Wzmacniające odporność właściwości aloesu drzewiastego (Aloe arborescens) zostały potwierdzone przez badania naukowe. Zawarte w nim biologicznie czynne składniki wpływają pozytywnie na nasz układ odpornościowy i ogólnie poprawiają stan zdrowia.
Gdy więc wiosną czujesz się osłabiona, częściej chorujesz, nie masz na nic siły, zastosuj kurację z zastosowaniem miodu aloesowego. Jeśli na twoim parapecie stoi aloes (powinien mieć co najmniej 3 lata), to czas zrobić z niego użytek. Jeśli nie, warto kupić sadzonkę – w sklepach ogrodniczych 30 cm roślina kosztuje ok. 20 zł, większa, 3-4 letnia – ok 50 zł.
Na około tydzień przed przygotowaniem produktu przestań podlewać roślinę. Wówczas wszystkie najcenniejsze składniki będą najbardziej skoncentrowane.
Przepis na miód aloesowy
Składniki:
- 100 g liści aloesu drzewiastego
- 200 g miodu
Oberwij kilka liści aloesu drzewiastego (zważ je, powinno ich być 100 g), umyj, wysusz i włóż do lodówki (na dolną półkę) na 7-14 dni.
Po tym czasie wyjmij liście aloesu z lodówki, usuń kolce nożykiem i pokrój aloes na małe kawałki, a następnie rozdrobnij w mikserze. Do otrzymanej miazgi aloesowej dodaj miód i wymieszaj dokładnie oba składniki. Po czym bardzo powoli ogrzewaj miód aloesowy w garnuszku na małym ogniu, ale nie dopuść do zagotowania się mikstury! Pilnuj, aby temperatura miodu aloesowego nie przekroczyła 70 stopni C.
Odstaw miód aloesowy na noc, na drugi dzień ponownie ogrzewaj (do 70 st.C), a następnie przefiltruj przez sito.
Domowy miód aloesowy przechowuj w lodówce. Przyjmuj rano na czczo codziennie po łyżeczce.
Szczególnie wskazany jest dla dzieci i osób w starszym wieku.
Przepis na wino aloesowe
Składniki:
- 500 g liści aloesu drzewiastego
- 0,5 l czerwonego wina wytrawnego
- 500 g miodu
Oberwij kilka liści aloesu drzewiastego (zważ je, powinno ich być 500 g), umyj, wysusz i ułóż na dolnej półce lodówki na 7-14 dni. Po wyjęciu aloesu z chłodziarki usuń kolce nożykiem i pokrój liście na małe kawałki. Następnie rozdrobnij je w mikserze i wymieszaj z czerwonym winem i miodem.
Po wymieszaniu wszystkich składników pozostaw miksturę w ciemnym miejscu na 3-4 dni.
Otrzymane wino aloesowe przefiltruj przez gęste sito i rozlej do butelek.
Domowe wino aloesowe przechowuj w lodówce.
Pij 3 razy dziennie po łyżeczce, na godzinę przed jedzeniem.