wartościowy preparat – sok z pokrzywy.
Jak dowodzą badania naukowe, to właśnie preparaty uzyskane ze świeżych roślin zebranych w czystych ekologicznie rejonach mają najwięcej leczniczych substancji aktywnych – suszenie i inne rodzaje przetwórstwa często niszczy ich sporą część.
Młoda pokrzywa jest więc znakomitym surowcem pełnym mikroelementów i witamin, w dodatku tanim i rosnącym dosłownie na wyciągnięcie ręki.
Wybierz się na łąkę poza miastem, z dala od ruchliwych dróg i przemysłu i nazbieraj pełne kosze pokrzyw.
Uwaga! Pamiętaj, że liście tej rośliny parzą, przydadzą ci się więc rękawice ogrodowe i bluza z długim rękawem!
Herbata, sok i płukanka z pokrzywy – jak je zrobić?
Jak zrobić sok z pokrzywy?
Sok z pokrzywy – przepis na naturalny lek na wzmocnienie odporności
Do przeprowadzenia kuracji potrzebujemy świeżo zebranych, młodych pędów pokrzywy. Zmiksuj je i przez czystą płócienną serwetkę odcedź sok lub wyciśnij go bezpośrednio w sokowirówce.
Sok z pokrzywy – ile pić dziennie?
Pij po 1 łyżce soku z pokrzywy 2 razy dziennie przez 2 tygodnie. Najlepiej dodaj go do 1/4 szklanki wody lub soku owocowego.
Uwaga! Surowy sok z pokrzywy jest bardzo nietrwały, może być nawet dobrą pożywką dla drobnoustrojów! Dlatego najlepiej pić go bezpośrednio po wyciśnięciu, ewentualnie przechowywać w lodówce 12-24 godziny.
Przepis na sok z pokrzywy na bazie alkoholu
Jeśli chcemy przechowywać sok dłużej, musimy go utrwalić przy pomocy alkoholu.
500 g świeżo zebranych liści pokrzywy zmiksować lub odcisnąć w sokowirówce. Otrzymany sok przecedzić i dodać 1 część spirytusu na 4 części soku.
Sok z pokrzywy – ile pić dziennie?
Pić po łyżeczce 2-4 razy dziennie w 1/4 szklanki wody lub soku owocowego, przez 2-4 tygodnie.
Płyn należy przechowywać w lodówce – zachowa swoje właściwości przez ok 3-4 miesiące.
Pokrzywa w kuchni – przepisy na dania z pokrzywy