Jak gotować bób, aby uniknąć wzdęć?

Uwielbiasz bób, ale unikasz go z obawy przed wzdęciami? Na szczęście są sposoby na to, by uniknąć tych przykrych konsekwencji i najeść się bobu do syta.
Bób - przepisy. Jak gotować bób, aby uniknąć wzdęć?

Bób, podobnie jak inne warzywa strączkowe, może wywoływać wzdęcia. A wszystko przez zawarte w nim oligosacharydy. Substancje te nie są trawione w naszym przewodzie pokarmowym. Ulegają fermentacji pod wpływem bakterii flory jelitowej, czego efektem są gazy i wzdęcia.

Jak gotować bób, aby nie mieć wzdęć?

  • dodaj do gotujących się nasion gałązki świeżego kopru. Bób zyska wówczas przyjemny, koperkowy aromat. Podobnie działa dodanie łyżeczki kminku do gotowania.
  • namocz nasiona przed przyrządzeniem. Najpierw zalej je gorącą wodą i odstaw na 1-2 godziny. Potem opłucz, zalej świeżą wodą i ugotuj.
  • dodatkowo, aby uniknąć dolegliwości trawiennych, po ugotowaniu warto obrać nasiona ze skórek.

Najsmaczniejsze i najzdrowsze są świeże jasnozielone nasiona bez plamek, o neutralnym zapachu. Najlepiej przygotować je od razu po przyniesieniu z ogrodu lub po zakupie. Bób można też przechowywać w lodówce w papierowej torbie ale nie dłużej niż tydzień. Potem traci wartości odżywcze. Bób mocno pociemniały, zbrązowiały o nieprzyjemnym zapachu nie nadaje się do spożycia. Nasiona można też zamrozić i cieszyć się ich smakiem zimą. Świeże młode nasiona można jeść bez gotowania, są miękkie i delikatne, dostarczają najwięcej prozdrowotnych składników. Dojrzałe są znacznie twardsze, dlatego lepiej je ugotować na parze lub tradycyjnie w wodzie. Nasiona trzeba opłukać pod zimną wodą, następnie zalać wodą (na szklankę bobu dwie szklanki wody). Do smaku można dodać cukier sól (po łyżeczce na kilogram nasion).

Wodę posól pod koniec gotowania. W przeciwnym wypadku nasiona będą twarde.

Młody bób gotuje się kilka minut, starsze nasiona dłużej nawet 15 min. Trzeba przy tym pamiętać, że gotowanie w wodzie powoduje straty nawet 40 proc. prozdrowotnych składników. Ugotowane nasiona można obrać ze skórki lub jeść w całości okraszone masłem lub zrumienioną bułką. Są świetnym dodatkiem do zup i sałatek, świetnie smakują z czosnkiem i pomidorami.

Sprawdź, dlaczego warto jeść bób.

Jak ugotować bób, aby nie mieć wzdęć?

Bób – przepisy, które warto wykorzystać w kuchni

Pasta z bobu na kanapki

Składniki dla 2 osób:

  • szklanka bobu
  • 3-4 suszone pomidory
  • pół łyżeczki musztardy
  • jajko ugotowane na twardo
  • łyżeczka czarnuszki
  • łyżka posiekanego koperku

Bób ugotować w osolonej wodzie, obrać ze skórek. Zmiksować składniki, doprawić solą i pieprzem.

Zupa krem z bobu

Składniki dla 4 osób:

  • 500 g ugotowanego bobu
  • 2 pory biała część
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 g cukinii
  • litr bulionu warzywnego
  • pół szklanki mleka krowiego lub migdałowego
  • łyżka posiekanej natki
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać ze skórek. Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą część, opłukać, pokroić w plasterki. Cukinię umyć, obrać cienko ze skórki, pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej, dodać pokrojone pory, a potem cukinię. Smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając. Potem dodać bulion, doprawić solą, pieprzem, gotować aż warzywa zmiękną ok 15 min. Przed końcem dodać bób, resztę oliwy, mleko i zmiksować na gładki krem.

Jak gotować bób? Przepisy na dania z bobem.

Pierogi ze szpinakiem i bobem

Składniki dla 4 osób:

  • ciasto pierogowe
  • 3 filiżanki bobu
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 150 g sera ricotta
  • 2 łyżki posiekanej mięty, natki pietruszki lub bazylii
  • ząbek czosnku

Przygotować ciasto pierogowe. Bób ugotować w osolonej wodzie, przecedzić i obrać ze skórki. Rozgnieść widelcem. Szpinak przebrać, opłukać i posiekać. Połączyć bób, szpinak, ser ricotta i zioła. Doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Ulepić pierogi, gotować partiami w osolonym wrzątku, przez około 1 – 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Przed podaniem skropić oliwą posypać posiekaną bazylią lub natką.

Sałatka z bobem na ostro

Składniki dla 2 osób:

  • pierś kurczaka 200 g
  • szklanka bobu
  • 2-3 łyżki kukurydzy
  • ostra papryczka chilli
  • 2 łyżki szczypiorku

Składniki na sos:

  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku

Pierś kurczaka grillować i pokroić w kostkę. Bób ugotować i obrać ze skórek. Papryczkę drobno pokroić. Wymieszać składniki sałatki. Wymieszać jogurt z czosnkiem, polać sałatkę na koniec posypać szczypiorkiem.

29.05.2019
Chrupie, jest pikantna i pyszna. Jest zapowiedzią wiosenne warzywnego zawrotu głowy, który rozpocznie się na dobre w czerwcu i lipcu. Ale oprócz swoich zalet smakowych, rzodkiewka jest też bardzo zdrowa. Oto 3 powody dla których warto jeść ją codziennie.
13.08.2019
Lekkostrawna i zdrowa. Ale w smaku raczej… nijaka. Nie każdy umie ją przyrządzić tak, by cukiniowa potrawa zachwycała smakiem. Ale tak naprawdę, to nic trudnego – wypróbuj nasze przepisy na dania z cukinii.
21.05.2019
Natkę pietruszki warto włączyć do codziennego menu – to prawdziwa bomba witamin, przeciwutleniaczy, a także źródło żelaza.
24.11.2018
Wprost wymarzone dla łasucha – słodki smak bez konsekwencji. Doskonałe remedium na  problemy z nadwagą i cukrzycą. Wydawać by się mogło, że słodziki to idealny zamiennik cukru. Ale nie wszystko złoto co się świeci. Nowe badania pokazują ciemniejszą stronę słodzików. Jak to więc jest z nimi naprawdę? Oto kilka faktów i mitów na ten temat.
06.04.2019
Nordic walking to naprawdę sport dla każdego. Dla młodych i starszych, dla sportowców i amatorów, dla zdrowych i chorych (choć z pewnymi wyjątkami). Jeszcze nie próbowałaś? Kije w dłoń i ruszaj w teren! Konsultacja: mgr Kamila Sochaj, fizjoterapeutka z Kliniki Columna Medica.
05.10.2018
Czy lepiej wypić szklankę wody przed jedzeniem? Popijać posiłek?  A może jeść na sucho, a pić dopiero po jedzeniu? Wbrew pozorom sprawa wcale nie jest prosta, a zdania nawet wśród dietetyków podzielone. Jak się w tym wszystkim odnaleźć?