Cynamon – starta, sproszkowana kora drzewa cynamonowca cejlońskiego Cinnamomum verum – ma nie tylko obłędny aromat, lecz także przyjemny korzenno-słodki smak, który doceniamy zwłaszcza w chłodne miesiące. Do tego wyróżnia się właściwościami korzystnie wpływającymi na zdrowie zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Należy do grona najstarszych przypraw oraz środków leczniczych stosowanych już w starożytności na kaszel, bóle mięśni i stawów. Już wieki temu cynamon wykorzystywany był także na dolegliwości układu pokarmowego, bo pobudza wydzielanie żółci i soków trawiennych.
Spis treści
Jakie właściwości ma cynamon?
- działa antyrodnikowo dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy
- może obniżyć poziom złego cholesterolu (frakcji LDL) przy utrzymaniu optymalnego poziomu frakcji HDL
- pomaga unormować ciśnienie krwi (obniżyć podwyższone)
- zmniejsza oporność na insulinę, co wspomaga obniżenie cukru we krwi i leczenie insulinooporności
- przyspiesza przemianę materii, pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej (olejek cynamonowy ma właściwości termogeniczne)
- ma właściwości rozkurczowe
- zwalcza drobnoustroje w jamie ustnej i odświeża oddech
Do tego otulający, rozpieszczający zmysły aromat cynamonu pozytywnie wpływa na nastrój. Nic więc dziwnego, że cynamon jest tak chętnie stosowany w każdej kuchni. O ile można z niego korzystać niemal do woli (ale trzeba uważać, by go nie „przedawkować”, czyli nie spożyć więcej niż średnio 3 g cynamonu dziennie – to mniej więcej płaska łyżeczka tej przyprawy), o tyle w okresie ciąży i karmienia piersią lepiej z niego zrezygnować albo przynajmniej znacząco ograniczyć.
Dlaczego powinno się zrezygnować z cynamonu w czasie ciąży?
Niewielka ilość cynamonu ukryta w składzie gotowych produktów nie zaszkodzi. W okresie ciąży należy jednak zrezygnować ze stosowania cynamonu jako kuchennej przyprawy. Dlaczego?
Głównym „winowajcą” jest tak lubiana przez nas w cynamonie substancja zapachowa przypominająca woń rozgrzanych w słońcu wanilii i siana – kumaryna. To naturalny związek chemiczny z grupy benzopironów o udowodnionym działaniu przeciwbólowym, przeciwobrzękowym i uspokajającym. Niestety, właśnie kumarynie badający ją naukowcy przypisują również niekorzystne oddziaływanie na organizm przyszłej mamy. Kumaryna może:
- w skrajnych przypadkach prowadzić do poronienia, ponieważ rozrzedza krew
- wywołać przedwczesne skurcze i sprowokować poród
- prowadzić do rozwoju zespołu przekrwienia żylnego miednicy
- negatywnie wpływać na rozwój płodu, a dokładnie – rozwój zmysłów wzroku i słuchu
A co z cynamonem, gdy karmimy piersią?
Kobieta karmiąca piersią komponuje swoje menu także z troską o maleństwo. Do jej mleka przenika smak i zapach spożywanych przez nią posiłków, a zdarza się, że niemowlę mniej chętnie je mleko o zmienionym smaku. Poza tym związki zawarte w cynamonie mogą przedostać się do mleka, wpływając na dziecko.
Choć nie ma wyników badań naukowych wskazujących na to, że cynamon w diecie kobiety karmiącej piersią ma szkodliwy wpływ na jej dziecko, lepiej dmuchać na zimne i wprowadzić tę przyprawę do swojego menu dopiero kilka miesięcy po porodzie, najlepiej po 10. miesiącu. Wtedy też niewielką ilością cynamonu można przyprawiać „dorosłe” posiłki w rozszerzonej diecie niemowlaka.
Czy istnieje bezpieczna dawka cynamonu w ciąży?
Posługując się tabelą stworzoną przez ESCOP (European Scientific Cooperative on Phytotherapy – Europejską Spółdzielnię Naukową ds. Fitoterapii), która określa bezpieczeństwo stosowania ziół w ciąży, możemy się przekonać, że cynamon jest w kategorii C – dane ograniczone (pozostałe to: kategoria A – można stosować w ciąży, B – brak danych, D – zakazane w ciąży).
Nie sposób znaleźć konkretnych informacji, ile cynamonu można spożywać w ciąży i jaka dawka cynamonu jest odpowiednia, a jaka szkodliwa. Lepiej więc całkowicie wykluczyć go z diety. Bezpiecznym zamiennikiem może być wanilia – również bardzo aromatyczna, o właściwościach pobudzających i poprawiających nastrój. Dodawana do deserów sprawia, że używamy mniej cukru.
A jeśli już bardzo potrzebujemy cynamonowego akcentu w potrawie, wybierajmy cynamon cejloński ze sprawdzonego źródła – zawiera nawet kilkadziesiąt razy mniej kumaryny od cynamonu chińskiego.
Źródła:
- Rao, P. V., Gan, S. H. (2014). Cinnamon: a multifaceted medicinal plant. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine : eCAM, 2014, 642942. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/
- University of Michigan. (2017). Cinnamon turns up the heat on fat cells. Pobrane z https://www.sciencedaily.com/releases/2017/11/171121095145.htm
- Łuczak, A., Nowak, M., Szałek, E. (2017). Bezpieczeństwo leków roślinnych w ciąży. Farmacja Współczesna, 10, 140–146. https://www.akademiamedycyny.pl/wp-content/uploads/2018/01/5.pdf