Strona główna Na talerzu Jak gotować bób, aby uniknąć wzdęć?

Jak gotować bób, aby uniknąć wzdęć?

autor: Agnieszka Leciejewska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Uwielbiasz bób, ale unikasz go z obawy przed wzdęciami? Na szczęście są sposoby na to, by uniknąć tych przykrych konsekwencji i najeść się bobu do syta. Jak gotować bób, aby uniknąć wzdęć?

Strona główna Na talerzu Jak gotować bób, aby uniknąć wzdęć?
Bób - przepisy. Jak gotować bób, aby uniknąć wzdęć? Ugotowany bób w misce stoi na krześle.


Bób, podobnie jak inne warzywa strączkowe, może wywoływać wzdęcia. A wszystko przez zawarte w nim oligosacharydy. Substancje te nie są trawione w naszym przewodzie pokarmowym. Ulegają fermentacji pod wpływem bakterii flory jelitowej, czego efektem są gazy i wzdęcia.

Jak zadbać o mikroflorę bakteryjną jelit?

Jak gotować bób, aby nie mieć wzdęć?

Są na to dwa sposoby:

  1. Do gotujących się nasion bobu dodaj gałązki świeżego kopru. Bób zyska wówczas przyjemny, koperkowy aromat. Podobnie działa dodanie łyżeczki kminku do gotowania.
  2. Namocz nasiona bobu przed przyrządzeniem. Najpierw zalej je gorącą wodą i odstaw na 1-2 godziny. Potem opłucz, zalej świeżą wodą i ugotuj.

Dodatkowo, aby uniknąć dolegliwości trawiennych, po ugotowaniu bobu warto obrać nasiona ze skórek.

Jaki bób wybierać?

Najsmaczniejsze i najzdrowsze są świeże jasnozielone nasiona bobu bez plamek, o neutralnym zapachu. Najlepiej przygotować je od razu po przyniesieniu z ogrodu lub po zakupie.

Jak przechowywać bób?

Bób można przechowywać w lodówce w papierowej torbie ale nie dłużej niż tydzień. Potem traci wartości odżywcze. Bób mocno pociemniały, zbrązowiały o nieprzyjemnym zapachu nie nadaje się do spożycia. Nasiona można też zamrozić i cieszyć się ich smakiem zimą.

Jak przechowywać warzywa i owoce?

Jak przygotować bób?

Świeże młode nasiona można jeść bez gotowania, są miękkie i delikatne, dostarczają najwięcej prozdrowotnych składników. Dojrzałe są znacznie twardsze, dlatego lepiej je ugotować na parze lub tradycyjnie w wodzie. Nasiona trzeba opłukać pod zimną wodą, następnie zalać wodą (na szklankę bobu dwie szklanki wody). Do smaku można dodać cukier i sól (po łyżeczce na kilogram nasion).

Wodę posól pod koniec gotowania. W przeciwnym wypadku nasiona będą twarde.

Jak długo gotować bób?

Młody bób gotuje się kilka minut. Ile gotować bób pod koniec sezonu? Starsze nasiona gotuje się dłużej – nawet 15 min. Trzeba przy tym pamiętać, że gotowanie w wodzie powoduje straty nawet 40 proc. prozdrowotnych składników. Ugotowane nasiona bobu można obrać ze skórki lub jeść w całości okraszone masłem lub zrumienioną bułką. Są świetnym dodatkiem do zup i sałatek, świetnie smakują z czosnkiem i pomidorami.

Bób – jakie ma właściwości i dlaczego warto go jeść?

Jak ugotować bób, aby nie mieć wzdęć? Młody bób na wiklinowej miseczce.

Bób – przepisy, które warto wykorzystać w kuchni

Pasta z bobu na kanapki

Składniki dla 2 osób:

  • szklanka bobu
  • 3-4 suszone pomidory
  • pół łyżeczki musztardy
  • jajko ugotowane na twardo
  • łyżeczka czarnuszki
  • łyżka posiekanego koperku

Bób ugotować w osolonej wodzie, obrać ze skórek. Zmiksować składniki, doprawić solą i pieprzem.

Zupa krem z bobu

Składniki dla 4 osób:

  • 500 g ugotowanego bobu
  • 2 pory biała część
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 g cukinii
  • litr bulionu warzywnego
  • pół szklanki mleka krowiego lub migdałowego
  • łyżka posiekanej natki
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać ze skórek. Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą część, opłukać, pokroić w plasterki. Cukinię umyć, obrać cienko ze skórki, pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej, dodać pokrojone pory, a potem cukinię. Smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając. Potem dodać bulion, doprawić solą, pieprzem, gotować aż warzywa zmiękną ok 15 min. Przed końcem dodać bób, resztę oliwy, mleko i zmiksować na gładki krem. Zupa z bobu gotowa.

Przepisy na dania z cukinii

Jak gotować bób? Przepisy na dania z bobem. Zupa z bobu w białej miseczce, obok leżą miski z nasionami bobu i groszku.

Pierogi z bobem i szpinakiem

Składniki dla 4 osób:

  • ciasto pierogowe
  • 3 filiżanki bobu
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 150 g sera ricotta
  • 2 łyżki posiekanej mięty, natki pietruszki lub bazylii
  • ząbek czosnku

Przygotować ciasto pierogowe. Bób ugotować w osolonej wodzie, przecedzić i obrać ze skórki. Rozgnieść widelcem. Szpinak przebrać, opłukać i posiekać. Połączyć bób, szpinak, ser ricotta i zioła. Doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Ulepić pierogi, gotować partiami w osolonym wrzątku, przez około 1 – 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Przed podaniem pierogi z bobem i szpinakiem skropić oliwą i posypać posiekaną bazylią lub natką.

Sałatka z bobem na ostro

Składniki dla 2 osób:

  • pierś kurczaka 200 g
  • szklanka bobu
  • 2-3 łyżki kukurydzy
  • ostra papryczka chilli
  • 2 łyżki szczypiorku

Składniki na sos do sałatki z bobem:

  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku

Pierś kurczaka grillować i pokroić w kostkę. Bób ugotować i obrać ze skórek. Papryczkę drobno pokroić. Wymieszać składniki sałatki. Wymieszać jogurt z czosnkiem, polać sałatkę, na koniec posypać sałatkę z bobem szczypiorkiem.

Kalarepa – przepisy na zdrowe posiłki

Najnowsze artykuły