Spis treści
Dynia w occie na słodko
Składniki:
- 2 kg dyni, np. makaronowej (bez skóry i pestek)
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 2 szklanki cukru
- 20 goździków
Jak to zrobić?
Dynię pokroić w kostkę. Do garnka wlać ocet, dodać cukier i goździki, Zagotować na małym ogniu. Pokrojoną dynię wrzucić do gorącego syropu i gotować ok. 5 min. Ugotowaną dynię przełożyć do umytych i wyparzonych słoików, zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki. Położyć do góry dnem.
Dynia w occie na ostro
Składniki:
- 1 kg dyni, np. makaronowej (bez skóry i pestek)
- szklanka octu spirytusowego 10%
- 4 szklanki wody
- szklanka cukru
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- kilka gwiazdek anyżu
- laska cynamonu
- 5-6 goździków
- szczypta soli do smaku
Jak to zrobić?
Dynię umyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Kawałki dyni włożyć do wcześniej umytych i wyparzonych słoików, dodać przyprawy. Zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewą zalać dynię w słoikach, zakręcić. Słoiki włożyć do garnka z wodą. Pasteryzować ok. 20 min. od zagotowania się wody.
Dżem z dyni i pomarańczy
Składniki:
- 1 kg dyni, np. piżmowej (bez skóry i pestek)
- 2 duże pomarańcze
- 350 g cukru
- średnia cytryna
- opakowanie żelfixu
Jak to zrobić?
Dynię pokroić w kostkę, włożyć do garnka, dodać 5-6 łyżek wody, gotować ok. 20-25 min., co jakiś czas mieszając. Ugotowaną dynię zmiksować na gładki mus. Dodać sok z cytryny i pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać cukier i żelfix, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze kolejne 3 minuty. Gorący dżem przełożyć do umytych i wyparzonych słoików. Zakręcić i położyć do góry dnem.
Dżem z dyni i jabłek
Składniki:
- 2 kg dyni, np. piżmowej (bez skóry i pestek)
- 2 kg kwaśnych jabłek (bez skóry i gniazd nasiennych)
- 1 kg cukru
- 1 cukier waniliowy
- opakowanie galaretki cytrynowej
Jak to zrobić?
Dynię i jabłka pokroić na małe kawałki. Przełożyć do osobnych garnków, podlać odrobiną wody i gotować aż się rozpadną. Wymieszać dynię z jabłkami, dodać cukier, cukier waniliowy i galaretkę. Smażyć, aż dżem będzie gesty. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować ok. 20 min.
Dżem z dyni i jabłek – inny przepis
Składniki:
- 1 kg dyni
- pół kilograma kwaśnych jabłek
- kilka mielonych goździków
- mielony cynamon
- sok z cytryny
Jak to zrobić?
Przepisy na przetwory z dyni są różne, dlatego mamy dla ciebie drugą wersję dżemu dyniowo-jabłkowego. Dojrzałą dynię, przekroić, obrać ze skórki, usunąć pestki i luźny miąższ, pozostały pokroić w kostkę. Umyte jabłka, pokroić w cząstki i połączyć z dynią. Zalać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem, mieszając by się nie przypaliły. Kiedy zmiękną zdjąć pokrywę i gotować na wolnym ogniu przez pół godziny. Następnie dodać cukier i przyprawy, a kiedy dżem zgęstnieje, jeszcze gorący przełożyć do wyparzonych słoików. Zamknąć je i odwrócić do góry dnem. Słodkie przetwory z dyni możesz podjadać przez całą zimę.
Konfitura z dyni
Składniki:
- 1 kg oczyszczonej dyni, np. dyni delicata bez skóry i pestek
- 200 ml wody
- 300 g cukru
- 3 duże pomarańcze
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Jak to zrobić?
Pokrojoną w kostkę dynię przełożyć do garnka, dodać 4-5 łyżek wody i dusić na wolnym ogniu przez ok. 30 min. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, usunąć pestki. Dodać cukier, pokrojone pomarańcze, imbir i cynamon. Gotować do momentu, aż konfitura zacznie gęstnieć. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić. Słoiki położyć do góry dnem. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Jarmuż – przepisy na zdrowe dania
Powidła z dyni
Składniki:
- 300 g dyni, np. muszkatołowej (bez skóry i pestek)
- 150 g cukru
- średnia cytryna
- mała pomarańcza
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru
Jak to zrobić?
Dynię pokroić w kostkę, wrzucić go garnka. Pomarańczę dokładnie umyć, sparzyć , osuszyć i zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny. Dodać do dyni sok i skórkę pomarańczową, posłodzić. Smażyć dynię na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż się rozpadnie, a powidła zgęstnieją. Gorące przelać do wyparzonych słoików, zakręcić. Pasteryzować ok. 20 min.
Puree z dyni do słoików
Składniki:
- 2 średnie dynie, np. Hokkaido
Jak to zrobić?
Dynię umyć i przekroić na pół. Usunąć pestki i obrać ze skóry. Skropić odrobiną oleju rzepakowego. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Piec 30-40 min. w temp 180 st. Upieczoną dynię pokroić na kawałki i zmiksować. Puree przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić. Słoiki włożyć do garnka z wodą, pasteryzować ok. 20 min.
Kompot z dyni
Składniki:
- 2 kg dyni, np. zwyczajnej bez skóry i pestek
- 2 litry wody
- litr octu
- 400 g cukru
- 2 łyżki skórki pomarańczowej lub cytrynowej
- ¼ cytryny
- 2-3 goździki
- kawałek (ok. 1 cm kory cynamonu)
Jak to zrobić?
Dynię pokroić w kostkę. Przełożyć ją do miski, zalać roztworem wody z octem (w stosunku 1:1, czyli 1 litr wody na 1 litr octu). Pozostawić na ok. 12 godzin, potem przecedzić dynię. Do garnka wlać litr wody, dodać cukier, drobno pokrojoną skórkę pomarańczy lub cytryny, a na końcu wrzucić zamarynowaną dynię. Gotować ok. 10 min. Ugotowaną dynię wyjąć z syropu i pozostawić do przestygnięcia. Na dno wyparzonych słoików położyć plasterki cytryny, goździki i kawałek kory cynamonu, potem włożyć wcześniej przygotowaną dynię, zalać syropem. Zakręcić słoiki. Włożyć do garnka z wodą, pasteryzować ok. 20 min.
Sałatka z dyni do słoików na zimę
Składniki:
- 1 kg dyni, np. Hokkaido bez skóry i pestek
- 3 czerwone papryki
- 3 duże cebule
- łyżka soli
- 3 łyżki oleju
Zalewa:
- 1 szklanka octu
- 4 łyżki cukru
- łyżka soli
- 5 szklanek wody
- 4 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- łyżka nasion gorczycy
Jak to zrobić?
Dynię pokroić w grubą kostkę, paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Warzywa przełożyć do miski, oprószyć solą i odstawić. Do garnka włożyć składniki zalewy, oprócz octu i zagotować, potem wlać ocet, wymieszać i zdjąć z ognia. Gorącą zalewą zalać warzywa i odstawić na 2-3 godziny. Dodać olej i delikatnie wymieszać. Sałatkę przełożyć do czystych wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować ok. 10 min.
Frytki z dyni
Składniki:
- pół kilograma dyni Hokkaido
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- łyżka posiekanego koperku
- ząbek czosnku
Jak to zrobić?
Dynię przekroić na pół i usunąć włókna oraz pestki. Kroić dynię w półksiężyce grubości ok. 2 cm. Oliwę wymieszać z ziołami i czosnkiem. Kawałki dyni dokładnie obtoczyć w ziołowej oliwie i odstawić na chwilę, żeby się zamarynowała. Układać kawałki dyni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 st. Celsjusza przez około 20 minut.
Dyniowe spaghetti
Składniki:
- dynia makaronowa (ok. 2 kg)
- makaron spaghetti
Jak to zrobić?
Dynię rozkroić na pół, zawinąć w folię aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 50 minut. Wyjąć z piekarnika, widelcem wydrążyć miąższ ze środka warzywa. Wymieszać z makaronem i gotowe!
Surówka z dyni w 5 minut
Składniki:
- mała dynia prowansalska (1/4 sztuki)
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sok z cytryny
- cukier i sól do smaku
Jak to zrobić?
Dynię obrać, usunąć pestki, opłukać, zetrzeć na tarce. Dodać soli i cukru dla smaku. Polać sosem zrobionym z jogurtu wymieszanego z koncentratem pomidorowym.
Przetwory z gruszek – sprawdź przepisy
Dynia marynowana
Składniki:
- miąższ z dyni ok. 1 kg
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- przyprawy do smaku: goździki, cynamon, ziele angielskie, anyż
Jak to zrobić?
Dynię umyć i pokroić na kilka mniejszych kawałków. Obrać, usunąć nasiona ze środka, miąższ pokroić w kostkę. Dynię wrzucić na wrzątek i po pół minucie odcedzić. Włożyć do słoików. Zagotować wodę z dodatkiem octu, cukru, szczypty soli i przypraw (cynamon i anyż połamać lub pokroić na mniejsze części). Gorącą zalewą zalać dynię, dodać przyprawy. Od razu zakręcić pokrywkami. Słoiki odwrócić do góry dnem i przykryć grubym kocem, zostawić na noc do całkowitego ostudzenia. Oto najlepsze przetwory z dyni.