Kolorowe pisanki wielkanocne przygotowane z razowego pieczywa, przeróżnych past warzywnych, z dodatkiem groszku, solonego żółtka, świeżych ziół i innych frykasów? A może pyszny krem jajeczny z chrzanem i oliwą szczypiorkową lub mięso mielone z kolorową wkładką i jajkiem niespodzianką w środku? Do tego przeróżne sałatki, domowy majonez i kolorowe jaja w ziołowych czapeczkach. Zapraszamy na zdrową i pożywną ucztę, którą można „jeść również oczami”. Kolory zachwycą gości, a odpowiednie składniki dostarczą witamin i minerałów.
Wielkanoc bez glutenu
Spis treści
Przepisy na Wielkanoc
1. Kolorowe jajka w ziołowych czapeczkach
Skorupkę jajek można farbować, ale obrane jajka również! Wystarczy włożyć je do soku z buraków lub wywaru z łupin cebuli. Pierwszy z nich zabarwi jaja na piękny różowy kolor, drugi na pomarańczowo. Górną część jajka wystarczy posmarować oliwą, a następnie obsypać grubo mieloną solą i ulubionymi ziołami.
Sok z buraka jest bardzo zdrowy, ale wywar z łupin cebuli również, więc nie warto ich wylewać, lecz wypić lub dodać do zupy. W łupinach cebuli znajduje się m.in. kwercetyna, która jest silnym przeciwutleniaczem, ma działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwalergiczne. Łupiny są też bogatym źródłem potasu, wapnia, żelaza i fosforu.
Składniki:
- 8 jajek
- Szklanka soku z buraków
- Garść łupin z cebuli
- 1 łyżka oliwy
- Gruboziarnista sól
- Ulubione zioła (np. tymianek, majeranek, zielona czubryca)
- Kiełki lub szczypior (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na miękko lub twardo (tak jak lubisz). Możesz obrać je całe lub do połowy. Część z nich włóż do soku z buraków. Część do wywaru z łupin cebuli. Aby go przygotować wystarczy do 0,7 l wody włożyć garść łupin z cebuli, a następnie gotować ok. 30-40 minut, aż do uzyskania pięknego pomarańczowego koloru.
Jajka mocz w naturalnych barwnikach ok. 10 minut. Po wyjęciu wysmaruj górną część jajek oliwą, a następnie obsyp solą i ulubionymi ziołami. Możesz wykorzystać świeże zioła lub suszone. Udekoruj je tymiankiem, kiełkami lub szczypiorkiem.
Wegańska Wielkanoc, czyli wegańskie przepisy na święta
2. Kolorowe pisanki z pastami warzywnymi
Te oryginalne pisanki można przygotować wycinając odpowiedni kształt z kromki razowego pieczywa, a następnie posmarować go serkiem lub dowolną pastą np. z awokado albo marchewki zmiksowanej z suszonymi pomidorkami. Następnie udekorować kawałkami papryki, kiełków, ziół oraz przepysznym solonym żółtkiem, które na wielkanocnych stołach robi furorę, a jest proste w przygotowaniu.
Składniki:
- 6 kromek chleba razowego (o takiej wielkości, by można było wyciąć kształt jaja)
- 2-3 łyżki białego serka typu Almette
- 1 łyżka jogurtu
- 1 jajko
- Odrobina kiełków lucerny lub innych
- 2 łyżki ugotowanego zielonego groszku (może być mrożony)
- Kawałek czerwonej papryki (pasek ok. 2 cm)
- Przeróżne zioła do dekoracji (np. lubczyk, czubryca)
- Pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Z pieczywa wytnij kształty przypominające jajko. W jednej miseczce rozrób biały serek z jogurtem. Jeśli chcesz dodaj ulubione zioła i odrobinę szczypiorku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. W drugiej miseczce rozgnieć widelcem obrane awokado, dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Paprykę pokrój w drobną kosteczkę.
Jajko ugotuj na półmiękko (tak by żółtko nie było płynne, ale nie było też całkiem ścięte). Ja, aby uzyskać żółtko o takiej konsystencji wkładam jajka do zimnej wody, czekam aż się zagotują, a następnie odliczam od chwili zagotowania dokładnie 40-45 sekund). Po ugotowaniu jajo obierz, białko pokrój w kawałki i różne kształty, które posłużą Ci do dekoracji. Żółtko wyciągnij delikatnie, pokrusz go na papier śniadaniowy, rozdrobnij palcami, by uzyskać grudki, posól, a następnie odstaw do lodówki na 30 minut.
Część „chlebowych” pisanek posmaruj awokado, drugą część serkiem, a następnie udekoruj ugotowanym groszkiem, papryką, ziołami i solonym żółtkiem.
Wielkanocne przepisy bez laktozy
3. Krem jajeczny z chrzanem i oliwą szczypiorkową
Bazą tej zupy jest bulion warzywny w towarzystwie ziemniaków, ugotowanych jajek i chrzanu. Ten krem może być wielkanocną alternatywą dla osób, które nie tolerują glutenu i tradycyjny żurek im nie służy. Całość warto podać z przepyszną oliwą szczypiorkową, udekorować solonym żółtkiem i ziołami.
Osłabiony po zimie organizm podziękuje nam zwłaszcza za chrzan, który ma mnóstwo właściwości leczniczych i wzmacniających. Pomaga w leczeniu zatok, migren, poprawia trawienie i jest świetny na bóle reumatyczne (oraz wszelkie bóle kręgosłupa).
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego
- 3-4 ugotowane ziemniaki
- 2 ugotowane na miękko jajka
- 1 łyżka startego chrzanu (lub więcej)
- 5 łyżek oliwy
- 2 garści świeżego szczypiorku
- Sól i pieprz do smaku
- Zioła i kwiaty do dekoracji
Przygotowanie:
Bulion, ziemniaki bez skórki, jajka, chrzan i 1 łyżkę oliwy oraz 1 łyżkę szczypiorku zmiksuj na gładką masę doprawiając do smaku solą i pieprzem. Podgrzej i przełóż do miseczek. Resztę szczypiorku zmiksuj z oliwą, dodaj odrobinę soli i pieprzu, a następnie dodaj do zupy. Udekoruj całość świeżymi ziołami i solonym żółtkiem (przepis na żółtko znajdziesz powyżej).
4. Pulpeciki z kolorową wkładką i jajkiem niespodzianką
Te pulpety nie są najłatwiejsze do wykonania, ponieważ trudno włożyć do środka mięsa szpinak, marchewkę i jajko, zwłaszcza, gdy jest to mięso mielone. Efekt jest jednak niezły, więc może warto spróbować?
W środku medalionu znajdziemy m.in. suszone pomidorki i szpinak przysmażony z czosnkiem. Sam czosnek jest świetnie znany jako naturalny antybiotyk, który hamuje rozwój bakterii i pomaga zwalczać infekcje. Szpinak nie ustępuje mu pod względem walorów odżywczych. Jest bogaty m.in. w przeciwutleniacze, witaminę C i beta-karoten. Zawiera również potas, żelazo i kwas foliowy.
Składniki:
- 60 dag mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego)
- 2 garści świeżego szpinaku (może być baby)
- 4 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 2-3 suszone pomidorki (z oliwy)
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- Sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku (łagodnej)
Przygotowanie:
2 ząbki czosnku pokrój i podsmaż na 1 łyżce masła. Możesz dodać odrobinę oliwy, by masło nie przypalało się. Dorzuć szpinak i smaż aż będzie miękki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Marchewkę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Obierz dopiero po odcedzeniu. Zmiksuj ją delikatnie razem z suszonymi pomidorkami, tak żeby zostały większe kawałki marchewki i pomidorków.
Do mięsa mielonego dodaj jajko, 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, sól, pieprz, paprykę w proszku, a następnie wyrabiaj ręką aż zacznie się kleić. Jajka ugotuj na twardo.
Ułóż dłoń w kształt łódeczki (jakbyś chciała złapać trochę wody z kranu), wypełnij ją mięsem mielonym, w środku uformuj dziurkę, włóż do niej trochę marchewki i trochę szpinaku. Na górze połóż ugotowane i obrane jajko. Obłóż go od góry kolejną porcją szpinaku i marchewki.
Stopniowo, nabierając po trochu mielonego mięsa zaklej całkiem górę formując dużego, okrągłego pulpeta. Następnie przygotuj drugiego, identycznego pulpeta, z drugim ugotowanym jajkiem w środku.
Jeśli zostało ci trochę mięsa dodaj go, zwiększając obwód pulpetów. Obsyp je na zewnątrz ziołami lub sproszkowaną papryką, a następnie wstaw do naczynia żaroodpornego, podlej odrobinę bulionem lub wodą (ok. 1,5 cm) i zapiekaj w temp. 160 st. przez ok. 40 min. Przestudź odrobinę zanim zaczniesz kroić mięso na plastry, by się nie rozpadało.
Wielkanocne desery dla dzieci
5. Domowy, lekki i błyskawiczny majonez z chrzanem lub groszkiem
Tradycyjny majonez robi się zazwyczaj z surowego jajka (lub żółtka), musztardy, cytryny i dużej ilości oleju, przez co jest tłusty i ciężkostrawny. Ja polecam błyskawiczną wersję z ugotowanego na miękko jajka, niewielkiej ilości oliwy i odrobiny przypraw. Taki majonez jest gotowy w minutę, smakuje wyśmienicie i nie jest tak ciężkostrawny jak tradycyjna wersja. Można dodać do niego odrobinę chrzanu lub przygotować wersję z zielonym groszkiem.
Składniki:
- 2 ugotowane na miękko jaja
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 łyżka przegotowanej wody
- Opcjonalnie pół łyżeczki chrzanu lub 1 łyżka ugotowanego groszku
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na miękko (to warunek konieczny, by ten majonez wyszedł). Obierz i przełóż do blendera. Dodaj oliwę i wodę. Możesz dodać kropelkę cytryny choć to nie jest konieczne. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie zmiksuj na gładką masę, aż uzyskasz puszystą konsystencję majonezu.
Jeśli potrzebujesz rzadszej wersji (np. do sałatki jarzynowej) dodaj jeszcze odrobinę wody lub oliwy. Możesz przygotować też dwie wersje smakowe: z chrzanem, groszkiem lub szczypiorkiem. W zależności od wybranego smaku dodaj chrzan, groszek lub szczypior i dokładnie zmiksuj. Smacznego!
Jajka przepiórcze – przepisy na wiosenne dania