Strona główna Kąpiele leśne Grzyby reishi – właściwości, działanie i zastosowanie

Grzyby reishi – właściwości, działanie i zastosowanie

autor: Dominika Bagińska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Należące do adaptogenów azjatyckie grzyby reishi podbijają świat. Przypisuje się im supermoce: przywracania zdrowia, wspierania odporności, wydłużania życia. Oto co warto wiedzieć o ich wpływie na ludzki organizm.

Strona główna Kąpiele leśne Grzyby reishi – właściwości, działanie i zastosowanie

Ganoderma lucidum, czyli grzyb reishi, jest niezwykle popularny z powodu prozdrowotnego działania. O tym, jak duże jest zapotrzebowanie na grzyby reishi, świadczy fakt, że już od dawna nie są pozyskiwane z naturalnych źródeł, czyli lasów. Ganoderma lucidum są hodowane na drzewach w butelkach lub workach, co przyspiesza ich wzrost i pomaga zwiększyć plon – tak potrzebny dla rosnących potrzeb rynku farmaceutyków i suplementów. Pewnie, że zjawisko to występuje przede wszystkim w Azji: Chinach, Japonii i Korei. Jednak sława grzybów reishi dotarła na inne kontynenty – o czym świadczą liczne międzynarodowe badania kliniczne potwierdzające ich lecznicze właściwości [1].

Grzyby reishi – historia

W medycynie tradycyjnej Dalekiego Wschodu grzyby reishi od tysięcy lat stanowiły panaceum, gdyż wierzono, że przyjmowanie ich może przedłużać życie, zwiększać witalność i być źródłem duchowej mocy. Miały też oczywiście leczyć wszelkiego rodzaju infekcje.

Jak wygląda grzyb reishi?

Nazwa „reishi” pochodzi z języka japońskiego i określa gatunek grzybów, które w polskiej taksonomii należą do rodziny lakownicowatych (najpopularniejsza jest lakownica żółtawa). Grzyby te noszą też nazwę lingzhi, co w chińskim znaczy „naturalne źródło duchowej mocy”. Nic dziwnego – w Azji grzyby reishi uważane są za lekarstwo praktycznie na każdą dolegliwość.

Mają charakterystyczny wygląd, przypominający znaną nam hubę. Reishi mają półkolisty kształt i intensywny kolor. Istnieje sześć odmian Ganoderma lucidum: biała, żółta, czerwona, niebieska, fioletowa i czarna. Jednak za najcenniejszą uchodzi czerwona.

Hodowla grzybów reishi wymaga cierpliwości oraz wielu starań. Uprawy są traktowane z powagą i niemal religijnym szacunkiem. Nic dziwnego – współczesna medycyna potwierdza, że grzyby reishi to skarbnica leczniczych substancji.

Właściwości grzybów reishi

Zawarte w grzybach substancje mają silne właściwości antyoksydacyjne. To m.in: związki polisacharydowe, np. alfa- i betaglukany, kumaryna i alkaloidy, komponenty steroidowe, podobne do ludzkich hormonów. Ponadto grzyby reishi zawierają mangan, miedź, magnez, cynk, german oraz witaminy z grupy B i blisko 20 aminokwasów. To sprawia, że Ganoderma lucidum jest jednym z najsilniejszych naturalnych stymulatorów układu odpornościowego.

Grzyby reishi wspomagają układ odpornościowy

Spożywanie grzybów reishi może poprawiać jakość i długość życia poprzez wspieranie oraz stymulowanie funkcji układu immunologicznego Przez to nasz organizm zyskuje większą odporność na niekorzystne działanie szkodliwych czynników, jak chorobotwórcze mikroorganizmy, wahania pogody, stres, niedobór snu czy zanieczyszczenie środowiska.

To dlatego grzyby Ganoderma lucidum zaleca się w stanach przewlekłego zmęczenia oraz wyczerpania. Na całym świecie grzyby reishi są też stosowane u osób, które:

  • obawiają się podwyższonego poziomu cholesterolu
  • są zagrożone wystąpieniem wysokiego ciśnienia krwi
  • cierpią na choroby krążenia
  • chorują na choroby wirusowe, w tym HIV/AIDS
  • zmagają się z chorobami wątroby i nerek
  • leczą się onkologicznie

Wykazują działanie antywirusowe i przeciwbakteryjne

Istnieją badania potwierdzające skuteczność leczenia ekstraktami grzyba reishi chorób nękających ubogą ludność Afryki [2]. Jak wiadomo, w niektórych regionach tego kontynentu nadal nie poradzono sobie z epidemiami malarii, HIV czy infekcji bakteryjnych jelit. Efekty podawania na te schorzenia preparatów grzyba reishi wydają się obiecujące.

