Spis treści
Granat
Czerwone, maleńkie i bardzo soczyste ziarenka mają kwaskowaty smak a podczas jedzenia „wybuchają” na języku. Są też prawdziwą bombą witaminową. Już w starożytności sokiem z granatu leczono stany zapalne i choroby serca. Wierzono, że wpływa na niepłodność, opóźnia procesy starzenia i wzmacnia cały organizm.
Ziarenka granatu świetnie pasują do wszelkich deserów, puddingów, płatków owsianych czy kaszek. Dobrze wypadają w musach, koktajlach, sokach i sałatkach. Mogą stanowić bazę do dipów oraz słodko-kwaśnych marynat. Idealnie współgrają z serami (np. camembertem) i pieczonym mięsem (np. indykiem).
Czy wolno jeść pestki granatu?
Czerwone ziarenka granatu nie są zbyt duże, a na dodatek mają w środku pestki. Wiele osób zastanawia się, czy ziarenka można jeść z pestkami, gdyż ich usuwanie mogłoby być czasochłonne. Okazuje się, że pesteczki granatu są bardzo zdrowe. Zawierają przeciwutleniacze, które przeciwdziałają procesom starzenia się, fitoestrogeny mające wpływ na gospodarkę hormonalną oraz taniny, które łagodzą problemy z trawieniem. Pesteczki można jeść świeże, ale również suszone. Ba! Można je nawet zmielić i dodawać do koktajli, sałatek, a nawet herbaty.
Owoc granatu – zimowe superfood
Owoc granatu – składniki odżywcze i właściwości
W granatach znajduje się:
Wśród związków mineralnych warto również wymienić krzem oraz jod. Owoce zawierają dość rzadko spotykaną witaminę K, która wpływa pozytywnie na układ kostny (jej brak jest jednym z czynników wywołujących osteoporozę) oraz krzepliwość krwi. Regularne spożywanie granatu obniża ciśnienie tętnicze i zapobiega miażdżycy.
Siła przeciwutleniaczy
Okazuje się, że w granacie znajdziemy również polifenole, czyli łatwo przyswajalne przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami, wpływają pozytywnie na pracę serca, zapobiegają stanom zapalnym i hamują procesy starzenia. Za bogate źródła polifenoli uważa się m.in. zieloną herbatę, czerwone wino oraz winogrona. Do wielkiej trójcy należy dodać również granaty. To właśnie w ich składzie jest trzy razy więcej polifenoli niż np. w czerwonych winogronach.
Granat – źródło kwasu elagowego
Rajskie owoce zawierają sporo ellagotanin, które mogą uwalniać kwas elagowy. Dotychczas uważano, że najwyższe stężenie tego kwasu można znaleźć w żurawinie, jagodach albo malinach. Przypomnijmy, że kwas elagowy ma właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Na dodatek ma zbawienny wpływ na skórę: zatrzymuje procesy starzenia, a dzięki temu, że stymuluje produkcję kolagenu, poprawia jej jędrność.
Superfood – superżywność czy supermarketing?
Przepisy z granatem
https://naturalnieozdrowiu.pl/salatka-z-granatem-przepisy/
Cynamonowy deser z jogurtem i granatem
Cynamonowa i obłędnie maślana kruszonka wzbogacona mielonymi płatkami owsianymi. Do tego jogurt i ziarenka granatu. Uwaga: najlepiej smakuje na ciepło!
Składniki:
- 100 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki zmielonych lub rozdrobnionych płatków owsianych
- 100 g cukry pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki jogurtu waniliowego
- Garść ziarenek granatu
Przygotowanie:
Wymieszaj delikatnie masło, mąkę, płatki owsiane i cynamon aż zrobią się grudki. Włóż do lodówki na 30-40 minut, a następnie rozsyp na papierze do pieczenia i zapiekaj w temp. 160 stopni przez ok. 10-15 min. Jeszcze ciepłą kruszonkę przełóż do szklanki, przełóż jogurtem i posyp ziarenkami granatu.
Mus z buraczków i granatu w towarzystwie płatków jaglanych
Kwaśny i soczysty granat oraz słodkawy burak stanowią idealne i bardzo zdrowe połączenie. Do delikatnego musu dodaję też kawałek banana i awokado. Do tego błyskawiczne płatki jaglane osłodzone odrobiną miodu.
Składniki:
- 1 burak
- 4 łyżki ziarenek granatu
- ½ banana
- ¼ awokado
- 3 łyżki błyskawicznych płatków jaglanych
- ½ łyżki miodu
Przygotowanie:
Buraka obierz, pokrój w grube plastry, ułóż w małym naczyniu żaroodpornym, podlej wodą (nie więcej niż 0,5 cm) a następnie upiecz w piekarniku do miękkości. Do blendera rzuć banana, awokado, buraka oraz sok wyciśnięty z 3 łyżek granatu. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Płatki jaglane wrzuć do gotującej się wody. Po 3 minutach odcedź i dopraw do smaku miodem (póki są gorące). Podawaj od razu z musem owocowym. Całość posyp ziarenkami granatu.
Zobacz także: Ciasto z granatem – efektowny deser nie tylko na święta