Strona główna Zdrowie Co to są probiotyki i jak je stosować?
Co to są probiotyki? Które szczepy bakterii są probiotyczne? Kolorowe pigułki w różnym kształcie leżą na białym blacie.
Strona główna Zdrowie Co to są probiotyki i jak je stosować?

Co to są probiotyki i jak je stosować?

autor: Magdalena Wojciechowska-Budzisz Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Idziesz do apteki, prosisz o jakieś probiotyki i przyjmujesz je licząc na to, że ci pomogą? Możesz się srodze rozczarować! Probiotyk probiotykowi nierówny. Dowiedz się jak znaleźć dobry, skuteczny preparat probiotyczny.

Jakie szczepy bakterii są probiotyczne?

Suplementacja probiotyków to najskuteczniejszy i najbardziej bezpośredni sposób na kolonizację jelit zdrowymi gatunkami bakterii. Szczepy probiotyków o naukowo uznanych właściwościach zdrowotnych to:

  • Lactobacillus acidophilus
  • Lactobacillus casei
  • Lactobacillus plantarum
  • Bifidobacterium
  • Streptococcus thermophilus

Te szczepy można przyjmować oddzielnie lub razem. Regulują one florę jelitową, uniemożliwiają zagnieżdżenie się bakterii chorobotwórczych, poprawiają trawienie i pomagają wpływać na zdolności obronne organizmu. Dzięki temu mogą zmniejszyć przewlekły stan zapalny dróg pokarmowych oraz zapobiegać infekcjom i poważnym chorobom. Właściwe trawienie gwarantuje również więcej energii. Probiotyki przetestowano też jako skuteczne w przypadku zespołu przewlekłego zmęczenia.

W badaniach stwierdzono, że minimalna dzienna dawka wynosi 10 miliardów probiotyków. Ale ich działanie można zauważyć dopiero przy dziennej dawce 25 miliardów.

Mikroflora jelitowa – jak dbać o jej równowagę?

Probiotyki – co warto o nich wiedzieć?

Stworzenie naprawdę zdrowych probiotyków wymaga najpierw wyizolowania szczepów bakterii spełniających bardzo ścisłe kryteria. Powinny być:

  • pochodzenia ludzkiego lub wywodzić się z tradycyjnej fermentowanej żywności
  • odporne na działanie soków żołądkowych i soli żółciowych, bo w innym przypadku zostaną zniszczone w procesie trawienia
  • w stanie przylegać do dróg pokarmowych, aby organizm nie wydalił ich razem z odpadami
  • na tyle silne, aby wyprzeć niezdrowe dla organizmu bakterie
  • w stanie stymulować odporność
  • niezagrażające zdrowiu
  • powinno się móc je produkować i przechowywać w stanie stałym

Tych kryteriów jest tak wiele, że bardzo niewiele szczepów bakterii je spełnia. Równie ważny co rodzaj szczepu bakterii jest sposób produkcji probiotyków.

Po zidentyfikowaniu właściwego szczepu bakterii należy go przechowywać w temp. – 80°C. Następnie do wielkich (o pojemności około 2000–3000 litrów) zbiorników fermentacyjnych wprowadza się wcześniej namnożony w probówkach materiał. Hodowla w reaktorze trwa poniżej 24 godzin i musi oczywiście spełniać bardzo ściśle określone warunki temperatury, kwasowości, napowietrzenia i wstrząsania.

Pod koniec procesu fermentacji bakterie odwirowuje się na bardzo wysokich obrotach. Dzięki temu otrzymuje się gęstą „masę bakteryjną”. Wówczas należy ją bardzo ostrożnie poddać suszeniu (w procesie liofilizacji), aby jak najwięcej bakterii pozostało przy życiu. Faza ta może trwać od jednego do trzech dni.

Czy nasz nastrój zależy od bakterii w jelitach?

Po jej zakończeniu produkt ma postać suchej masy, którą można przekształcić w proszek. Z niego zostanie wytworzony produkt końcowy, czyli kapsułki, ampułki lub inna postać leku zawierająca probiotyk. Niezbędne jest, aby jak najwięcej bakterii utrzymać przy życiu, co nie jest proste. Wymaga bowiem zachowania warunków odpowiedniej temperatury i wilgotności oraz ochrony przed tlenem.

Dlatego probiotyki, choć konieczne dla zdrowia w dzisiejszych warunkach życia, pozostają produktami wysoce technologicznymi, a zatem i bardzo kosztownymi w produkcji. Mówimy oczywiście o preparatach zawierających najbardziej korzystne szczepy bakterii i o największej ilości w dziennej dawce, na poziomie minimum 10 miliardów probiotyków w dawce.

Niestety, na rynku istnieje cała masa całkowicie bezużytecznych specyfików, często bardzo tanich, ale ciągle nieproporcjonalnie drogich w stosunku do ich zerowej skuteczności. Większość pacjentów nie zdaje sobie sprawy, że te miliony bakterii probiotycznych to nic w porównaniu z potrzebną ilością. Nie mają żadnego wpływu na nasze zdrowie. Jest ich za mało, szybko giną, są zbyt słabe i prawdopodobnie nie dotrą nigdy do okrężnicy i nie będą się w niej mogły zagnieździć, nie mówiąc o jakimkolwiek dobroczynnym wpływie na zdrowie.

Dlatego zdarza się nader często, że ludzie nie odczuwają wpływu przyjmowanych preparatów z probiotykami na zdrowie. Dzieje się tak ponieważ dawka jest po prostu zbyt niska, czasem nawet 10 tysięcy razy za niska. I lekarstwo jest bezwartościowe.

Natomiast sprzedaż probiotyków zawierających ponad 10 miliardów bakterii w dawce to wyzwanie, ponieważ większość ludzi uważa, że ich cena jest zbyt wysoka. Chcą zaoszczędzić i nie widzą sensu wydawania sporej ilości pieniędzy, skoro jeden i drugi specyfik zawiera probiotyki. Tymczasem akurat w przypadku probiotyków jest to poważny błąd. Za tego typu produkty warto zapłacić, bo to oznacza inwestycję w zdrowie i odporność. Warto także czytać ulotki oraz przestrzegać dawkowania i warunków przechowywania leku. Niektóre z probiotyków muszą być przechowywane w lodówce, ale większości wystarczy temperatura pokojowa.

Wybierz najlepszy probiotyk dla siebie

Synbiotyki, czyli probiotyki nowej generacji

Aktualnie najbardziej nowoczesne preparaty nie zawierają wyłącznie probiotyków, ale także prebiotyki, którymi probiotyki odżywiają się w jelitach. Ich obecność zwiększa ilość i pomnaża skutki działania probiotyków w okrężnicy.

Czym różni się probiotyk od prebiotyku?

Obie nazwy są tak podobne, więc myślimy, że to prawie to samo. Tymczasem różnica jest zasadnicza.

  • Probiotyki są bakteriami, czyli specyficznymi szczepami mikroorganizmów, które podawane człowiekowi w odpowiedniej dawce wywierają na jego organizm dobroczynny wpływ.
  • Prebiotyki to błonnik roślinny, który służy za pożywienie bakteriom żyjącym w naszych jelitach. Dzięki niemu bakterie mogą się rozmnażać.

Preparaty zawierające zarazem i probiotyki, i prebiotyki czasem są nazywane synbiotykami. Jeśli zawierają właściwe szczepy bakterii w wystarczających ilościach, w jednej kapsułce zyskujemy koncentrat korzyści dla jelit i ogólnie dla zdrowia.

Jak stosować probiotyki?

Ważna uwaga: probiotyki zawsze stosuje się na czczo, popijając pełną szklanką letniej wody.

Preparaty w kapsułkach żelowych są zazwyczaj odporne na działanie kwasu żołądkowego, tzn. że kapsułka bezpiecznie przechodzi przez żołądek, następnie dociera do jelita i rozpuszcza się dopiero w okrężnicy. To pozwala uniknąć wyginięcia bakterii po drodze.

Pierwsze widoczne skutki ich działania można zaobserwować zazwyczaj po około sześciu tygodniach stosowania.

Zdrowe jelita to dobra odporność

Najnowsze artykuły