Mówi się o niej „wiśnia z Barbados” – ze względu na kształt, ciemnoczerwony kolor i kwaśny smak. Czy acerola to najzdrowszy owoc? Można tak powiedzieć, bo regularne spożywanie aceroli zaspokaja nasze zapotrzebowanie na witaminę C. A przecież witamina C jest nam niezbędna dla dobrego zdrowia. Jej niedobór, częsty w dawnych czasach, bywał przyczyną poważnych chorób, jak np. szkorbut.
Dziś bardziej zwracamy uwagę na antyoksydacyjne własności, jakie ma kwas askorbinowy. Przede wszystkim interesuje nas to, że chroni ciało przed procesami starzenia, drobnoustrojami chorobotwórczymi, uszczelnia naczynia krwionośne i jest sprzymierzeńcem zdrowej cery.
Jednak kolosalne znaczenie ma to, z jakiego źródła pochodzi witamina C – bo to decyduje, czy jest wchłaniana w wystarczającym stopniu. I na tym polega niezwykłość aceroli – naturalnego źródła witaminy C o bardzo wysokiej przyswajalności.
Spis treści
Acerola – co to za owoc?
Acerola, czyli inaczej Malpighia glabra, znana jest również jako nagwiazdka granatolistna. To krzew pochodzący z Wysp Karaibskich, z Barbados. Obecnie uprawiany jest głównie w Brazylii. Ten niewielkich rozmiarów owoc jest bogaty w związki i składniki wywierające pozytywny wpływ na ludzki organizm. Dlatego jest częstym składnikiem suplementów poprawiających zdrowie. Ale nie tylko.
Acerola – zawartość witaminy C
Badania potwierdziły, że acerola zawiera więcej witaminy C niż cytrusy [1] –przewyższa ją pod tym względem jedynie dzika róża. Witamina C jest niezbędna dla naszego zdrowia, lecz nie jest wytwarzana w organizmie – dlatego trzeba jej dostarczać z zewnątrz. Jak? Najlepiej z pożywieniem, a zatem naturalnie.
Ważne: Ten egzotyczny owoc zawiera od 50 do 100 razy więcej witaminy C niż pomarańcze lub cytryny. Jedna porcja soku z aceroli (około filiżanki) to aż 3 870 mg witaminy C. Ta sama ilość soku z pomarańczy to jedynie 124 mg witaminy C.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
Zalecane dzienne spożycie witaminy C przez dorosłą osobę wynosi 80 mg. Ze względu na wysoką zawartość kwasu askorbinowego w owocach aceroli wystarczy codziennie zjadać ich między 3,2 a 5,7 g, aby w stu procentach pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Zalety witaminy C z aceroli
Odpowiednia podaż kwasu askorbinowego obecnego w aceroli może być też sprzymierzeńcem w walce o młody wygląd skóry – zapobiega pękaniu naczynek krwionośnych. Poza tym odgrywa istotną rolę w produkcji kolagenu, co opóźnia procesy starzenia się komórek skóry.
W medycynie naturalnej witamina C pochodzenia naturalnego jest szczególnie doceniana za swoje właściwości lecznicze sprzyjające wzmacnianiu odporności. Wprawdzie świat medycyny spiera się, czy suplementacja witaminy C chroni przed przeziębieniami, jednak udowodniono, że znacząco je skraca [4].
Acerola – właściwości przeciwutleniające
Jak potwierdziły badania, acerola jest cennym źródłem antyoksydantów [2]. Wiśnia z Barbados zawiera także znaczące ilości witaminy A. Razem z witaminą C wykazują silny potencjał przeciwutleniający, pomagają zapobiegać zniszczeniom poczynionym przez wolne rodniki oraz niektóre choroby. To dlatego acerola ma działanie potencjalnie przeciwnowotworowe.
W jednym z badań potwierdzono, że owoce aceroli (ale też inne – te bogate w antyoksydanty) mogą wspierać organizm w ograniczaniu rozwoju raka jelita grubego [3].
Wartości odżywcze aceroli
Kwas askorbinowy i witamina A to nie wszystko. Acerola zawiera także inne cenne substancje odżywcze:
- wapń – wspiera kondycję kości i zębów
- żelazo – poprawia natlenienie krwi, pomaga w leczeniu anemii
- fosfor – wpływa na rozwój i funkcjonowanie kości, mięśni i układu nerwowego
- witaminy z grupy B:
- niacynę (witaminę B3) – redukuje stany zapalne skóry, bierze udział w syntezie hormonów płciowych
- ryboflawinę (witaminę B2) – zwiększa odporność organizmu, minimalizuje ryzyko wystąpienia zaćmy, wspiera układ nerwowy
- tiaminę (witaminę B1) – wspiera dobry nastrój, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, obniża ciśnienie krwi
Jak można wykorzystać acerolę?
Jeśli szukamy aceroli, w Polsce najłatwiej znaleźć ją na półce w aptece, obok suplementów diety. Zwykle dostępna jest w formie tabletek czy kapsułek. Jednak w sprzedaży jest też sok, puree oraz proszek z aceroli, które można stosować w kuchni jako dodatek do potraw.
Puree z aceroli można dodawać do soków i koktajli. Proszek z aceroli, jako że nie ma wyraźnego aromatu poza kwasowością, może być stosowany uniwersalnie – jako zakwaszacz.
Ciekawe: Acerola w proszku jest wykorzystywana w produktach piekarniczych. Pozwala podwyższyć jakość produktu, bo zwiększa elastyczność ciasta, poprawia jego strukturę i zwiększa objętość. W produkcji napojów zapobiega utlenianiu produktów, czyli pomaga dłużej zachować ich smak i kolor.
Czy można przedawkować acerolę? Objawy nadmiernego spożycia
To jasne, że owoce aceroli, jak każdy produkt zawierający kwas askorbinowy w dużej dawce, nie mogą być spożywane bezkarnie w dowolnej ilości.
Aby zapobiec dolegliwościom, warto stosować acerolę według takiego samego schematu, który obowiązuje przy suplementacji witaminą C. To pomoże uniknąć efektu przedawkowania, który wprawdzie nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, ale bywa nieprzyjemny.
Objawy przedawkowania witaminy C:
- biegunka
- skurcze trawienne
- zawroty głowy
- zaczerwienienie twarzy
- częstomocz
- ból głowy (włącznie z migreną)
- nudności
- wymioty
Dla bezpieczeństwa najważniejsze jest jednak niełączenie suplementacji witaminy C ze stosowaniem aceroli – by nie doszło do przedawkowania kwasu askorbinowego.
Nadmiar witaminy C jest groźny dla osób z chorobami nerek, dlatego zawsze powinny one skonsultować z lekarzem zasadność oraz dopuszczalną ilość stosowania aceroli (a więc witaminy C). Zbyt duże dawkowanie kwasu askorbinowego może przyczynić się do tworzenia się kamieni nerkowych.
Czy można pić sok z aceroli w ciąży?
Jak wynika z rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników, brak jest uzasadnienia do zalecania suplementacji witaminy C kobietom w ciąży [5]. Witamina C jest niezbędnym składnikiem odżywczym w okresie ciąży i karmienia, jednak powinna być dostarczana z pożywieniem. Skoro zaś acerola jest źródłem naturalnej witaminy C, może być bezpiecznie spożywana w ciąży jako dodatek do potraw. Jednak zawsze warto skonsultować to z lekarzem.
Źródła:
- Cardoso, P.C., Tomazini, A.P., Stringheta, P.C., Ribeiro, S., Pinheiro-Sant’Ana, H.M. (2011). Vitamin C and carotenoids in organic and conventional fruits grown in Brazil. Food Chemistry, 126(2), 411–416. Pobrane z: LINK
- Rufino, M., Alves, R.E., de Brito, E.S., Pérez-Jiménez, J., Saura-Calixto, F., Mancini-Filho, J. (2010). Bioactive compounds and antioxidant capacities of 18 non-traditional tropical fruits from Brazil. Food Chemistry, 121(4), 996–1002. Pobrane z: LINK
- Manogna, Ch., Bhaumik, A., Haritha, T., Nasreen, S.K., Sucharitha, M., Uttara, M. (2016). Evaluation of cytotoxic activity of various extracts of sweet cherry (Prunus avium) against human colorectal adenocarcinoma HT-29 cell line. International Journal of Medical Studies, 4(3), 17-21. Pobrane z: LINK
- Hemilä, H. (2017). Vitamin C and Infections. Nutrients, 9(4), 339. Pobrane z: LINK
- Zimmer, M., Sieroszewski, P., Oszukowski, P., Huras, H., Fuchs, T., Pawłosek, A. (2020). Rekomendacje Polskiego Stowarzyszenia Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji. Pobrane z: LINK