Korzystnie wpływają na układ krążenia

Grzyby reishi zawierają duże ilości triterpenoidów, co sprawia, że regularnie zażywane pomagają obniżać ciśnienie tętnicze oraz działają przeciwzakrzepowo, zmniejszając ryzyko powstawania miażdżycy naczyń – choroby skracającej nam życie. To dlatego grzyby reishi mogą być skutecznym narzędziem profilaktyki chorób układu krążenia.

Mogą wspierać organizm w walce z rakiem

Jak wynika z badań, grzyby reishi mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe [3]. Pod wpływem zawartych w nich polisacharydów oraz saponin zmniejsza się namnażanie oraz następuje śmierć komórek nowotworowych, np. w płucach zaatakowanych przez raka. Potwierdzono również, że grzyby reishi mogą przyczyniać się do zmniejszania objętości guzków u pacjentów chorujących na łagodne guzy odbytnicy oraz okrężnicy.

Grzyby reishi – dawkowanie

Grzyby reishi formalnie są uprawiane i sprzedawane jako żywność, jednak ze względu na niezwykle gorzki smak i twardą strukturę pozostają wyłącznie surowcem leczniczym. W sprzedaży występują w formie proszku, jako kapsułki, susz lub nalewka. Od ich formy jest też uzależnione zażywanie.

Zaleca się dziennie spożywać:

  • grzyby reishi w formie sproszkowanej – od 1 do 2 łyżeczek, uprzednio rozpuszczone w szklance wody
  • w formie płynnej – 1 ml

Grzyby reishi w postaci tabletek powinniśmy dawkować według zaleceń producenta. Najczęściej będą to to 1–2 tabletki dziennie.

Grzyby reishi – skutki uboczne

Istotne jest bezpieczeństwo stosowania grzybów reishi, ponieważ możliwe są skutki uboczne. U osób ze skłonnością do uczuleń stosowane powyżej 6 miesięcy mogą wywołać reakcję alergiczną, objawiająca się m.in. suchością ust, gardła oraz dróg nosowych. Do objawów mogą też dołączyć: zawroty głowy, wysypka, uczucie swędzenia, bóle głowy, niestrawność, a nawet krwawe stolce.

Preparaty z grzyba reishi nie są wskazane dla kobiet w ciąży, muszą z nich zrezygnować także kobiety karmiące. Środków tych nie powinny przyjmować również dzieci.

Grzyby reishi – interakcje z innymi środkami

Ze względu na to, że grzyby reishi mogą podnosić ryzyko krwawień, warto przedyskutować ze swoim lekarzem zasadność ich stosowania, jeśli stosujemy leki przeciwzakrzepowe, takie jak np. aspiryna, NLPZ (niesteroidowe leki przeciwzapalne), warfaryna czy heparyna. Jak wynika z przeprowadzonych badań, grzyby reishi mogą też wchodzić w interakcję z lekami na nadciśnienie oraz lekami przeciwcukrzycowymi [4]. Miejmy to na uwadze, jeśli rozważamy ich suplementację.

Źródła:

  1. Ahmad, R., Riaz, M., Khan, A., Aljamea, A., Algheryafi, M., Sewaket, D., i in. (2021). Ganoderma lucidum (Reishi) an edible mushroom; a comprehensive and critical review of its nutritional, cosmeceutical, mycochemical, pharmacological, clinical, and toxicological properties. Phytotherapy Research : PTR, 35(11), 6030–6062. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34411377/
  2. Oke, M. A., Afolabi, F. J., Oyeleke, O. O., Kilani, T. A., Adeosun, A. R., Olanbiwoninu, i in. (2022). Ganoderma lucidum: Unutilized natural medicine and promising future solution to emerging diseases in Africa. Frontiers in Pharmacology, 13, 952027. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2022.952027/full
  3. Unlu, A., Nayir, E., Kirca, O., Ozdogan, M. (2016). Ganoderma Lucidum (Reishi Mushroom) and cancer. Journal of B.U.ON.: official journal of the Balkan Union of Oncology, 21(4), 792–798. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27685898/
  4. Medline Plus. (2022). Reishi Mushroom. Pobrane z https://medlineplus.gov/druginfo/natural/905.html
Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły