Poprosiliśmy współpracujące z naszą redakcją dietetyczki (i nie tylko), żeby podzieliły się z Wami ulubionymi przepisami na lody domowe. Koniecznie wypróbujcie i jedzcie… na zdrowie.
Spis treści
Wegańskie lody naturalne waniliowe
Przepis Alicji Radej
Składniki:
- 110 gr nerkowców
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżeczki oleju kokosowego bezzapachowego
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 4 łyżki syropu z agawy
Jak zrobić lody naturalne o smaku waniliowym?
Nerkowce namaczamy na noc lub co najmniej na kilka godzin. Miksujemy wszystkie składniki. Przekładamy do szklanego pojemnika i chowamy do zamrażalnika. Co pół godziny wyciągamy pojemnik i mieszamy zawartość. Czynność powtarzamy ok. 5-6 razy. Lody są gotowe.
Ten przepis, a także inne pomysły na pyszne wegańskie desery znajdziecie w książce „Prosto z roślin”.
Lody domowe z owoców leśnych
Przepis Doroty Mirskiej-Królikowskiej
Składniki:
- 500 g zamrożonych wcześniej owoców sezonowych: malin, borówek, jagód, truskawek etc.
- 2 dojrzałe obrane, okrojone w plasterki i dojrzałe banany
- kubek greckiego, gęstego jogurtu
Jak zrobić lody domowe z owoców leśnych?
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Można jeść od razu albo włożyć na chwilę do zamrażalnika, żeby lody zmroziły się mocniej. Jeśli macie ochotę na jeszcze bardziej kremowy smak, do składników przed zmiksowaniem można dodać 2 łyżki masła orzechowego.
Lemoniada – zrób ją na 6 sposobów!
Pikantno-orzeźwiające lody naturalne o smaku mango
Przepis naszej dietetyczki Joanny Smarkusz
Składniki:
- 150 g mango
- 60 g mleko kokosowe
- sok z 1 limonki
- kawałek świeżego imbiru
- migdały w płatkach podprażone na suchej patelni bez tłuszczu
Jak zrobić lody naturalne o smaku mango?
Miksujemy mango z mlekiem kokosowym, dodajemy starty na tarce imbir. Do masy dodajemy podprażone migdały mieszamy, wlewamy do foremek i gotowe. Można użyć mleka kokosowego z puszki lub zrobić je samemu.
Domowe lody naturalne à la snickers
Przepis Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr
Składniki:
- 2 mrożone banany
- 3 łyżki masła orzechowego
- 2-3 kostki gorzkiej czekolady (można zastąpić łyżeczką kakao, ale ja lubię chrupanie kawałków czekolady)
- garść fistaszków
- opcjonalnie szczypta soli
Jak zrobić lody naturalne à’la snickers?
Miksujemy w blenderze albo rozgniatamy widelcem banany, masło orzechowe, fistaszki i czekoladę. Jeżeli zdecydujemy się na opcję z widelcem, najlepiej wcześniej lekko pociąć czekoladę i fistaszki. Można lody doprawić odrobiną soli. Następnie przekładamy masę do pojemniczków na lody (mogą być to gotowe foremki lub plastikowe kubeczki z włożonymi w środek łyżeczkami, które spełnią rolę patyczków). Włóż do zamrażarki na kilka godzin i… smacznego.
Więcej przepisów, m.in. na lody buraczkowe, znajdziecie na blogu Kasi.
Lody domowe bananowo-orzechowe
Przepis naszej dietetyczki Agnieszki Leciejewskiej
Składniki na 4 porcje:
- 4 dojrzałe banany
- 8 orzechów włoskich
- sok z cytryny
- 4 łyżeczki płatków migdałowych
- 8 liści mięty
Jak zrobić lody naturalne bananowo-orzechowe?
Banany obieramy i kroimy na kawałki. Wkładamy na godzinę do zamrażalnika. Miksujemy z dodatkiem soku z cytryny, przekładamy do pucharków, posypujemy płatkami migdałowymi i pokruszonymi orzechami. Ozdabiamy listkami mięty.
Banany to źródło serotoniny – zwanej hormonem szczęścia. Po tych lodach każdemu poprawi się humor. 😉
Sorbet truskawkowy
Przepis Kamili Lipowicz z Kliniki Ajwen
Składniki:
- 200 g mrożonych truskawek
Jak zrobić sorbet truskawkowy?
Truskawki wyjmujemy z zamrażarki ok. 40 minut wcześniej. Aby sprawdzić, czy truskawki są już gotowe do zblendowania, bierzemy nóż i próbujemy przekroić truskawkę. Jeśli jest zbyt zmrożona, należy odczekać kilka dodatkowych minut. Następnie miksujemy truskawki w blenderze i nakładamy kulkownicą bądź łyżką porcję sorbetu na talerz. Truskawkowe lody domowe gotowe!