Strona główna Zdrowe odżywianie Pomidory – dlaczego warto je jeść?

Pomidory – dlaczego warto je jeść?

autor: Dorota Mirska-Królikowska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Pomidory w sałatce, w zupie pomidorowej, jako składnik soków warzywnych, ketchup, sos do pizzy… Pyszne, niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Jedzmy ich jak najwięcej, zwłaszcza w sezonie gdy dojrzewają w naszym kraju. Wówczas mają najwięcej składników odżywczych.

Strona główna Zdrowe odżywianie Pomidory – dlaczego warto je jeść?

To jedne z niewielu warzyw, które warto jeść zarówno na surowo jak i przetworzone, ponieważ w tych dwóch postaciach zawierają zupełnie inne super zdrowe składniki. Oto co znajdziesz w pomidorach:

  1. likopen – najwięcej jest go w ugotowanych pomidorach. Jeden z silniejszych przeciwutleniaczy, które wymiatają z organizmu szkodliwe wolne rodniki, Wzmacnia wzrok, układ krążenia, chroni przed chorobami zapalnymi stawów. Wykazano, że u osób z wysokim stężeniem likopenu w organizmie ryzyko zawału serca jest mniejsze nawet o 60 proc., a u mężczyzn ryzyko zachorowania na raka prostaty zmniejsza się o ok. 50 proc.
  2. potas, który obniża ciśnienie tętnicze krwi, zapobiega obrzękom  i wspomaga pracę serca.
  3. witaminy z grupy B i brom – chronią układ nerwowy. Dania z pomidorów działają uspokajająco i warto je jeść przy stresowych sytuacjach.
  4. pektyny pomagają obniżyć poziom cholesterolu, co zapobiega chorobom serca i układu krążenia, usprawniają też pracę jelit i pomagają schudnąć.

Dlaczego warto jeść pomidory?

Podobne artykuły