Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianiePrzyprawyKurkuma – właściwości, działanie i zastosowanie Kurkuma z miodem – właściwości zdrowotne, przykładowe przepisy

Kurkuma z miodem – właściwości zdrowotne, przykładowe przepisy

autor: Portal NoZ Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Miód z kurkumą ma złocisty kolor i cenne właściwości prozdrowotne. Dodaje witalności, poprawia nastrój, działa przeciwko drobnoustrojom atakującym organizm. Jak wykorzystać moc kurkumy z miodem? Poznaj przepisy!

Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianiePrzyprawyKurkuma – właściwości, działanie i zastosowanie Kurkuma z miodem – właściwości zdrowotne, przykładowe przepisy

Kurkuma z miodem – dobroczynna mikstura

Kurkuma, czyli ostryż długi (Curcuma longa L.), zwany szafranem indyjskim, należy do roślin imbirowatych. Pochodzi z Azji, a jej głównym producentem są Indie. Jako przyprawę wykorzystuje się kłącze kurkumy, często w sproszkowanej formie. Stosujemy ją solo albo jako składnik curry – najpopularniejszej przyprawy kuchni orientalnej.

Miód zaś kojarzy się nam z naszą polską kuchnią, choć tak naprawdę z historii wiemy, że był szeroko wykorzystywany już w starożytności – w Grecji, Egipcie, Chinach. To skojarzenie z „polskością” warto wykorzystać przy wyborze miodu. Z bogatej oferty, jaką mamy na rynku, najlepiej wybierać miód z polskiej pasieki, bezpośrednio od pszczelarza. Nie tylko dlatego, że jest świeży i nie ma za sobą długiej drogi transportu, lecz także ze względu na to, że rodzimy miód produkowany jest przez pszczoły z pyłków roślin przez nas znanych, więc minimalizujemy ryzyko uczuleń po jego spożyciu.

Jak zrobić miód z kurkumą?

Najprostszym i w zasadzie najlepszym sposobem jest dodanie kurkumy do słoika świeżego, płynnego miodu i staranne, niespieszne wymieszanie mikstury. Mając kilogram miodu, możesz dodać do niego od 4 do 5 łyżek kurkumy. Po wymieszaniu odstaw miksturę na dzień i ponownie zamieszaj.

Jeśli masz miód skrystalizowany, przed dodaniem kurkumy poddaj go kąpieli wodnej (jak w przypadku roztapiania czekolady). Temperatura wody nie powinna przekraczać 40 st. C, ponieważ w wyższej miód traci wiele swoich cennych właściwości.

Możesz też za każdym razem przygotowywać mniejsze porcje złotego miodu – do 10 łyżek miodu dodaj płaską łyżkę kurkumy.

Kurkuma z miodem stawia na nogi

Po kurkumę z miodem sięgaj, gdy dokucza ci zmęczenie, wyczerpanie fizyczne i słabe samopoczucie. Już sama barwa tej mikstury – intensywna i żółtopomarańczowa – kojarzy się z energią i ciepłem, przez co stymuluje pozytywne emocje i działa pobudzająco.

To zasługa należącej do polifenoli kurkuminy – intensywnego barwnika kurkumy, który dodatkowo:

  • działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo
  • zapobiega miażdżycy
  • zmniejsza ryzyko cukrzycy
  • zwalcza wolne rodniki obwiniane m.in. za procesy starzenia się organizmu i powstawanie nowotworów

Kurkuma z miodem działa jak antybiotyk

Złoty miód stymuluje produkcję komórek odpornościowych. Warto jeść go codziennie (najlepiej łyżeczkę na czczo) w sezonie przeziębień. A jeśli złapie cię infekcja, skorzystaj z tego, że kurkuma z miodem działa przeciwzapalnie, a ponadto wzmacnia i rozgrzewa organizm, przyspieszając wyzdrowienie. Wówczas jedz miksturę kilka razy dziennie. Uważa się, że połączenie miodu z kurkumą daje jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków, który zwalcza nawet lekooporne bakterie.

To zasługa miodu, który zawiera związki o charakterze antybiotycznym, hamującym rozwój drobnoustrojów.

Miód dodatkowo:

  • ma silne działanie przeciwutleniające, czyli spowalniające procesy starzenia się organizmu i chroniące przed chorobami cywilizacyjnymi, w tym przed rozwojem nowotworów
  • działa prebiotycznie – sprzyja rozwojowi „dobrych bakterii” w jelitach, co minimalizuje ryzyko stanów zapalnych, problemów z trawieniem oraz rozwoju polipów i zmian nowotworowych
  • jest dobrym źródłem energii dla organizmu w stanie wyczerpania fizycznego i psychicznego

W zależności od rodzaju miodu, możesz korzystać z jego specyficznych właściwości:

  • miód rzepakowy pomaga w leczeniu chorób serca i nadciśnienia, chorób wątroby i dróg żółciowych
  • miód akacjowy wspomaga leczenie zaburzeń trawienia, stanów zapalnych żołądka i jelit, nadmiernego wydzielania soku żołądkowego
  • miód lipowy ma właściwości napotne i przeciwgorączkowe
  • miód gryczany jest bogatym źródłem witaminy C i magnezu, działa korzystnie na serce i układ krążenia, pomaga w leczeniu anemii
  • miód wrzosowy działa moczopędnie, pomaga w leczeniu zapalenia nerek i dróg moczowych, jak również zapalenia błony śluzowej żołądka i jelit

Kurkuma z miodem odchudza

Połączenie orientalnego smaku kurkumy ze swojską słodkością miodu warto wykorzystać, przygotowując posiłki podczas diety odchudzającej. Smaruj złotym miodem pieczywo pełnoziarniste, dodawaj miksturę do owsianki albo dosładzaj nią herbatę.

Kurkuma jest niskokaloryczna (100 g kurkumy dostarcza ok. 360 kcal). Przy tym jest bogata w błonnik, który reguluje pracę jelit, zapewnia uczucie sytości na dłużej i hamuje apetyt (kontroluje hormon sytości – leptynę oraz hormon głodu – grelinę).

Miód natomiast (100 g dostarcza ok. 310 kcal), choć jest kaloryczny, uważany jest za wysoce odżywczy i zdrowy zamiennik cukru – wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej oraz usprawnia perystaltykę jelit, co przyspiesza trawienie.

Przepisy na miód z kurkumą i…

  • imbirem – łagodzi kaszel i pomaga leczyć infekcje górnych dróg oddechowych

Do 10 łyżek miodu dodaj 2 łyżki świeżo startego na małych oczkach imbiru i łyżkę sproszkowanej kurkumy. Starannie wymieszaj. Pij ten syrop 3 razy dziennie po łyżce

  • świeżo zmielonym pieprzem – rozgrzewa, poprawia nastrój i pobudza do działania (świetny zamiennik kawy!). Zawarta w pieprzu piperyna wspomaga wchłanianie kurkuminy i wzmacnia jej działanie

W szklance ciepłej wody rozpuść łyżeczkę miodu, pół łyżeczki kurkumy i szczyptę pieprzu. Wypij od razu (zanim przyprawy spadną na dno), najlepiej rano, by usprawnić metabolizm, dodać sobie wigoru i zyskać dobry nastrój.

  • czosnkiem i cytryną – wzmacnia odporność i pomaga zwalczyć infekcję, zanim się rozwinie (działa jak naturalny antybiotyk). Ten syrop warto stosować profilaktycznie w sezonie przeziębień

Dokładnie połącz 6 łyżek miodu z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, 2 łyżkami kurkumy i sokiem wyciśniętym z 2 cytryn. Pij po łyżce rano i wieczorem.

  • octem jabłkowym – hamuje apetyt, wspomaga odchudzanie, łagodzi też nudności

Przygotowuj porcję na świeżo tuż przed spożyciem – w niepełnej szklance letniej wody rozprowadź po łyżeczce octu jabłkowego, miodu i kurkumy.

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły