Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianiePrzyprawyImbir - właściwości, działanie i zastosowanie Imbir na odchudzanie – czy może pomóc?

Imbir na odchudzanie – czy może pomóc?

autor: Dominika Bagińska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Korzeń imbiru ma wiele zalet zdrowotnych. Jednak niewiele osób wie, że przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Jak stosować imbir na odchudzanie? Poznaj kilka sposobów.

Natura to skarbnica cennych substancji posiadających wiele właściwości leczniczych. Wiele z nich mamy dosłownie pod ręką, w kuchni. Na przykład niektóre przyprawy pomagają nam kontrolować wagę. Jak? Podtrzymują uczucie sytości, opóźniają pojawienie się uczucia głodu i regulują trawienie, pobudzając wydzielanie enzymów i żółci, a także zwiększają spalanie kalorii. Dodatkowo działają też przeciwzapalnie. Taki jest właśnie imbir. Sprawdź, jak wykorzystać jego właściwości odchudzające.

Jak imbir wpływa na odchudzanie?

  • Imbir zawiera gingerol i shogaol – dwa aktywne składniki, które pomagają nam schudnąć przede wszystkim dzięki działaniu na przemianę materii – zwiększają termogenezę naszego organizmu. To, że jest nam ciepło, wynika m.in. ze spalania kalorii. Jedząc produkty o cechach termogennych, do których należy imbir, „podkręcamy” ten proces i następuje szybsza zamiana substancji zapasowych organizmu w ciepło. Innymi słowy – rozgrzewające działanie imbiru wiąże się też z większym spalaniem tkanki tłuszczowej.
  • To nie wszystko, bo imbir zwiększa przemianę materii także poprzez przyspieszenie trawienia: stymuluje wydzielanie śliny, pobudza produkcję soków trawiennych oraz kwasów żółciowych. Przyprawa ma też właściwości przeciwwymiotne, co w praktyce oznacza działanie rozkurczowe na mięśnie układu trawiennego, a w konsekwencji ułatwienie pasażu jelitowego i złagodzenie wzdęć.
  • Imbir zwiększa uczucie sytości. Dzięki bogactwu substancji bioaktywnych pomaga stabilizować działanie leptyny – hormonu sytości. Oznacza to, że kiedy wzbogacamy dietę imbirem, możemy nieco zmniejszyć ilość spożywanego jedzenia. A to dlatego, że szybciej możemy odczuwać uczucie bycia najedzonym. Imbir bywa też sprzymierzeńcem osób z nietolerancją glukozy (borykających się np. z insulinoopornością czy cukrzycą typu 2).

Imbir pomaga uporać się z ochotą na podjadanie między posiłkami, ponieważ stabilizuje poziom cukru we krwi. Niedawno ukazały się obiecujące wyniki badań [2], które potwierdzają, że imbir ma zdolność zmniejszania stężenia glukozy we krwi na czczo. W jednym z badań grupie uczestników podawano sproszkowany imbir w ilości 2 gramów dziennie. W efekcie aż o 12 procent obniżył się u nich poziom hemoglobiny A1c (HbA1c) – to marker długoterminowego poziomu cukru we krwi świadczący o tym, że organizm nie potrafi właściwie zarządzać glikemią.

Ile imbiru dziennie można przyjmować?

Uważa się, że dzienne możemy zjeść około 34 gramy imbiru. Warto jednak skonsultować z ginekologiem stosowanie imbiru u kobiet spodziewających się dziecka – zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży. Imbir ma wprawdzie działanie zapobiegające nudnościom, jednak ze względu na silne działanie rozgrzewające oraz drażniące zaleca się ograniczenie jego ilości do 1 grama dziennie.

Jak odmierzyć jeden gram imbiru?

Czasem trudno o włączenie imbiru do codziennego menu ze względu na to, że nie umiemy właściwie odmierzyć dawki. Oto przydatna ściągawka, pokazująca, ile to 1 gram imbiru:

  • pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • łyżeczka świeżego korzenia imbiru – obranego i startego
  • 4 szklanki wywaru z połowy łyżeczki świeżego startego korzenia imbiru

Jak stosować imbir? Poznaj przepisy na odchudzające napoje

Aby wprowadzić w zwyczaj codzienne spożywanie imbiru, warto zacząć od zdrowotnych napojów. Tych rozgrzewających, ale i orzeźwiających. Imbir może być też wspaniałym dodatkiem do rosołu. Wystarczy dodać kilka podsmażonych plasterków podczas gotowania wywaru. Imbir podniesie smak zupy i nada jej właściwości lecznicze oraz odchudzające.

Koktajl z imbirem na odchudzanie

To zielony koktajl warzywno-owocowy, który syci, dostarcza błonnika oraz witamin, ale też pobudza trawienie. Dzięki dodatkowi świeżego imbiru nie ma właściwości wychładzających organizm (które zimą mogą zwiększać ryzyko infekcji).

Składniki:

  • 2 garści liści szpinaku lub jarmużu
  • pół jabłka
  • 1 kiwi
  • pół banana
  • sok z cytryny – do smaku
  • świeży imbir – łyżeczka startego korzenia

Przygotowanie:
Zblenduj wszystkie składniki. Koktajl można wzbogacić, dodając podczas miksowania 1–2 łyżki orzechów – może wówczas stanowić jeden z mniejszych, ale pełnowartościowych posiłków.

Napój z kurkumy i imbiru

Kurkuma, podobnie jak imbir, zawiera duże ilości składników, które przyspieszają spalanie tłuszczu. Kombinacja tych dwóch przypraw ma silne działanie przeciwzapalne, co opóźnia procesy starzenia.

Składniki:

  • łyżeczka kurkumy w proszku
  • łyżka startego korzenia świeżego imbiru
  • łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • szklanka wody (250 ml)
  • odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Obierz imbir, zetrzyj na tarce, włóż do garnka z wodą. Gotuj około 5–2o minut. Przecedź wywar, dodaj pozostałe składniki. Przygotowany napój pij na ciepło lub na zimno.

Rozgrzewająca herbata z imbiru

Napar, który nie tylko pomaga uporać się z kilogramami, lecz także – ze względu na silne właściwości rozgrzewające – wspiera organizm podczas infekcji górnych dróg oddechowych.

Składniki:

  • 1–2 cm świeżego korzenia imbiru
  • 1–2 plasterki cytryny
  • łyżeczka miodu
  • 2 szklanki wody (500 ml)

Przygotowanie:
Obrany i pokrojony na drobno imbir zalej wrzątkiem. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie dorzuć cytrynę i przelej do szklanek. Napój można posłodzić miodem. Pij gorący.

Zielona herbata z dodatkiem imbiru

Napój łączący przeciwzapalne działanie zielonej herbaty z właściwością imbiru – przyspieszaniem spalania tkanki tłuszczowej.

Składniki:

  • 500 ml wody
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki zielonej herbaty (suszu)
  • cynamon/kardamon (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Obierz i rozdrobnij imbir, np. w blenderze, lub zetrzyj na tarce. Zagotuj wodę, dodaj imbir i gotuj około 2 minuty. Wsyp zieloną herbatę i grzej na minimalnym ogniu około 2–3 minuty. Na koniec możesz dodać cynamon lub kardamon. Zdejmij z ognia i trzymaj pod przykryciem kilka minut.

Napój na bazie mięty, cytryny i imbiru

Połączenie orzeźwiającej mięty oraz imbiru z cytryną pomaga uporać się z niestrawnością.

Składniki:

  • cytryna
  • ok. 2–4 cm korzenia imbiru
  • 1000 ml wody
  • kilka liści świeżej mięty

Przygotowanie:
Obierz imbir i zetrzyj na tarce. Umyj (wyparz wrzątkiem) cytrynę i połowę pokrój na plastry, a z pozostałej wyciśnij sok. Imbir włóż do żaroodpornego dzbanka, zalej zagotowaną wodą. Po kilku minutach dodaj sok z cytryny oraz liście mięty.

Kawa z imbirem na odchudzanie

Ta kawa wspomaga procesy trawienne i przemianę materii, dzięki temu, że wspiera spalanie tłuszczu, a także usprawnia perystaltykę jelit. W połączeniu ze spalającym tłuszcz imbirem jest wymarzonym napojem dla osób dbających o linię.

Składniki:

  • 2–4 łyżeczki kawy mielonej
  • 5 cm świeżego imbiru
  • wrzątek

Przygotowanie:

W garnuszku zagotuj korzeń imbiru wraz ze świeżo zmieloną kawą. Gdy napój zawrze, zdejmij naczynie z ognia i jeszcze chwilę parz pod przykryciem.

Zobacz także: Shot z imbiru na odporność – przepis

Imbir suszony czy świeży?

Forma, w jakiej stosujemy korzeń imbiru, ma duże znaczenie. Według medycyny chińskiej dla której imbir jest ważną substancją leczniczą, suszony imbir ma znacznie intensywniejsze działanie. To znaczy jednak, że może być też bardziej drażniący.
Użycie świeżego korzenia tej przyprawy pozwala na łagodniejsze włączenie imbiru do swojego menu.

Źródła:

  1. Mansour, M. S., Ni, Y. M., Roberts, A. L., Kelleman, M., Roychoudhury, A., St-Onge, M. P. (2012). Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: a pilot study. Metabolism: Clinical and Experimental, 61(10), 1347–1352. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3408800/
  2. Mazidi, M., Gao, H. K., Rezaie, P., Ferns, G. A. (2016). The effect of ginger supplementation on serum C-reactive protein, lipid profile and glycaemia: a systematic review and meta-analysis. Food & Nutrition Research, 60, 32613. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27806832/
  3. Jagetia, G. C., Baliga, M. S., Venkatesh, P., Ulloor, J. N. (2003). Influence of ginger rhizome (Zingiber officinale Rosc) on survival, glutathione and lipid peroxidation in mice after whole-body exposure to gamma radiation. Radiation Research, 160(5), 584–592. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14565823/
Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły