Przygotowanie napoju z dwóch roślin o cennych dla zdrowia właściwościach jest proste, a korzyści dla organizmu ogromne. Napój najlepiej pić zaraz po przebudzeniu i na pół godziny przed posiłkiem.
Warto przypomnieć, że mięta dzięki zawartości olejku eterycznego i flawonoidów wykazuje właściwości rozkurczające, żółciotwórcze i żółciopędne. Mięta zawiera liczne przeciwutleniacze, dzięki czemu chroni organizm przed chorobami cywilizacyjnymi, w tym przed otyłością. Przeciwutleniacze hamują aktywność wolnych rodników, które mogą uszkadzać poszczególne komórki, a więc prowadzić do wielu problemów zdrowotnych.
Cytryna także zawiera flawonoidy, które obniżają ciśnienie i chronią naczynia włosowate. Działają antyalergicznie i przeciwzapalnie. Dowiedziono też, że picie soku cytrynowego zwiększa stężenie kortykosteronu i hormonu adrenokortykotropowego we krwi, które uznaje się za naturalne związki przeciwzapalne. Ponadto witamina C pochodząca z soku cytrynowego jest lepiej przyswajana niż ta z syntetycznego kwasu askorbinowego.
Spis treści
Poprawia pamięć i nastrój
To tylko część prawdy. Od picia napoju IQ się nie poprawi. Woda z cytryną i miętą dostarcza organizmowi potasu i magnezu, czyli pierwiastków, które korzystnie wpływają na pracę układu mięśniowego i nerwowego oraz na pracę serca i mózgu. Ale kluczowe dla utrzymania dobrej pamięci i koncentracji jest właściwe nawodnienie organizmu. Dobre nawodnienie sprawia, że krew niesie do mózgu więcej tlenu i składników odżywczych, w tym witaminę C. To sprawia, że łatwiej się uczymy, nie mamy problemów z koncentracją.
Nawodnienie organizmu przekłada się także na spowolnienie procesów starzenia się i ładny wygląd skóry – a gdy dobrze wyglądamy, jesteśmy w dobrym nastroju! Dzieje się tak, ponieważ dostarczając witaminę C, wpływamy na wytwarzanie kolagenu, który odpowiada za jędrność i elastyczność skóry.
Wspomaga odchudzanie
Nie ma dowodów na to, że woda z cytryną i miętą to niezawodny pożeracz zbędnych kilogramów. Wiadomo jednak, że cytryna i mięta korzystnie wpływają na procesy trawienne i wydzielanie żółci. To dzięki temu trawienie tłuszczu dostarczonego z posiłkiem przebiega szybciej.
Wypicie szklanki wody z sokiem z cytryny i miętą rano zmniejsza odczuwanie głodu, dzięki czemu mniej zjadamy na śniadanie. A popijanie wody w ciągu dnia zapobiega podjadaniu. Składniki o charakterze kwasowym zawarte w napoju spowalniają wchłanianie cukrów, co sprzyja utrzymaniu właściwej wagi. Picie wody z cytryną i miętą wspomaga też perystaltykę jelit, co może rozwiązać problem zaparć, które często towarzyszą nadwadze.
Warto też zweryfikować pogląd, że pijąc wodę z cytryną i miętą, dostarczamy organizmowi błonnika pokarmowego, który daje poczucie sytości i przyspiesza metabolizm. W soku z cytryny są śladowe ilości błonnika. Jeśli napój wzbogacimy o startą skórkę cytryny, dostarczymy organizmowi porcję pektyn, które napęcznieją w żołądku i na dłuższy czas zapewnią uczucie sytości.
Bardziej wiarygodny jest fakt, że woda z cytryną i miętą, poprzez działanie moczopędne, korzystnie wpływa na oczyszczenie organizmu z toksyn, czyli zbędnych produktów przemiany materii, które zalegając w tkankach, utrudniają redukcję wagi.
Łagodzi ból głowy
Świeże listki mięty i cytryna zawierają olejki eteryczne, które na wiele osób działają jak balsam. Ich zapach bywa pomocny w łagodzeniu napięciowego bólu głowy. Podobno może też ochronić przed atakiem migreny.
Należy kolejny raz wspomnieć o tym, że napój z wody, cytryny i mięty dobrze nawadnia organizm, a to łączy się z prawidłowym dotlenieniem wszystkich komórek ciała.
Wspomaga odporność
To oczywiste. Od dawna wiadomo, że witamina C jest niezbędna dla zbudowania prawidłowej odporności organizmu. Pomaga jej w tym także mięta, która działa antybakteryjnie. Oba składniki są skuteczne w walce z infekcjami. Ale nie zastąpią właściwej diety i aktywności fizycznej (zwłaszcza na świeżym powietrzu), które są niezbędne dla prawidłowego działania układu immunologicznego.
Łagodzi ból piersi
Na wielu stronach internetowych można przeczytać, że picie tak przygotowanej wody zalecane jest kobietom karmiącym, ponieważ łagodzi ból piersi. Ale tak nie jest. Podczas karmienia piersią kobieta nie powinna używać mięty, nawet w formie przyprawy do sałaty. Po pierwsze dlatego, że mięta może wpływać negatywnie na laktację, a więc wytwarzanie mleka.Będzie go coraz mniej i konieczne się stanie dokarmianie dziecka mieszankami. Po drugie, mięta zawiera mentol, który jak wszystkie inne substancje, może przenikać z organizmu mamy do mleka. To zaś może się zakończyć biegunką i podrażnieniem skóry u dziecka.
Przepis na wodę z miętą i cytryną
Przygotowanie napoju jest proste i zajmuje tylko chwilę. Ilość składników zależy od tego, ile wody chcemy przygotować. My podajemy proporcje na 2 litry napoju.
Potrzebne będą:
- 2 litry wody mineralnej
- 2 duże cytryny
- 3–4 gałązki mięty
Sposób wykonania:
Cytryny dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, odcinamy końcówki, a pozostałą część cytryn kroimy w plasterki o grubości 3–4 milimetrów. Listki mięty odrywamy od gałązek. Umyte listki mięty ściskamy w dłoni, aby wydobyć z nich więcej aromatu. Plasterki cytryny i garść listków mięty wrzucamy do dzbanka i zalewamy wodą.
Napój nie od razu nabierze cytrynowego smaku, dlatego pozostawiamy dzbanek na 2 godziny w chłodnym miejscu. W upalne dni przed podaniem możemy dorzucić kilka kostek lodu.
W sezonie letnim, gdy jest wiele owoców sezonowych, orzeźwiający napój można wzbogacić, dodając trochę miąższu truskawek, malin lub czarnej porzeczki. Napój z powodzeniem zastąpi gotowe wody smakowe.
Listków mięty pozostałych po zrobieniu napoju nie warto wyrzucać. Można je dodać do sałaty. Plasterki cytryny, jeśli pozostało w nich dużo soku, można wykorzystać do przygotowania mizerii z jogurtem.
Skutki uboczne nadmiaru kwasu
Jak mówi przysłowie – co za dużo, to niezdrowo. Dla zdrowia warto pić wodę z miętą i cytryną, ale nie należy przesadzać z jej spożyciem, ponieważ nadmiar kwaśnego napoju może doprowadzić do uszkodzenia szkliwa i nieprzyjemnej nadwrażliwości zębów. Dla ochrony zębów warto korzystać ze słomek do napojów.
Osoby, które mają tzw. wrażliwy żołądek, powinny ograniczyć picie napoju, bo może być on przyczyną zgagi. Woda z miętą i cytryną nie jest też wskazana dla osób cierpiących na refluks przełykowo-żołądkowy, bo będzie nasilała dolegliwości.
Żródła:
- Strzelecka, H., Kowalski, J. (red.) (2000). Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
- Arnal-Schnebelen, B., Goetz, P., Paris, M. (2005). Lecznicze dary natury: 200 uzdrawiających ziół. Warszawa: Reader’s Digest Przegląd.
- Bożkowa, K. (red.) (1994). Encyklopedia zdrowia dziecka. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie.