Strona główna Kąpiele leśne Czy grzyby to rośliny?

Czy grzyby to rośliny?

autor: Portal NoZ Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Grzyby są smacznym dodatkiem do wielu potraw. Nie bez powodu dorzuca się je do jajecznicy czy sosów. Do najbardziej cenionych gatunków, ze względu na walory smakowo-zapachowe, należą kurki, kanie, maślaki, borowiki, podgrzybki i koźlarze. Choć grzyby przez długie lata uchodziły za bezwartościowe pod względem odżywczym, dziś sporo mówi się o zawartości w nich pochodnej witaminy D, potasu oraz witaminy B12. Czy grzyb to owoc, czy warzywo? Jak go sklasyfikować?

Strona główna Kąpiele leśne Czy grzyby to rośliny?

Czym są grzyby?

Pod terminem „grzyby” kryją się organizmy eukariotyczne. Oznacza to, że posiadają wyodrębnione jądro wewnątrz komórki. Z biologicznego punktu widzenia grzyby to oddzielna grupa organizmów żywych, którą zbiorczo określa się mianem Fungi.

Przez lata uważano grzyby za rośliny. Z czasem jednak odkryto liczne różnice między tymi grupami organizmów. W praktyce np. hipermarkety klasyfikują grzyby jako warzywa, gdyż w większości przypadków posługują się uproszczonym podziałem towaru na owoce, warzywa i bakalie.

Różnice między grzybami a roślinami

Grzyby to heterotrofy, czyli organizmy, które odżywiają się w sposób cudzożywny. Nie potrafią przeprowadzać własnych procesów biochemicznych, w wyniku których syntetyzowałyby związki organiczne (cukry) z prostych związków nieorganicznych. Tę zdolność posiadają rośliny oraz niektóre bakterie. Grzyby muszą odżywiać się pokarmem pochodzącym z zewnątrz, czyli wyprodukowanym przez inne organizmy.

Podstawowa różnica między grzybami a roślinami polega na braku plastydów. Do tej grupy zalicza się m.in. chloroplasty, których zielony barwnik, chlorofil, umożliwia przeprowadzenie fotosyntezy, w wyniku której powstaje glukoza. Dla wielu organizmów to podstawowy surowiec energetyczny.

Grzyby nie posiadają chloroplastów, nie przeprowadzają fotosyntezy, a więc nie potrzebują słońca tak bardzo jak rośliny. Nie mogą jednak obejść się bez tlenu.Ten życiodajny gaz jest im potrzebny dowielu procesów biochemicznych, w tym – do oddychania komórkowego. Dzięki tlenowi przekształcają surowce energetyczne, w tym glukozę, w podstawowe nośniki energii, czemu towarzyszy uwolnienie cząsteczek dwutlenku węgla i wody.

Grzyby i ich znaczenie w przyrodzie

Choć grzyby wydają się niepozorną grupą organizmów żywych, mają do odegrania ważną rolę w naturze. To heterotrofy, które substancje odżywcze pozyskują z zewnątrz, a dokładniej z rozkładu martwej materii organicznej. W ekologii grzyby zalicza się do destruentów, czyli organizmów żywych, które zapewniają obieg materii w przyrodzie. Dzięki nim gleba wzbogacana jest m.in. o azot i fosfor, co umożliwia wzrost roślinom.

Czy warto jeść grzyby?

Sezon na grzyby zaczyna się mniej więcej w połowie września. Najcenniejsze okazy można zbierać do chwili wystąpienia pierwszych przymrozków. Grzyby hodowlane, takie jak pieczarki czy boczniaki, są natomiast dostępne przez cały rok.

Grzyby to źródło wielu witamin, m.in. A, D, E, a także witamin z grupy B. Możemy w nich znaleźć również składniki mineralne, takie jak magnez, wapń, żelazo, potas, cynk i selen. Ich zawartość różni się w zależności od gatunku.

Dlaczego jeszcze warto włączyć grzyby do diety? Ze względu na zawartość fenoli, czyli związków organicznych o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. A także – z uwagi na niewielką kaloryczność i sporą dawkę błonnika (to sprawia, że grzyby są cenione także przez osoby stosujące diety odchudzające).

Grzyby mogą jednak zawierać także metale ciężkie, takie jak kadm czy ołów (dotyczy to przede wszystkim grzybów rosnących w pobliżu zakładów produkcyjnych i ruchliwych ulic). Jedzenie grzybów nie jest więc zalecane dzieciom do 7. roku życia, osobom starszym, a także wszystkim cierpiącym na problemy ze strony układu pokarmowego.

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły