Strona główna ZdrowieProfilaktyka zdrowiaWitaminy Dlaczego warto jeść natkę pietruszki?

Dlaczego warto jeść natkę pietruszki?

autor: Agnieszka Leciejewska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Zielona natka pietruszki to doskonałe naturalne lekarstwo, które pomaga dbać o mocne kości, skórę, nerki, wspiera w walce z niedokrwistością. Koktajle i pesto z natki warto jeść w okresach osłabienia, bo znakomicie wzmocnią organizm. Poznajcie najzdrowszą zieleninę świata.

Strona główna ZdrowieProfilaktyka zdrowiaWitaminy Dlaczego warto jeść natkę pietruszki?

Na liście najzdrowszych produktów świata, natka pietruszki zajmuje jedną z czołowych lokat. Tymczasem wiele z nas nadal traktuje ją niemal wyłącznie jako ładną dekorację talerza. A szkoda! Bo zielone listki uprawiane od ponad 2 tyś. lat to samo zdrowie.

Natka pietruszki – roślina ze skały

Pietruszka (Petroselinum crispum) pochodzi z regionu Morza Śródziemnego. Odkryli ją starożytni Egipcjanie, potem jej właściwości docenili także Grecy i Rzymianie. To oni nazwali zielone listki pietruszką, ponieważ rosły na wapiennych skałach („petra” po łacinie oznacza skałę). Początkowo natkę traktowano wyłącznie jako roślinę ozdobną (używano jej, m.in. do dekoracji grobów), z czasem zaczęto ją stosować w medycynie naturalnej. Natka ma intensywnie zielone, drobne liście. Mogą być gładkie lub kędzierzawe. Te pierwsze mają bardziej intensywny zapach i są mniej gorzkie niż natka kędzierzawa.

Niezależnie od rodzaju, pod względem wartości odżywczych, zielone listki to prawdziwa arystokracja wśród ziół. Pęczek natki (40 g) ma tylko 20 kcal, 1,8 g białka, 1,9 g węglowodanów, 1,7 g błonnika oraz niski indeks glikemiczny IG 11. Oprócz tego zawiera 499 µg witaminy K, 40 mg witaminy C (niemal tyle samo ile ma 100 g cytryny), 128 µg witaminy A, 46 µg kwasu foliowego, a oprócz tego żelazo, miedź, wapń, magnez, potas i cynk. Natka to bogate źródło beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny, a także olejków eterycznych (takich, jak mirystycyna, limonen, eugenol) oraz flowonoidy (apigenina, czy luteolina).

Jakie właściwości ma natka pietruszki?

1. Odświeża oddech

Pobudza wydzielanie śliny, co pomaga unieszkodliwiać bakterie odpowiedzialne za nieświeży oddech. Tak działa zielony barwnik chlorofil, który ma właściwości antyseptyczne. Dzięki temu żucie natki przez kilka minut pomaga złagodzić intensywny aromat czosnku lub nieświeżego oddechu, jaki powoduje palenie papierosów. Świeże listki można też zanurzyć w szklance wrzątku, poczekać aż napar przestygnie i wypłukać usta.

2. Działa krwiotwórczo

Co prawda natka pietruszki nie zawiera dużo żelaza, ale jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Ta zaś ułatwia przyswajanie żelaza. Dzięki współdziałaniu żelaza, witaminy C i kwasu foliowego pietruszka działa krwiotwórczo. Takie działanie ma koktajl z natki: pęczek zielonych liści zmiksuj z litrem letniej przegotowanej wody, łyżką miodu i sokiem z cytryny. Koktajlem popijaj posiłki zawierające mięso lub inne produkty bogate w żelazo.

3. Zapobiega obrzękom

To naturalny diuretyk, który wspomaga pracę nerek. Natka pietruszki ma silne działanie moczopędne, pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu, a tym samym ułatwia oczyszczanie go z toksyn. Biorąc pod uwagę właściwości anntyseptyczne natki regularne jedzenie drobnych listków to dobry sposób na złagodzenie dolegliwości dróg moczowych, np. kamicy lub nawracających infekcji pęcherza.

4. Wzmacnia kobiety

Niewiele jest tanich i łatwodostępnych produktów, które jednocześnie są tak korzystne dla kobiet. Niewątpliwie natka pietruszki jest jednym z nich. Dzięki właściwościom rozkurczającym i zawartości magnezu pomaga uśmierzać bóle miesiączkowe. Wzmacnia organizm w okresie ciąży i karmienia. Łagodzi zmęczenie, dobrze działa na dziąsła i zmniejsza podatność na infekcje.

5. Dba o urodę

Zmniejsza i wygładza zmarszczki, nawilża, wzmacnia naczynia krwionośne i zapobiega ich pękaniu. Sprawdza się w pielęgnacji cery dojrzałej, zmęczonej, szarej i naczynkowej. Jest nieoceniona również dla cery trądzikowej i tłustej. Tonizuje, koi podrażnienia i stany zapalne, a przy tym na długo pozostawia cerę świeżą. Świeżo wyciśnięty sok z natki wcierany w skórę głowy i włosy wzmacnia, odżywia i przyspiesza wzrost cienkich i łamliwych włosów.

Natka pietruszki - właściwości i zastosowanie.

6. Walczy z rakiem

Zawiera flawonoidy, które skutecznie walczą z rakiem. Jeden z nich, mirycystyna może chronić przed nowotworami skóry. Pod względem zawartości tej substancji w 100 g, natka pietruszki bije inne rośliny na głowę. Podobne działanie ma także apigenina, która hamuje rozwój guzów przy nowotworach piersi.

7. Zapewnia zdrowe kości

Regularne jedzenie zielonych liści pomoże wzmocnić kości. A wszystko dzięki wysokiej zawartości witaminy K. Ta zaś poprawia przyswajanie wapnia i zapobiega jego wydalaniu z moczem. A to wzmacnia strukturę kości, zapobiegając osteoporozie.

8. Działa jak plaster na rany

Zmiażdżona natka działa jako okład antyseptyczny i gojący rany oraz ukąszenia, łagodzi bóle i eliminuje opuchliznę. Pomaga leczyć kaszel, katar i przeziębienie.

9. Odtruwa palaczy

Wysoka zawartość witaminy C i innych antyoksydantów sprawia, że natka to doskonała naturalna odtrutka dla osób palących papierosy. Dym tytoniowy niszczy witaminę C i jest źródłem szkodliwych wolnych rodników.

Kto powinien uważać na natkę?

O dziwo superzdrowa natka nie wszystkim wychodzi na zdrowie. Ostrożnie powinni do niej podchodzić osoby cierpiące na przewlekłą niewydolność nerek i hiperkalemię (nadmiar potasu we krwi) oraz chorzy na zakrzepicę. Zielenina to bogate źródło witaminy K, która może utrudniać działanie leków stosowanych przy zakrzepicy.

Przepisy z natką

Przepisy na dania z natką autorstwa Agnieszki Maciąg pochodzą z jej strony: agnieszkamaciag.pl

Pesto z natki pietruszki

Składniki:

  • 1-2 pęczki natki pietruszki
  • sok wyciśnięty z ½ – 1 cytryny
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • sól do smaku

Wykonanie: natkę pietruszki należy dokładnie umyć, osuszyć i usunąć twarde łodyżki. Następnie należy bardzo drobno ją posiekać lub zmiksować w blenderze razem z pozostałymi składnikami. I gotowe!

Przepis na pesto z natki pietruszki.

Marokańska sałatka z natki pietruszki

Składniki:

  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 1 jędrny, duży pomidor, obrany ze skórki i bardzo drobno posiekany
  • sok wyciśnięty z ½- 1 cytryny
  • grubo mielony czarny pieprz
  • odrobina oliwy z oliwek
  • rozgnieciony ząbek czosnku
  • kumin rzymski
  • opcjonalnie sól do smaku

Wykonanie: pęczek natki pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Dodaj pomidor i pozostałe składniki. Wymieszaj. Z wierzchu możesz posypać grubo mielonym czarnym pieprzem.

TUTAJ przeczytasz o matchy – najzdrowszej zielonej herbacie świata.

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły