Jeżeli się jeszcze zastanawiasz, czy kompostownik jest ci potrzebny, to musisz wiedzieć, że jedna trzecia odpadów domowych to odpady organiczne, a przetwarzanie to najsensowniejszy sposób na ich redukcję i zagospodarowanie. Gdy dojdziesz do wprawy w kompostowaniu, zniknie problem odpadów organicznych, za to otrzymasz wspaniały nawóz dla swoich roślin.
Rośliny miododajne. Stwórz ogród, który pokochają owady
Spis treści
Jak zrobić kompost?
Kompost to nawóz wytwarzany z biodegradowalnych odpadów w procesie rozkładu materii organicznej, przy udziale mikroorganizmów. W wyniku kompostowania powstaje substancja podobna do ziemi, bogata w składniki mineralne, idealne dla zdrowego wzrostu roślin. Dzięki kompostowaniu odzyskujemy azot, fosfor i potas, składniki mineralne urodzajnej ziemi.
8 rzeczy, które warto wiedzieć zanim zabierzesz się za kompostowanie
1. Zadbaj o to, aby kompost miał dostęp do powietrza
Bardzo ważnym elementem prawidłowego rozkładu resztek organicznych jest dostęp powietrza do naszego kompostownika.
Bakterie tlenowe utleniają psujące się części roślin i sprawiają, że uwalnia się z nich azot i węgiel w najlepiej przyswajalnej dla roślin formie.
2. Współpracuj z dżdżownicami
Kompostowanie przebiega szybciej, jeśli zaprosimy do współpracy dżdżownice. Możemy sami dołożyć do kompostownika 500 dżdżownic ziemnych np. kalifornijskich. Dżdżownice kalifornijskie można kupić w fermach specjalizujących się w ich hodowli, w większości sklepów wędkarskich, w sklepach internetowych i na Allegro. Należy jednak zwrócić uwagę na nazwę dżdżownic i ich liczbę.
Zazwyczaj sprzedawane są po ok.100, 500 lub 1000 sztuk i w zależności od wielkości opakowania powinny kosztować od 8 zł do 50 zł. Dżdżownice rozkładają zarówno suche części roślin, liście, trawę, gałęzie jak i mokre takie jak resztki warzyw i owoców.
Kompostowanie z udziałem bezkręgowców nazywa się wermikompostowaniem
Wermikompostownik z kolei to specjalny pojemnik, w którym tworzy się warunki korzystne dla dżdżownic. Istnieją specjalne zestawy do zakładania wermikompostu, składające się z pojemników ustawianych jeden na drugim oraz specjalnego podłoża. Można je kupić przez internet lub w sklepach ogrodniczych.Można też przygotować samemu taki zestaw. Potrzebny będzie spory pojemnik z pokrywką, w którym należy wywiercić otwory: w dnie oraz górnej części ścianek bocznych. Taki pojemnik wstawiamy do innego naczynia i gotowe.
Ekologiczne środki czystości, czyli jak posprzątać dom w duchu eko
3. Dżdżownice użyźniają kompost
Kompost wytwarzany przy pomocy dżdżownic jest cenniejszy ze względu na wydalane przez nie koprolity, czyli grudki kałowe. Użyźniają one kompost i dostarczają wielu składników mineralnych.
4. Prawidłowo wytwarzany kompost nie wydziela przykrego zapachu
To podczas gnicia i fermentacji, czyli beztlenowego rozkładu materii organicznej, wydziela się specyficzna woń (to produkty uboczne tych procesów: siarkowodór czy skatol). Dlatego w domu czy mieszkaniu bezpieczniejsze będzie kompostowanie tlenowe z wykorzystaniem dżdżownic.
5. Zadbaj o właściwą temperaturę i wilgotność
Kolejnymi czynnikami właściwego wytwarzania kompostu będą odpowiednio temperatura i wilgotność. Nie może być zbyt chłodno, gdy kompostujemy z dżdżownicami, dlatego najlepsze temperatury to przedział 15-25 stopni Celsjusza. Niższe temperatury wpłyną na zmniejszenie aktywności dżdżownic, a bardzo niskie tj. w okolicy zera i mniej mogą doprowadzić do ich śmierci.
Przegrzanie kompostownika też nie jest dobre, gdyż będzie on za szybko wysychał, a rozkład zachodzi przy odpowiedniej wilgotności. Zresztą dżdżownica bez wody również zginie, gdyż pobiera pokarm w formie półpłynnej. Zatem domowy kompostownik trzymamy w kuchni w temperaturze 22-23 stopnie Celsjusza. Wiosną, latem należy przenieść go na zacieniony balkon.
6. Herbatką kompostową możesz podlewać rośliny
W trakcie kompostowania powstaje również tzw. herbatka kompostowa – niezwykle cenny produkt uboczny. Jest to nic innego jak nawóz, który w proporcji pół szklanki na 3 litry wody nadaje się do podlewania kwiatów, ziół, warzyw. Aby „odciągnąć” taką herbatkę, trzeba mieć specjalny kompostownik, wyposażony w kranik do odciągania płynu.
Jak oszczędzać wodę – i dlaczego warto to robić?
7. Do kompostowania możesz użyć bakterii beztlenowych
Kompost w domu można wytwarzać również w sposób beztlenowy z udziałem specjalnych bakterii. Jest to kompostowanie w szczelnie zamkniętym wiaderku z dodatkiem specjalnych otrębów bokashi zawierających efektywne mikroorganizmy tzw. EM-y. W tym przypadku zachodzi proces fermentacji. Zawartość pracuje przez kilka tygodni w kwaśnym środowisku, dzięki czemu nie zalęgają się muszki owocowe.
Powstały nawóz miesza się z kompostem ogrodowym lub zakopuje w ziemi z dala od roślin. Duża ilość kwaśnego nawozu bakasi może zaszkodzić roślinom, dlatego dopiero po dwóch tygodniach od zakopania do wspomnianego ogrodowego dołka, po zrównoważeniu PH, nadaje się on do rozrzucenia po grządkach lub dodania do kwiatów.
8. Zachowaj proporcje – resztki przekładaj trawą
Nadmiar mokrych odpadów organicznych, może spowodować pleśnienie kompostu a dodatkowy brak tlenu jego gnicie. Ważne jest by zachować odpowiednie proporcje, resztki warzyw i owoców przekładać trawą, połamanymi gałązkami, wysuszonymi częściami roślin, ziemią.
Tlen dostarczamy podnosząc pokrywę i przerzucając zawartość łopatą. Pamiętajmy, że zgniła materia organiczna nie jest wartościowym nawozem dla roślin, dlatego prawidłowe kompostowanie jest niezwykle ważne.
Segregacja śmieci – dlaczego jest tak ważna?
Co można kompostować, a czego należy unikać?
Resztki organiczne, które nadają się do kompostowania:
- Resztki warzyw i owoców
- Obierki
- Liście
- Fusy z kawy i herbaty
- Niezadrukowany papier
- Suche części roślin
- Skorupki z jajek
- Resztki ugotowanych posiłków
- Chusteczki higieniczne
Tych resztek zdecydowanie nie wrzucaj do kompostownika domowego:
- Mięso i kości
- Czosnek i cebula (odstraszają dżdżownice)
- Ostre przyprawy oraz sól
- Zadrukowany papier
- Cytrusy
- Pieczywo
- Nabiał
- Słodycze
- Olej
- Odchody zwierząt domowych
Jadłodzielnia – gdzie oddać żywność, której nie zjemy?
Jak zrobić kompostownik domowy?
Krok 1: PRZYGOTUJ POJEMNIK
Zrób dziurkę w pokrywce i w dnie, tak by do środka dostawało się powietrze.
Krok 2: PRZYGOTUJ WILGOTNY PAPIER
Potnij stare gazety, namocz je w wodzie i lekko odsącz.
Krok 3: WYPEŁNIJ POJEMNIK PAPIEREM
Włóż do pojemnika połowę przygotowanego papieru do około 1/3 wysokości.
Krok 4: DOŁÓŻ DŻDŻOWNICE
Wyłóż je na papier i przykryj ziemią.
Krok 5: DODAJ RESZTKI
Dodaj resztki, które chcesz kompostować i przykryj pozostałym papierem. Kiedy dodajesz kolejne resztki, zawsze mieszaj je ze starymi.
Krok 6: UMIEŚĆ POJEMNIK W ODPOWIEDNIM MIEJSCU
Czyli dość chłodnym i nienasłonecznionym.
Krok 7: DODAWAJ KOLEJNE RESZTKI
Do momentu, aż w kompostowniku będzie więcej resztek niż ziemi. Poczekaj aż resztki się skompostują.
Krok 8: WYKORZYSTUJ POWSTAŁY KOMPOST
Możesz użyć go do kwiatów, wysypać na grządki czy zasilić trawę
No i czerp z tego zajęcia przyjemność!
Jak nie marnować jedzenia?