Strona główna Medycyna naturalnaZiołolecznictwoZioła Jak zrobić sok z pokrzywy?

Jak zrobić sok z pokrzywy?

autor: Dorota Mirska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

W wielu krajach cieszą się powodzeniem „kuracje pokrzywowe”, polegające na piciu wiosną, przez co najmniej 2 tygodnie soku z młodych pokrzyw. Taka terapia ma na celu wzmocnienie i oczyszczenie organizmu, dostarczenie mu wielu cennych minerałów, mikroelementów i witamin. Jak zrobić sok z pokrzywy i w jaki sposób go stosować mówi dr n. farm. Jerzy Jambor, specjalista II stopnia w zakresie zielarstwa.

Sok z pokrzywy – źródło witamin i mikroelementów

Pokrzywa jest cenną rośliną leczniczą. Do terapii różnego rodzaju schorzeń możemy wykorzystywać suszone liście, ziele, a także jej korzenie. Ale właśnie teraz, w maju jest najlepszy czas, by przygotować najbardziej wartościowy preparat – sok z pokrzywy.

Jak dowodzą badania naukowe, to właśnie preparaty uzyskane ze świeżych roślin zebranych w czystych ekologicznie rejonach mają najwięcej leczniczych substancji aktywnych – suszenie i inne rodzaje przetwórstwa często niszczy ich sporą część.

Młoda pokrzywa jest więc znakomitym surowcem pełnym mikroelementów i witamin, w dodatku tanim i rosnącym dosłownie na wyciągnięcie ręki.

Wybierz się na łąkę poza miastem, z dala od ruchliwych dróg i przemysłu i nazbieraj pełne kosze pokrzyw.

Uwaga! Pamiętaj, że liście tej rośliny parzą, przydadzą ci się więc rękawice ogrodowe i bluza z długim rękawem!

Herbata, sok i płukanka z pokrzywy – jak je zrobić?

Jak zrobić sok z pokrzywy?

Sok z pokrzywy – przepis na naturalny lek na wzmocnienie odporności

Do przeprowadzenia kuracji potrzebujemy świeżo zebranych, młodych pędów pokrzywy. Zmiksuj je i przez czystą płócienną serwetkę odcedź sok lub wyciśnij go bezpośrednio w sokowirówce.

Sok z pokrzywy – ile pić dziennie?

Pij po 1 łyżce soku z pokrzywy 2 razy dziennie przez 2 tygodnie. Najlepiej dodaj go do 1/4 szklanki wody lub soku owocowego.

Uwaga! Surowy sok z pokrzywy jest bardzo nietrwały, może być nawet dobrą pożywką dla drobnoustrojów! Dlatego najlepiej pić go bezpośrednio po wyciśnięciu, ewentualnie przechowywać w lodówce 12-24 godziny.

Jak zrobić sok z pokrzywy? Jaki jest przepis na sok z liści pokrzywy? Sok z pokrzywy w białym kubku na szarym blacie w otoczeniu liści pokrzywy i mniszka lekarskiego.

Przepis na sok z pokrzywy na bazie alkoholu

Jeśli chcemy przechowywać sok dłużej, musimy go utrwalić przy pomocy alkoholu.

500 g świeżo zebranych liści pokrzywy zmiksować lub odcisnąć w sokowirówce. Otrzymany sok przecedzić i dodać 1 część spirytusu na 4 części soku.

Sok z pokrzywy – ile pić dziennie?

Pić po łyżeczce 2-4 razy dziennie w 1/4 szklanki wody lub soku owocowego, przez 2-4 tygodnie.

Płyn należy przechowywać w lodówce – zachowa swoje właściwości przez ok 3-4 miesiące.

Pokrzywa w kuchni – przepisy na dania z pokrzywy

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły