Strona główna Na talerzu Weganizm prosto z serca
Strona główna Na talerzu Weganizm prosto z serca

Weganizm prosto z serca

autor: Dorota Mirska-Królikowska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Zastanawiałaś się czasami, czy warto spróbować diety wegetariańskiej? A może pójść krok dalej i zostać weganką? Alicja Radej, nauczycielka filozofii, stylistka wnętrz i… wnuczka rzeźnika, nie zastanawiała się długo. Po obejrzeniu filmu dokumentalnego pokazującego los zwierząt prowadzonych na ubój, decyzję podjęła natychmiast. Wiedziała, że nie będzie w stanie dalej jeść mięsa, ryb, ani produktów zwierzęcych. Do jej decyzji dołączyła cała rodzina: mąż i dzieci. O tym jak wraz ze zmianą żywienia zmieniło się całe ich życie opowiada w książce “Prosto z roślin. Radosna sztuka celebrowania weganizmu”.

Książka Alicji Radej jest jak balsam dla duszy: ciepła, pełna spokoju i mądrości. Ala nie jest wojującą weganką, nikogo nie ocenia, nie próbuje na siłę przekonać do swoich racji. Opowiada po prostu o sobie, o swoim domu, swoich bliskich, Pięknie pisze o ukochanych psach – najlepszych nauczycielach zen. Jej opowieści koją duszę i serce, a przy okazji lekko drażnią podniebienie. Bo nawet osoby, które nie mają najmniejszej ochoty spróbować diety wegańskiej, zainteresują zamieszczone w książce przepisy.

Są bardzo proste – Alicja mówi, że upraszcza wszystko co się da, przepis musi być prosty, bo jeśli jest zbyt skomplikowany, odechciewa się jej gotować. Ale potrawy, które proponuje niemal pachną kusząco! Jeśli macie ochotę je wypróbować, oto kilka propozycji, które autorka wybrała specjalnie dla Was. Gotujcie, cieszcie się smakiem i świadomością, że możecie sycić ciało i cieszyć podniebienie, nie krzywdząc przy tym innych istot.

Zupa czosnkowa

Czosnek i cebula to moje skarby. Mogłabym mieć pole jednego i drugiego, i wszystko bym wykorzystała. Bez ich zapasu czuję się w kuchni nieswojo. Niewiele trzeba, by z ich pomocą w mig stworzyć coś pysznego, aromatycznego i uzdrawiającego. Kocham zupę czosnkową. Delikatnie duszony w oliwie z oliwek czosnek traci swoją zadziorność na rzecz aksamitnej słodyczy. Proporcje mleka i bulionu możesz zmienić: na 250 ml mleka/750 ml bulionu. Całość można przyprawić tymiankiem lub posypać natką pietruszki. A zamiast jednej cebuli dać dymkę.

Składniki (3-4 porcje):

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 główki czosnku
  • 2 cebule (posiekane)
  • 300 g ziemniaków
  • 500 ml mleka roślinnego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sol, pieprz

Jak to zrobić?

Obierz czosnek. Każdy ząbek przekrój na pół. Pokrojone w kosteczkę ziemniaki włóż do rondelka z zimną wodą. W średnim garnku rozgrzej na średnim ogniu (u mnie „6”) 2 łyżki oliwy, dołóż czosnek, przykryj. Duś na małym ogniu 7 minut. Dodaj cebulę, duś kolejne 3 minuty. Teraz dodaj odcedzone, surowe ziemniaki, resztę oliwy i bulion. Gotuj pod przykryciem kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aby nie przypalić. Zmiksuj, dolej mleko. Zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Porozlewaj do miseczek i podawaj z grzankami.

Szybkie grzanki do zupy

Składniki:

  • 4 kromki ulubionego razowego chleba
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka oliwy
  • sol

Jak to zrobić?

Pokrój chleb w kosteczkę. W misce wymieszaj oliwę z tymiankiem i solą. Wsyp pokrojony chleb. Delikatnie wymieszaj, aby grzanki pokryły się oliwą. Rozgrzej piekarnik do 150°C. Wysyp grzanki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Trzymaj w piekarniku ok. 12 minut, aż nabiorą chrupkości.

Aromatyczne curry z tofu i szpinaku

Nasze ulubione curry. Dariusz woli wersję ze smażonym tofu (s. 136), mnie do szczęścia wystarcza świeże.

Składniki (4−6 porcji):

  • ok. 180 g tofu (pokrojonego w kostkę)
  • 2 cebule (pokrojone w piórka)
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2,5 cm imbiru (posiekanego)
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 4 ząbki czosnku (zgniecionego)
  • pół łyżeczki chili
  • 2 świeże zielone papryczki chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 duże pęczki szpinaku (pokrojonego)
  • olej

Jak to zrobić?

W dużym rondlu, na oleju, podsmaż na jasnobrązowo cebulę. Dodaj kumin, imbir, kurkumę, czosnek, chili w proszku, zielone papryczki chili i sól. Smaż ok. 2 minuty, aż uwolni się aromat przypraw. Dodaj tofu i gotuj 5 minut (jeśli używasz smażonego, czas może być krótszy). Wlej pomidory z puszki i duś na niewielkim ogniu ok. 15 minut. Dodaj szpinak, dokładnie wymieszaj. Gdy tylko liście staną się miękkie, ściągnij garnek z ognia. Podawaj z ryżem (u mnie basmati).

Sałatka jarmużowa z brzoskwinią

Piękne liście jarmużu kuszą mnie, by włożyć je do wazonu i podziwiać. Podobnie mam ze szparagami.

Składniki:

  • 250 g jarmużu
  • 2−3 brzoskwinie
  • 65 ml oliwy z oliwek
  • 15 ml octu balsamicznego
  • 3−4 łyżki soku z pomarańczy/mandarynki
  • 2 łyżki płatków kokosowych
  • 1 łyżka czarnego sezamu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie)
  • sól

Jak to zrobić?

Pozbądź się twardych łodyg z jarmużu. W umyte, osuszone i pokrojone liście wmasuj szczyptę soli i pozostaw na chwilę w misce. Brzoskwinie pokrój w kostkę. W niewielkiej miseczce wymieszaj na sos: oliwę, ocet balsamiczny, sok z pomarańczy i syrop z agawy, jeśli używasz. Wmasuj sos w liście jarmużu. Ułóż je w misce, dodaj owoce i delikatnie wymieszaj. Posyp wiórkami kokosowymi i czarnym sezamem. Smacznego!


Weganizm to więcej niż sposób odżywiania. To filozofia, za którą stoi empatia, świadomość i prostota.

Ponad 100 przepisów pozwoli ci spróbować, czy wegański styl życia jest również dla ciebie.

“Prosto z roślin. Radosna sztuka celebrowania weganizmu” Alicja Radej, Wyd. Pascal.

Najnowsze artykuły