Wegańska Wielkanoc, czyli wegańskie przepisy na święta

Wielkanoc to świętowanie zwycięstwa życia nad śmiercią i w tym duchu można zrobić nawet tradycyjne potrawy na stół, "cruelty free", do których wystarczą składniki pochodzenia roślinnego.  Domowe słodkie wypieki, sosy, pasztety będą świetnie smakować bez nabiału, a przy tym są zdrowsze. Sprawdź wegańskie przepisy na święta wielkanocne.
Wegańska Wielkanoc - sałatki wielkanocne.

Jajka i mleko to obok orzechów arachidowych najczęstsze alergeny w pokarmach, więc nie ma potrzeby po nie sięgać, gdy świetnie radzą sobie w potrawach przyjaźniejsze dla zdrowie, roślinne zamienniki.

Zamiennik jajka

W sklepach można kupić gotowe wegańskie zamienniki jajek, jednak warto skorzystać ze zdrowych wersji domowych, tym bardziej, że różne roślinne składniki z powodzeniem zastępują kurze jaja w wypiekach, deserach, a także wytrawnych potrawach i prawdopodobnie niejeden z tych produktów mamy w domowej spiżarni.

Wegańska Wielkanoc - jak ją przygotować?

ODPOWIEDNIKI 1 jajka w wypiekach, deserach i nie tylko:

1. SIEMIĘ LNIANE

1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (ciemnego lub złotego) zalana 3 łyżkami gorącej wody. Miksturę należy odstawić na kwadrans

2. BABKA PŁESZNIK

1 łyżka babki płesznik zalana 3 łyżkami wody. Miksturę należy odstawić na kwadrans

3. NASIONA CHIA

1 łyżka nasion chia zalana 3 łyżkami wody i odstawiona na kwadrans

Nasiona chia jako zamiennik jajek w potrawach wegańskich.

4. BANAN

1 dojrzały, nieduży, ugnieciony na pure banan

5. AWOKADO

1 dojrzały, ugnieciony na pure owoc

6. MUS JABŁKOWY

Ok. 1/3 szklanki

7. TOFU

1/4 szklanki tofu (najlepiej silken/jedwabistego) zmiksowanego na gładko

8. MASŁO ORZECHOWE

3 łyżki masła orzechowego

9. PIECZONA DYNIA

1/2 szklanki upieczonej dyni, zmiksowanej na gładko

Dynia - polskie superfood.

10. AGAR

1 łyżeczka agaru zmieszana z 1 łyżką (nie gorącej) wody

11. MĄKA ZIEMNIACZANA

2 łyżki mąki wymieszane z 3 łyżkami wody

12. MĄKA KUKURYDZIANA

1 łyżka mąki wymieszana z 2 łyżkami wody

13. MĄKA ARRARUTOWA

2 łyżki mąki wymieszane z 3 łyżkami wody

14. OCET JABŁKOWY + SODA OCZYSZCZONA

1 niecała łyżeczka sody wymieszana z łyżką octu

Jak zrobić ocet jabłkowy?

15. LECYTYNA SOJOWA

1 łyżka proszku

16. AQUAFABA, CZYLI PŁYN POZOSTAŁY PO ODSĄCZENIU CIECIERZYCY LUB FASOLI Z PUSZKI

3 łyżki aquafaby

17. WODA GAZOWANA

1/4 szklanki wody mineralnej

Jak zrobić dobre ciasto wegańskie?

Warto wiedzieć, że w biszkoptach sprawdza się najlepiej ocet jabłkowy z sodą lub mikstura mąki ziemniaczanej z wodą. Woda mineralna spulchnia ciasta i sprawia, że są bardziej wilgotne. Ciasto wegańskie z użyciem agaru będzie bardziej zbite i twardsze. Jeśli chcemy wzmocnić owocowe nuty warto sięgnąć po któryś z owocowych musów. W ciężkich np. czekoladowych ciastach dobrze się sprawdzi masło orzechowe. A w drożdżowych wypiekach pure z awokado, banana lub mus dyniowy.

Ciasto wegańskie na Wielkanoc.

Używając tofu warto dodać nieco soku z cytryny do ciasta wegańskiego. W kruchych ciastach możemy wykorzystać „kisiel” z siemiania lnianego, nasion chia lub babki płesznik.

Jeśli chcemy uzyskać piękny żółty kolor wybierzmy jako zamiennik pieczoną dynię lub dodajmy nieco kurkumy.

Gdy potrzebujemy tylko żółtka: używamy lecytyny sojowej.

Jeśli potrzebujemy białek (np. do bezy lub francuskich makaroników) korzystamy z aquafaby, która świetnie się ubija.
Zamienniki jajek wykorzystujemy oczywiście nie tylko w domowej cukierni. Chleby, tarty, naleśniki i placki także będą świetnie smakować bez jaj.

Do potraw w których chcemy uzyskać jajeczny posmak i zapach dodajemy hinduskiej soli Kala Namak.

Wegańska Wielkanoc, czyli wegańskie przepisy na święta wielkanocne

Zobacz, jak w prosty sposób zrobić tradycyjne potrawy wielkanocne w wegańskim wydaniu. Zdziwisz się, że smakiem wcale nie odbiegają od tych klasycznych.

Wegańska Wielkanoc, czyli wegańskie przepisy na święta wielkanocne od Alicji Radej.

1. Wegański żurek

Składniki na zakwas na żurek:

  • 6 łyżek mąki żytniej typ 2000
  • 3-4 ząbki czosnku (grubo pokrojonych)
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 2 łyżki soku z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków (opcjonalnie, by przyspieszyć proces)
  • 600 ml wody

Jak zrobić zakwas?

Umieść wszystkie suche składniki w słoiku o odpowiednim rozmiarze. Zalej wodą. Ewentualnie dodaj sok z kiszonek. Przykryj gazą. Mieszaj każdego dnia. Kiedy nabierze kwaskowatego posmaku zakręć i schowaj do lodówki gotowy zakwas.

Składniki na żurek:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 3-5 ząbków czosnku (zmiażdżonych)
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • kilka ugotowanych ziemniaków (pokrojonych tak jak lubisz)
  • kilka suszonych grzybów (namoczonych wcześniej i pokrojonych)
  • 300 g wędzonego tofu
  • 600 ml zakwasu
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 2-3 łyżeczki majeranku
  • olej do smażenia
  • świeże zioła np. lubczyk do dekoracji (opcjonalnie)

Jak zrobić żurek wegański?

Tofu pokrój w niezbyt grube plasterki. Usmaż na oleju na chrupko. Ściągnij z patelni. Połóż na patelni czosnek, ziele angielskie i liście laurowe, gdy tylko uwolni się aromat przełóż zawartość do garnka z bulionem. Dodaj grzyby i gotuj ok. 25 minut. Dodaj chrzan, majeranek, zakwas,  ziemniaki i tofu. Gotuj jeszcze kilka minut, aby wszystkie składniki były gorące.

* możesz dołożyć do żurku pokrojone marchewki i seler pozostałe z przygotowania bulionu
*jeśli chcesz, by zupa była bardzo zawiesista możesz zmiksować jednego ugotowanego ziemniaka i dodać do żurku

2. Wegański majonez

Składniki:

  • 150 ml mleka sojowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego
  • 1 łyżeczka cukru pudru lub syropu z agawy
  • 1 łyżka musztardy (najlepiej delikatnej)
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 400-500 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Jak to zrobić?

Wszystkie składniki powinny mieć taką samą, pokojową temperaturę. Zmiksuj wszystko oprócz oleju. Teraz miksując na średnich obrotach dolewaj wolno niewielka strużka olej. Zakończ, gdy majonez uzyska właściwa konsystencję. Trzymaj majonez w zamkniętym słoiku w lodówce.

Wegański majonez na Wielkanoc.

3. Wegańska pascha

Składniki:

  • 2 szklanki nerkowców
  • 1,5 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
  • 3-4 łyżki syropu z agawy
  • pasta waniliowa
  • szczypta soli
  • sok z 1 cytryny
  • kilka łyżek śmietanki kokosowej
  • 2-3 garście kilku rodzajów ulubionych bakalii ( moreli, żurawiny, rodzynek, daktyli, etc.)
  • garść jagód goji (opcjonalnie)

Jak to zrobić?

Dzień wcześniej włóż do lodówki puszkę mleka kokosowego. Nerkowce i kaszę namocz na noc w osobnych miskach.

