Aby zrobić miód, którego głównym składnikiem jest mniszek lekarski, należy zebrać rozwinięte kwiaty mniszka, najlepiej w miejscu wolnym od zanieczyszczeń i spalin. Samodzielnie przygotowany miód z mniszka lekarskiego z powodzeniem zastąpi miód naturalny.
Spis treści
Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego? Przepis krok po kroku.
Kwiaty mniszka lekarskiego na miód najlepiej zbierać wczesną wiosną, czyli pod koniec kwietnia lub w maju, ponieważ wtedy zawierają najwięcej składników, które wzmacniają układ odpornościowy.
Kwiaty najlepiej zbierać w suchy i słoneczny dzień. Kwiatów mniszka lekarskiego nie należy myć, aby nie spłukać cennego pyłku. Wystarczy luźno ułożyć je na papierowych ręcznikach lub białym płótnie, aby pozbyć się mieszkających w nich owadów. Kwiaty mniszka lekarskiego pozostawiamy na świeżym powietrzu na kilka godzin.
Miód z mniszka lekarskiego – składniki
Aby przygotować miód z mniszka lekarskiego należy zgromadzić:
- około 400-500 kwiatów mniszka lekarskiego
- 1l wody
- 1kg cukru
- 1 lub 2 mniejsze cytrynAby uniknąć liczenia kwiatów mniszka lekarskiego, należy przyjąć, że potrzebną ilość kwiatów mniszka uzyskamy, gdy uzbieramy litrowy garnek ciasno ubitych koszyczków kwiatowych.
Miód z mniszka lekarskiego – przepis
- Kwiaty mniszka zalewamy litrem wody i lekko je ugniatamy. Gotujemy na wolnym ogniu około 20-30 minut. Po tym czasie przerywamy gotowanie i odstawiamy wywar do ostygnięcia.
- Po wystudzeniu wywar wkładamy do lodówki lub stawiamy w ciemne i chłodne miejsce, najlepiej na 24 godziny, a minimum na całą noc.
- Ponownie gotujemy i studzimy wywar. Po wystudzeniu starannie odciskamy cały sok, najlepiej przez gazę lub tetrę. Kwiaty mniszka wyrzucamy np. na kompostownik.
- Do wyklarowanego soku, dodajemy sok z jednej lub dwóch mniejszych cytryn i cukier.
- Znów gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania (drewnianą łyżką) aż do uzyskania konsystencji płynnego miodu (co zajmuje 1-2 godziny). Trzeba uważać, aby nadmiernie nie odparować wywaru. To ważne, bo zbyt gęsty miód po ostygnięciu skrystalizuje się, będzie twardy i nieprzydatny.
- Gorący miód z mniszka lekarskiego rozlewamy do wyparzonych słoiczków, starannie zakręcamy i stawiamy na wieczku.
- Cały miodek przechowujemy w temperaturze pokojowej. Miód zachowuje swoje właściwości prozdrowotne przez 12 miesięcy.
Syrop z mniszka lekarskiego z miodem
Szykując syrop z mniszka lekarskiego, który często nazywa się miodem, zamiast cukru możemy użyć prawdziwego miodu.
Proces przygotowania jest taki sam, jak w przypadku korzystania z cukru. Tyle, że – w przypadku zachowania tych samych proporcji, co w pierwszym przepisie – zamiast cukru dodajemy trzy czubate łyżki miodu.
Nalewka z mniszka lekarskiego z miodem
Z kwiatów mniszka lekarskiego najczęściej przygotowuje się syrop pomagający zwalczyć przeziębienie czy uciążliwy kaszel. Kwiaty mniszka lekarskiego mogą posłużyć także do przygotowania doskonałej nalewki, która pita z umiarem ma dobroczynny wpływ na organizm.
Nalewka z mniszka lekarskiego – składniki
- 100 sztuk świeżych, czyli 4 ubite szklanki rozwiniętych kwiatów mniszka
- 2 szklanki spirytusu
- 2 szklanki wody
- 4 łyżki miodu
- 2 cytryny
Nalewka z mniszka lekarskiego – przepis
- Zebrane kwiaty mniszka lekarskiego należy przebrać, oczyścić i oddzielić płatki od zielonych części koszyczków kwiatowych. Płatki mniszka lekarskiego rozkładamy na papierowych ręcznikach i pozostawiamy na noc, aby wyszły z nich drobne owady.
- Rano płatki mniszka lekarskiego wkładamy do słoja.
- Cytryny należy dobrze umyć i sparzyć skórkę. Pokrojone w plastry owoce dodajemy do płatków mniszka lekarskiego. Całość zalewamy spirytusem, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na tydzień. Następnie odcedzamy uzyskaną miksturę i przelewamy przez papierowy filtr do kawy, aby uzyskać klarowny płyn.
- W przegotowanej i ostudzonej wodzie rozpuszczamy miód. Syrop dodajemy do nalewu, starannie mieszamy i rozlewamy do butelek. Zakorkowane butelki odstawiamy na 5-6 tygodni. Po tym czasie można się delektować nalewką.
Zobacz także: https://naturalnieozdrowiu.pl/krem-z-mniszka-lekarskiego/
Na co jest dobry miód z mniszka lekarskiego?
Miód z mniszka znajduje zastosowanie w leczeniu i profilaktyce:
1. dolegliwości ze strony wątroby i dróg żółciowych,
2. schorzeń układu moczowego i nerek,
3. niestrawności, problemach trawiennych i zaburzeniach żołądkowych,
4. przeziębienia i grypy,
5. bólów reumatycznych,
6. stanów osłabienia,
Miód z mniszka lekarskiego – właściwości lecznicze
- Miód z mniszka lekarskiego zawiera witaminy A, C i D, które wzmacniają układ odpornościowy oraz kostny.
- Łagodzi podrażnienia gardła i chrypę a także łagodzi dokuczliwy kaszel..
- Zawarte w nim witaminy z grupy B wzmacniają układ nerwowy.
- W miodzie z mniszka lekarskiego znajdują się cenne składniki mineralne takie jak potas, magnez, żelazo i krzem, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy i odpornościowy.
- Garbniki pochodzące z mniszka lekarskiego mają działanie przeciwzapalne, antybakteryjne oraz przeciwwirusowe. Dlatego są one przydatne w profilaktyce i leczeniu przeziębień, grypy oraz różnego typu infekcji.
- Miód z mniszka lekarskiego zawiera także flawonoidy, które działają detoksykacyjnie i triterpeny obniżające poziom cholesterolu LDL we krwi.Związki te wykazują działanie przeciwbólowe, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne.
- W miodzie z mniszka lekarskiego obecna jest także asparagina wspomagająca procesy poznawcze, inulina, która chroni jelita przed infekcjami, kwas krzemowy przyspieszający gojenie się ran oraz kwasy polifenolowe, które mają właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwgorączkowe i przeciwreumatyczne.
- Miód z mniszka lekarskiego posiada też właściwości regulujące zaburzenia miesiączkowania, pozytywnie wpływa na pracę jajników.
Gdzie kupić miód z mniszka lekarskiego?
Miód z mniszka lekarskiego można kupić w sklepach zielarskich, w niektórych aptekach oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Litr miodu z mniszka lekarskiego kosztuje 45-60 złotych.
Sprawdź także: https://naturalnieozdrowiu.pl/czy-miod-sie-psuje/
Źródła:
- „Uzdrawiająca moc witamin, minerałów i ziół”, Przegląd Readers Digest, 2000
- „Apteka Pana Boga”, Treben M., Purana, 2022
- „Zioła. Jak zbierać, przetwarzać, stosować”, Gorzkowska M., Wydawnictwo Bosz 2020