Bób, podobnie jak inne warzywa strączkowe, może wywoływać wzdęcia. A wszystko przez zawarte w nim oligosacharydy. Substancje te nie są trawione w naszym przewodzie pokarmowym. Ulegają fermentacji pod wpływem bakterii flory jelitowej, czego efektem są gazy i wzdęcia.
Spis treści
Jak gotować bób, aby nie mieć wzdęć?
Są na to dwa sposoby:
- Do gotujących się nasion bobu dodaj gałązki świeżego kopru. Bób zyska wówczas przyjemny, koperkowy aromat. Podobnie działa dodanie łyżeczki kminku do gotowania.
- Namocz nasiona bobu przed przyrządzeniem. Najpierw zalej je gorącą wodą i odstaw na 1-2 godziny. Potem opłucz, zalej świeżą wodą i ugotuj.
Dodatkowo, aby uniknąć dolegliwości trawiennych, po ugotowaniu bobu warto obrać nasiona ze skórek.
Jaki bób wybierać?
Najsmaczniejsze i najzdrowsze są świeże jasnozielone nasiona bobu bez plamek, o neutralnym zapachu. Najlepiej przygotować je od razu po przyniesieniu z ogrodu lub po zakupie.
Jak przechowywać bób?
Bób można przechowywać w lodówce w papierowej torbie ale nie dłużej niż tydzień. Potem traci wartości odżywcze. Bób mocno pociemniały, zbrązowiały o nieprzyjemnym zapachu nie nadaje się do spożycia. Nasiona można też zamrozić i cieszyć się ich smakiem zimą.
Jak przygotować bób?
Świeże młode nasiona można jeść bez gotowania, są miękkie i delikatne, dostarczają najwięcej prozdrowotnych składników. Dojrzałe są znacznie twardsze, dlatego lepiej je ugotować na parze lub tradycyjnie w wodzie. Nasiona trzeba opłukać pod zimną wodą, następnie zalać wodą (na szklankę bobu dwie szklanki wody). Do smaku można dodać cukier i sól (po łyżeczce na kilogram nasion).
Wodę posól pod koniec gotowania. W przeciwnym wypadku nasiona będą twarde.
Jak długo gotować bób?
Młody bób gotuje się kilka minut. Ile gotować bób pod koniec sezonu? Starsze nasiona gotuje się dłużej – nawet 15 min. Trzeba przy tym pamiętać, że gotowanie w wodzie powoduje straty nawet 40 proc. prozdrowotnych składników. Ugotowane nasiona bobu można obrać ze skórki lub jeść w całości okraszone masłem lub zrumienioną bułką. Są świetnym dodatkiem do zup i sałatek, świetnie smakują z czosnkiem i pomidorami.
Bób – jakie ma właściwości i dlaczego warto go jeść?
Bób – przepisy, które warto wykorzystać w kuchni
Pasta z bobu na kanapki
Składniki dla 2 osób:
- szklanka bobu
- 3-4 suszone pomidory
- pół łyżeczki musztardy
- jajko ugotowane na twardo
- łyżeczka czarnuszki
- łyżka posiekanego koperku
Bób ugotować w osolonej wodzie, obrać ze skórek. Zmiksować składniki, doprawić solą i pieprzem.
Zupa krem z bobu
Składniki dla 4 osób:
- 500 g ugotowanego bobu
- 2 pory biała część
- 2 łyżki oliwy
- 250 g cukinii
- litr bulionu warzywnego
- pół szklanki mleka krowiego lub migdałowego
- łyżka posiekanej natki
- łyżka posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać ze skórek. Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą część, opłukać, pokroić w plasterki. Cukinię umyć, obrać cienko ze skórki, pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej, dodać pokrojone pory, a potem cukinię. Smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając. Potem dodać bulion, doprawić solą, pieprzem, gotować aż warzywa zmiękną ok 15 min. Przed końcem dodać bób, resztę oliwy, mleko i zmiksować na gładki krem. Zupa z bobu gotowa.
Pierogi z bobem i szpinakiem
Składniki dla 4 osób:
- ciasto pierogowe
- 3 filiżanki bobu
- 2 garście świeżego szpinaku
- 150 g sera ricotta
- 2 łyżki posiekanej mięty, natki pietruszki lub bazylii
- ząbek czosnku
Przygotować ciasto pierogowe. Bób ugotować w osolonej wodzie, przecedzić i obrać ze skórki. Rozgnieść widelcem. Szpinak przebrać, opłukać i posiekać. Połączyć bób, szpinak, ser ricotta i zioła. Doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Ulepić pierogi, gotować partiami w osolonym wrzątku, przez około 1 – 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Przed podaniem pierogi z bobem i szpinakiem skropić oliwą i posypać posiekaną bazylią lub natką.
Sałatka z bobem na ostro
Składniki dla 2 osób:
- pierś kurczaka 200 g
- szklanka bobu
- 2-3 łyżki kukurydzy
- ostra papryczka chilli
- 2 łyżki szczypiorku
Składniki na sos do sałatki z bobem:
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
Pierś kurczaka grillować i pokroić w kostkę. Bób ugotować i obrać ze skórek. Papryczkę drobno pokroić. Wymieszać składniki sałatki. Wymieszać jogurt z czosnkiem, polać sałatkę, na koniec posypać sałatkę z bobem szczypiorkiem.