Jajka i mleko to obok orzechów arachidowych najczęstsze alergeny w pokarmach, więc nie ma potrzeby po nie sięgać, gdy świetnie radzą sobie w potrawach przyjaźniejsze dla zdrowie, roślinne zamienniki.
Spis treści
Zamiennik jajka
W sklepach można kupić gotowe wegańskie zamienniki jajek, jednak warto skorzystać ze zdrowych wersji domowych, tym bardziej, że różne roślinne składniki z powodzeniem zastępują kurze jaja w wypiekach, deserach, a także wytrawnych potrawach i prawdopodobnie niejeden z tych produktów mamy w domowej spiżarni.
ODPOWIEDNIKI 1 jajka w wypiekach, deserach i nie tylko:
1. Siemię lniane
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (ciemnego lub złotego) zalana 3 łyżkami gorącej wody. Miksturę należy odstawić na kwadrans.
2. Babka płesznik
1 łyżka babki płesznik zalana 3 łyżkami wody. Miksturę należy odstawić na kwadrans.
3. Nasiona chia
1 łyżka nasion chia zalana 3 łyżkami wody i odstawiona na kwadrans.
4. Banan
1 dojrzały, nieduży, ugnieciony na pure banan.
5. Awokado
1 dojrzały, ugnieciony na pure owoc.
6. Mus jabłkowy
Ok. 1/3 szklanki musu.
7. Tofu
1/4 szklanki tofu (najlepiej silken/jedwabistego) zmiksowanego na gładko.
8. Masło orzechowe
3 łyżki masła orzechowego.
9. Pieczona dynia
1/2 szklanki upieczonej dyni, zmiksowanej na gładko.
10. Agar
1 łyżeczka agaru zmieszana z 1 łyżką (nie gorącej) wody.
11. Mąka ziemniaczana
2 łyżki mąki wymieszane z 3 łyżkami wody.
12. Mąka kukurydziana
1 łyżka mąki wymieszana z 2 łyżkami wody.
13. Mąka arraturowa
2 łyżki mąki wymieszane z 3 łyżkami wody.
14. Ocet jabłkowy + soda oczyszczona
1 niecała łyżeczka sody wymieszana z łyżką octu.
15. Lecytyna sojowa
1 łyżka proszku.
16. Aquafaba, czyli płyn pozostały po odsączeniu ciecierzycy lub fasoli z puszki
3 łyżki aquafaby.
17. Woda gazowana
1/4 szklanki wody mineralnej.
Jak zrobić dobre ciasto wegańskie?
Warto wiedzieć, że w biszkoptach sprawdza się najlepiej ocet jabłkowy z sodą lub mikstura mąki ziemniaczanej z wodą. Woda mineralna spulchnia ciasta i sprawia, że są bardziej wilgotne. Ciasto wegańskie z użyciem agaru będzie bardziej zbite i twardsze. Jeśli chcemy wzmocnić owocowe nuty warto sięgnąć po któryś z owocowych musów. W ciężkich np. czekoladowych ciastach dobrze się sprawdzi masło orzechowe. A w drożdżowych wypiekach pure z awokado, banana lub mus dyniowy.
Używając tofu warto dodać nieco soku z cytryny do ciasta wegańskiego. W kruchych ciastach możemy wykorzystać „kisiel” z siemiania lnianego, nasion chia lub babki płesznik.
Jeśli chcemy uzyskać piękny żółty kolor wybierzmy jako zamiennik pieczoną dynię lub dodajmy nieco kurkumy.
Gdy potrzebujemy tylko żółtka: używamy lecytyny sojowej.
Jeśli potrzebujemy białek (np. do bezy lub francuskich makaroników) korzystamy z aquafaby, która świetnie się ubija.
Zamienniki jajek wykorzystujemy oczywiście nie tylko w domowej cukierni. Chleby, tarty, naleśniki i placki także będą świetnie smakować bez jaj.
Do potraw, w których chcemy uzyskać jajeczny posmak i zapach dodajemy hinduskiej soli Kala Namak.
Wegańska Wielkanoc, czyli wegańskie przepisy na święta wielkanocne
Zobacz, jak w prosty sposób zrobić tradycyjne potrawy wielkanocne w wegańskim wydaniu. Zdziwisz się, że smakiem wcale nie odbiegają od tych klasycznych.
1. Wegański żurek wielkanocny
Składniki na zakwas na żurek:
- 6 łyżek mąki żytniej typ 2000
- 3-4 ząbki czosnku (grubo pokrojonych)
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- 2 łyżki soku z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków (opcjonalnie, by przyspieszyć proces)
- 600 ml wody
Jak zrobić zakwas na żurek?
Umieść wszystkie suche składniki w słoiku o odpowiednim rozmiarze. Zalej wodą. Ewentualnie dodaj sok z kiszonek. Przykryj gazą. Mieszaj każdego dnia. Kiedy nabierze kwaskowatego posmaku zakręć i schowaj do lodówki gotowy zakwas.
Składniki na żurek wielkanocny:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 3-5 ząbków czosnku (zmiażdżonych)
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- kilka ugotowanych ziemniaków (pokrojonych tak jak lubisz)
- kilka suszonych grzybów (namoczonych wcześniej i pokrojonych)
- 300 g wędzonego tofu
- 600 ml zakwasu
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 2-3 łyżeczki majeranku
- olej do smażenia
- świeże zioła np. lubczyk do dekoracji (opcjonalnie)
Jak zrobić żurek wegański?
Tofu pokrój w niezbyt grube plasterki. Usmaż na oleju na chrupko. Ściągnij z patelni. Połóż na patelni czosnek, ziele angielskie i liście laurowe, gdy tylko uwolni się aromat przełóż zawartość do garnka z bulionem. Dodaj grzyby i gotuj ok. 25 minut. Dodaj chrzan, majeranek, zakwas, ziemniaki i tofu. Gotuj jeszcze kilka minut, aby wszystkie składniki były gorące.
* możesz dołożyć do żurku pokrojone marchewki i seler pozostałe z przygotowania bulionu
*jeśli chcesz, by zupa była bardzo zawiesista możesz zmiksować jednego ugotowanego ziemniaka i dodać do żurku
2. Wegański majonez
Składniki:
- 150 ml mleka sojowego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego
- 1 łyżeczka cukru pudru lub syropu z agawy
- 1 łyżka musztardy (najlepiej delikatnej)
- szczypta soli
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 400-500 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Jak to zrobić majonez wegański?
Wszystkie składniki powinny mieć taką samą, pokojową temperaturę. Zmiksuj wszystko oprócz oleju. Teraz miksując na średnich obrotach dolewaj wolno niewielka strużka olej. Zakończ, gdy majonez uzyska właściwa konsystencję. Trzymaj majonez w zamkniętym słoiku w lodówce.
3. Wegańska pascha wielkanocna
Składniki:
- 2 szklanki nerkowców
- 1,5 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
- 3-4 łyżki syropu z agawy
- pasta waniliowa
- szczypta soli
- sok z 1 cytryny
- kilka łyżek śmietanki kokosowej
- 2-3 garście kilku rodzajów ulubionych bakalii ( moreli, żurawiny, rodzynek, daktyli, etc.)
- garść jagód goji (opcjonalnie)
Jak to zrobić paschę?
Dzień wcześniej włóż do lodówki puszkę mleka kokosowego. Nerkowce i kaszę namocz na noc w osobnych miskach.
Delikatnie otwórz puszkę z mlekiem kokosowym, ściągnij z wierzchu gęstą śmietankę.
Namoczone orzechy i grykę wypłucz i zmiksuj na gładką masę ze szczodrą porcją pasty waniliowej, śmietaną kokosową, syropem z agawy, solą i sokiem z cytryny. Jeśli masa jest za gęsta dodaj więcej śmietany kokosowej. Dołóż pokrojone bakalie.
Podwójnie złożoną gazę namocz, wykręć i wyłóż nią sitko. Wyłóż na nią masę. Wyrównaj z góry, przykryj rogami gazy. Całość umieść w garnku lub misce. Dociąż z wierzchu deską. Włóż na noc do lodówki.
Po wyciągnięciu, delikatnie rozsuń gazę, przyłóż z góry talerz i odwrócić paschę do góry dnem. Ściągnij gazę i udekoruj deser wedle uznania, np. jadalnymi kwiatami, płatkami migdałowymi, etc.
4. Wegański pasztet warzywny
Składniki:
- 150 g orzechów włoskich (uprażonych w piekarniku)
- 250 g pieczarek (pokrojonych w plasterki)
- 1 czerwona cebula (drobno posiekana)
- 5 ząbków czosnku (zmiażdżonych)
- 2 łyżki zielonej pietruszki
- 1- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżka świeżego rozmarynu
- 4 kulki ziela angielskiego
- 3 kulki jałowca (rozgniecione)
- 1 liść laurowy
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- szczypta wędzonej papryki
- olej do smażenia
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Jak to zrobić pasztet warzywny?
Na rozgrzanym oleju podduś delikatnie cebulę z czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim i jałowcem. Kiedy stanie się szklista, zwiększ ogień, dodaj pieczarki, natkę pietruszki, tymianek, rozmaryn, wędzoną paprykę i sos sojowy. Smaż ok. 6-8 minut energicznie mieszając. Odłów liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Dodaj pieprz. Zmiksuj grzyby do uzyskania konsystencji pasztetu. Teraz zmiksuj uważnie orzechy, nie dopuszczając, by powstało masło orzechowe. Wmieszaj je w grzyby. Dopraw solą w razie potrzeby. Przełóż pasztet wegański do szklanego naczynia i przechowuj w lodówce.
TUTAJ znajdziesz inne wegańskie przepisy autorstwa Alicji Radej.