Delikatnie otwórz puszkę z mlekiem kokosowym, ściągnij z wierzchu gęstą śmietankę.
Namoczone orzechy i grykę wypłucz i zmiksuj na gładką masę ze szczodrą porcją pasty waniliowej, śmietaną kokosową, syropem z agawy, solą i sokiem z cytryny. Jeśli masa jest za gęsta dodaj więcej śmietany kokosowej. Dołóż pokrojone bakalie.

Podwójnie złożoną gazę namocz, wykręć i wyłóż nią sitko. Wyłóż na nią masę. Wyrównaj z góry, przykryj rogami gazy. Całość umieść w garnku lub misce. Dociąż z wierzchu deską. Włóż na noc do lodówki.

Po wyciągnięciu, delikatnie rozsuń gazę, przyłóż z góry talerz i odwrócić paschę do góry dnem. Ściągnij gazę i udekoruj deser wedle uznania, np. jadalnymi kwiatami, płatkami migdałowymi, etc.

4. Prosty pasztet wegański

Składniki:

  • 150 g orzechów włoskich (uprażonych w piekarniku)
  • 250 g pieczarek (pokrojonych w plasterki)
  • 1 czerwona cebula (drobno posiekana)
  • 5 ząbków czosnku (zmiażdżonych)
  • 2 łyżki zielonej pietruszki
  • 1- 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 kulki jałowca (rozgniecione)
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • szczypta wędzonej papryki
  • olej do smażenia
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Jak to zrobić?

Na rozgrzanym oleju podduś delikatnie cebulę z czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim i jałowcem. Kiedy stanie się szklista, zwiększ ogień, dodaj pieczarki, natkę pietruszki, tymianek, rozmaryn, wędzoną paprykę i sos sojowy. Smaż ok. 6-8 minut energicznie mieszając. Odłów liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Dodaj pieprz. Zmiksuj grzyby do uzyskania konsystencji pasztetu. Teraz zmiksuj uważnie orzechy, nie dopuszczając, by powstało masło orzechowe. Wmieszaj je w grzyby. Dopraw solą w razie potrzeby. Przełóż pasztet wegański do szklanego naczynia i przechowuj w lodówce.

Wegańska Wielkanoc dla dzieci.

TUTAJ znajdziesz inne wegańskie przepisy autorstwa Alicji Radej.

26.01.2019
Szukasz inspiracji na rozgrzewające zupy na zimę? Sprawdź nasze przepisy na zimowe zupy z dynią, papryką, kurczakiem, z dodatkiem ostrego chilli i curry.
08.01.2019
Codziennie rano toczymy wojnę z czasem. Czasem wygrywamy, częściej jednak chwytamy coś na szybko, w „przelocie”. Pamiętajmy jednak, że śniadanie zawsze jest pierwszym i najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Musi dostarczyć nam energii, składników odżywczych, witamin. Szczególną uwagę zwrócić powinniśmy na śniadania naszych dzieci – koniecznie, aby zawierały w sobie produkty bogate w magnez, cynk, selen, […]
23.01.2019
Idealne lekarstwo na przeziębienie: skuteczne, naturalne i pyszne! W dodatku robi się je błyskawicznie i każdy z nas ma potrzebne składniki w domu. Oto przepis na domowy syrop imbirowy – także na wersję delux z turbodoładowaniem 🙂 Wypróbuj koniecznie.
05.03.2018
Rozwód lub rozstanie, utrata pracy, ciężka choroba… Czasem dramatyczne wydarzenia spadają na nas z taką siłą i gwałtownością, że organizm nie jest w stanie poradzić sobie ze stresem. Homeopatia pomoże powrócić do równowagi i poradzić sobie z traumą. Konsultacja: dr Katarzyna Faruga.
08.09.2018
Nic nie trwa wiecznie. Wakacje niestety też nie. Twoje właśnie się skończyły i na samą myśl, ile zaległych obowiązków czeka na ciebie w pracy i w domu, odczuwasz zawroty głowy. Nie panikuj! Jest sposób, by szybko uporać się z zaległościami, nie tracąc odzyskanej podczas wypoczynku energii.
12.09.2018
Wątróbka to naturalna multiwitamina. Może zastąpić najbardziej odżywcze warzywa. Wzmacnia kości, walczy z anemią, poprawia pracę układu nerwowego, zwiększa wydolność organizmu i odporność. Dlatego warto ją jeść raz w tygodniu. Konsultacja: dietetyk kliniczny Kamila Lipowicz z poradni Ajwen.