Strona główna Zdrowe odżywianie Miód i cynamon – jak zrobić?

Miód i cynamon – jak zrobić?

autor: Agnieszka Leciejewska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Słodki smak i mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Miód i cynamon to duet doskonały. Z powodzeniem był stosowany już w starożytnej Grecji jako lek na wiele różnych dolegliwości. Wypróbuj go, a efekty cię zaskoczą!

Strona główna Zdrowe odżywianie Miód i cynamon – jak zrobić?
miód i cynamon

Miód z cynamonem – przepis

Przygotowanie miodu z cynamonem jest proste – wystarczy połączyć oba produkty w odpowiednich proporcjach. Warto jednak zastanowić się nad wyborem składników mikstury.

Można użyć dowolnego miodu: manuka, wielokwiatowego, faceliowego, wrzosowego, lipowego, akacjowego czy spadziowego. Ważne, by miód, jak i cynamon były prawdziwe, dobrej jakości. Sztuczne miody są często wyprodukowane z wody i cukru. Są więc pozbawione właściwości leczniczych.

Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy?

Jeśli miód jest płynny, wystarczy nabrać go na łyżeczkę i lać miód powoli na talerz. Miód prawdziwy spływa z łyżeczki równomiernie, a na talerzu tworzy stożek. Jeśli miód zbyt szybko się rozleje, najprawdopodobniej jest podrabiany, zawiera dodatek wody i cukru.

Warto też pamiętać, że prawdziwy miód już kilka miesięcy po zbiorze się krystalizuje i ma konsystencję stałą. Aby dobrze wymieszać go z cynamonem, można delikatnie podgrzać miód, ale nie więcej niż do 60 st. C. Powyżej tej temperatury miód traci prozdrowotne właściwości.

Cynamon z najwyższej półki

Do przygotowania mikstury warto używać cynamonu cejlońskiego. Najlepiej kupić go w laskach i zmielić samodzielnie w domu. Mamy wówczas pewność, że używamy cynamonu najwyższej jakości. Taka świeżo zmielona aromatyczna przyprawa ma delikatny korzenny smak i zawiera nawet 250 razy mniej kumaryny (czyli substancji, która w nadmiarze może działać toksycznie na wątrobę) niż cynamon mielony kupowany w supermarketach. Przyprawę w proszku pozyskuje się często z cynamonu chińskiego – kasji. A ta ma znacznie więcej kumaryny.

cynamon

Miód z cynamonem – proporcje

Aby przygotować dobrą miksturę miodu z cynamonem, warto pamiętać o właściwych proporcjach. Najlepiej wymieszać szklankę miodu i 2 płaskie łyżeczki cynamonu. Nie przesadzać z przyprawą. Cynamon ma intensywny aromat, smak i skutecznie działa nawet w niewielkich dawkach.

Miód z cynamonem – przechowywanie

Przygotowaną miksturę przechowywać w ciemnym słoiku, w suchym i chłodnym miejscu z dala od światła, nawet kilka tygodni. Miód z cynamonem trzymany w temperaturze pokojowej może się rozdzielić na dwie warstwy: górną – płynną i dolną – skrystalizowaną. Nie wpływa to jednak na właściwości lecznicze mieszanki.

Miód z cynamonem – dawkowanie

Miksturę najlepiej zażywać codziennie rano na czczo po łyżeczce. Można ją też dodawać do porannego muesli, owsianek, kanapek, deserów i lekko przestudzonej herbaty.

Właściwości lecznicze miodu z cynamonem

Zarówno miód, jak jak cynamon mają mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Miód zawiera cukry proste – glukozę i fruktozę, dużo składników mineralnych (np. potas, wapń, żelazo, cynk, jod), witamin (witamina C i witaminy z grupy B) oraz sporo dobroczynnych enzymów. Dzięki temu jest uznawany za naturalny antybiotyk – idealny do leczenia infekcji górnych dróg oddechowych.

Cynamon słynie natomiast z właściwości przeciwzapalnych, antybakteryjnych, antywirusowych i przeciwgrzybiczych. Obniża ciśnienie krwi, trzyma w ryzach cukier i cholesterol. Przyspiesza także przemianę materii.

Połączenie miodu z cynamonem potęguje właściwości lecznicze mikstury. Regularnie zażywana korzystnie wpływa na nastrój i sprawność umysłową. Daje też inne pozytywne skutki:

  • reguluje ciśnienie tętnicze krwi i obniża poziom cholesterolu, dzięki czemu wzmacnia serce, zapobiegając miażdżycy
  • poprawia odporność – dzięki zawartości przeciwutleniaczy i substancji o działaniu antybakteryjnym wspomaga leczenie przeziębienia i grypy oraz infekcji gardła i krtani
  • poprawia kondycję stawów, łagodzi stany zapalne i bóle reumatyczne
  • usprawnia trawienie, zmniejsza wzdęcia i gazy
  • zapobiega bezsenności
  • pielęgnuje skórę i leczy infekcje skórne

Maseczka z miodu i cynamonu

Mikstura z miodu i cynamonu dba o skórę nie tylko „od wewnątrz”. Można ją śmiało stosować jako maseczkę. Ma ona właściwości nawilżające, odkażające, wzmacnia naczynia krwionośne oraz chroni skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego.

Maseczka z miodu i cynamonu

Połączyć pół łyżeczki cynamonu, łyżkę miodu i odrobinę olejku z awokado. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Nałożyć na oczyszczoną skórę. Trzymać 15 min. Przemyć twarz ciepłą wodą i delikatnie osuszyć skórę. Już po pierwszym zastosowaniu maseczka odżywia i nawilża skórę, pomaga też zredukować pryszcze i zaskórniki.

Maseczka z miodu i cynamonu – przeciwwskazania

Cynamon może podrażniać skórę, wywołując lekkie szczypanie. Dlatego maseczki z cynamonu i miodu powinny unikać osoby z cerą suchą, naczynkową, skłonną do podrażnień. W takim przypadku przed zastosowaniem maseczki lepiej zrobić próbę uczuleniową na niewielkiej powierzchni ciała.

Miód z cynamonem przed snem

Niektórzy twierdzą, że kolację trzeba zjeść ok. godziny 18, co zapewni zdrowy, mocny sen i pomoże w odchudzaniu. Tymczasem to prosta droga do… nocnego podjadania. Dlaczego?

W nocy odpoczywa prawie cały organizm człowieka – z wyjątkiem mózgu. Pracuje on pełną parą, do czego potrzebuje paliwa, czyli glukozy. Czerpie ją z zapasów zgromadzonych w wątrobie. Jeśli zjadamy kolację zbyt wcześnie, a potem jesteśmy aktywni do późna w nocy, mózg zdąży zużyć rezerwy cukru. Nic nie pozostaje na noc. Zaczyna brakować paliwa. Stąd pobudka i nocne łasuchowanie, a następnego dnia zmęczenie, niewyspanie i kiepski nastrój.

Aby tego uniknąć, warto dobrze przygotować się do snu, zapewniając odpowiednią dawkę energii przed zaśnięciem. Ważne, by dostarczone produkty nie obciążały przewodu pokarmowego i korzystnie wpływały na cały organizm. Miód nadaje się do tego idealnie. Po zjedzeniu jest błyskawicznie przyswajalny, podnosi poziom glukozy we krwi. Stąd cukier trafia do wątroby, a potem mózg przerabia go na energię.

Nie powoduje to wcale nagłego pobudzenia. Przeciwnie – miód ma bowiem właściwości uspokajające, wycisza, pozwala także unikać wilczego głodu nocą. Dlatego osoby, które późno kładą się spać, mogą zjeść lekką kolację ok 19.00, a 2 godziny przed snem zjeść łyżeczkę miodu z cynamonem, co zapewni zdrowy, mocny sen.

Woda z miodem i cynamonem – przepis

Do szklanki z ciepłą wodą dodać łyżkę miodu i pół łyżeczki cynamonu. Wymieszać, aż miód się rozpuści. Napój pić rano na czczo, co dodaje energii i pobudza, lub przed posiłkiem, co wspomaga trawienie.

Czy woda z miodem i cynamonem odchudza?

Napój przygotowany z miodu i cynamonu z dodatkiem ciepłej wody świetnie nawadnia organizm, wzbogacając go w witaminy i składniki mineralne. Dobrze nawodniony organizm sprawniej pracuje i łatwiej spala tłuszcz. Z kolei cynamon pobudza przemianę materii, a więc można stwierdzić, że cynamon odchudza. Dlatego woda, miód i cynamon to idealne trio dla osób, które się odchudzają.

Miód z cynamonem – przeciwwskazania

Nie wszyscy mogą się leczyć słodką miksturą z cynamonu i miodu. Ostrożnie powinni do niej podchodzić:

  • alergicy uczuleni na miód lub cynamon
  • chorzy na cukrzycę, zwłaszcza gdy choroba jest niewyrównana
  • pacjenci cierpiący na refluks lub zgagę

Miodu z cynamonem lepiej nie podawać niemowlętom i małym dzieciom do 3. roku życia.

Miód z cynamonem to sprawdzony, prosty i powszechnie dostępny sposób na wiele różnych chorób. Wystarczą 3 miesiące regularnego zażywania, by poczuć się lepiej, młodziej i zdrowiej.

Podobne artykuły