Spis treści
Kawa i cynamon – czy to dobre połączenie?
Kawa zajmuje drugie miejsce (zaraz po wodzie) wśród najpopularniejszych napojów na świecie. Wiele osób sięga po nią codziennie ze względu na jej właściwości pobudzające, wynikające z obecności kofeiny. Kawa posiada też inne korzystne dla zdrowia składniki, takie jak mikro- i makroelementy oraz polifenole. Cynamon zaś od wieków stosuje się w medycynie naturalnej. Przyprawa ta jest bogatym źródłem witamin A, C, E, K, B6 oraz minerałów – potasu, sodu, cynku, żelaza i wapnia. Połączenie tych dwóch naturalnych składników – kawy i cynamonu – wzmocni dobroczynne działanie napoju.
Na co pomaga kawa z cynamonem?
Napój kawowy z dodatkiem cynamonu ma przyjemny zapach i ciekawy smak. Mała filiżanka tej mikstury pomaga złagodzić skutki zmęczenia i stresu. Aktywuje nasz mózg do pracy, wspiera procesy metaboliczne, hamuje apetyt, normalizuje poziom cukru i cholesterolu we krwi, a nawet uśmierza ból.
Ułatwia odchudzanie
Kawa jest źródłem kofeiny, która pobudza metabolizm i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej oraz hamuje apetyt. Może to być związane z jej działaniem na hormony – grelinę („hormon głodu”) i leptynę („hormon sytości”), które regulują łaknienie. Kawa z cynamonem wspomaga proces termogenezy, wspierając jednocześnie proces odchudzania. Ponadto cynamon reguluje poziom cukru we krwi, zapobiegając nagłym skokom glikemii. Przyprawa ta redukuje też szkodliwe skutki stosowania diety wysokotłuszczowej.
Kawa z cynamonem przyniesie efekty tylko wtedy, jeśli nie będziemy dodawać do niej cukru, śmietanki czy też mleka. Nie można traktować tego napoju jako cudownego środka na odchudzanie. Zdowa dieta, oparta na naturalnych produktach, oraz codzienna aktywność fizyczna stanowią klucz do zdrowia i zapobiegają otyłości.
Działa przeciwzapalnie
Kawa zawiera polifenole (kwas chlorogenowy i kwas kawowy), kofeinę oraz melanoidyny, dzięki czemu wykazuje właściwości przeciwutleniające.
Spożywanie tego napoju w umiarkowanej ilości może działać:
- przeciwnowotworowo (badania wykazały zmniejszone ryzyko wystąpienia raka wątroby, jelita grubego, prostaty czy raka piersi)
- przeciwzapalnie
- przeciwutleniająco
Przeciwutleniacze obecne w kawie mogą także zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 oraz depresji.
Poprawia zdolności umysłowe
W kawie znajdziemy składniki mineralne, takie jak: sód, miedź, potas, które korzystnie wpływają na rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego. Warto wiedzieć, że obecne w cynamonie eugenol, aldehyd cynamonowy i kwas cynamonowy mogą pozytywnie wpłynąć na funkcje poznawcze. Dodanie przyprawy do kawy może zmniejszyć gromadzenie się białka tau i amyloidu-beta, które są odpowiedzialne za zachorowanie na chorobę Alzheimera. Ponadto cynamon zwiększa żywotność komórek. Kawa z dodatkiem tej przyprawy pobudzi umysł do pracy, poprawi pamięć, koncentrację i doda energii.
Zmniejsza ryzyko chorób serca
Cynamon może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, gdyż przyprawa ta obniża ciśnienie krwi i normalizuje poziom glukozy. Zawarte w kawie antyoksydanty, m.in. kwas chlorogenowy, obniżają poziom stresu oksydacyjnego i korzystnie wpływają na ciśnienie krwi.
Kawa z cynamonem – przeciwwskazania
Kawa, jak również cynamon, to cenne produkty spożywcze. Nie należy jednak przesadzać z ilością tych składników w diecie. Dzienna dawka cynamonu dla osoby dorosłej nie powinna przekraczać 1 łyżeczki, a kawę należy ograniczyć do 3–4 filiżanek.
Niestety istnieją też przeciwwskazania do picia kawy z cynamonem. Są to:
- ciąża i okres karmienia piersią
- zapalenie żołądka
- kamica nerkowa
- nietolerancja na składnik napoju
- alergia
Po kawę nie powinny sięgać także dzieci.
Jak przygotować kawę z cynamonem – przepis
Przepisów na kawę z cynamonem jest wiele. Warto wybrać taki, dzięki któremu przyrządzimy napój zgodnie ze swoimi preferencjami smakowymi. W przygotowaniu pysznej kawy z cynamonem najważniejszy jest proces parzenia. Warto sięgnąć po wysokiej jakości ziarna, które przed przygotowaniem napoju należy zmielić. Najlepiej zaparzyć kawę w kawiarce lub ekspresie przelewowym. Jeśli chcesz przyrządzić kawę z cynamonem, to do zmielonej kawy dodaj cynamon jeszcze przed parzeniem. Na dwie łyżeczki kawy możesz dać 1/4 łyżeczki cynamonu. Dzięki temu składnikowi napój zyska zarówno niepowtarzalny smak i aromat, jak i cenne dla zdrowia właściwości.
Kawa z cynamonem i miodem z kawiarki
Składniki:
- ziarna kawy
- ½ łyżeczki cynamonu
- łyżeczka miodu
Sposób przyrządzania:
- Ziarna kawy zmiel w młynku, wymieszaj z cynamonem i wsyp na sitko kawiarki.
- Do dolnej części kawiarki wlej wodę, włóż sitko i nałóż górną część naczynia.
- Kawiarkę zakręć i postaw na niewielkim ogniu.
- Gotuj do czasu, aż napar wypłynie pod wpływem ciśnienia.
- Kawę z cynamonem przelej do filiżanki i dodaj miód do smaku.
Można też wymieszać cynamon z miodem w kubku, po czym dodać świeżo zaparzoną kawę.
Parzona kawa z cynamonem i wanilią
Składniki:
- kawa
- ½ łyżeczki cynamonu
- laska wanilii
Sposób przyrządzania:
- Ziarna kawy i wanilię zmiel w młynku.
- Kawę wsyp do filiżanki, dodaj pół łyżeczki cynamonu.
- Zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj.
Jakie dodatki pasują do kawy z cynamonem?
Najwięcej jest zwolenników małej czarnej bez dodatków. Jeśli jednak lubisz smak i aromat egzotycznych przypraw, do napoju możesz dodać:
- cynamon
- goździki
- kardamon
- anyż gwiazdkowy
- gałkę muszkatołową
- imbir
- wanilię
Przyprawy te doskonale się ze sobą łączą, jednak nie można przesadzić z ich ilością. Jeśli lubisz pikantne dania i napoje, dodaj szczyptę chili lub pieprzu.Popularnym składnikiem dodawanym do kawy z cynamonem są także mleko i cukier. Dodatki te sprawiają jednak, że napój staje się kaloryczny. Pamiętaj! Zamiast cukru możesz dodać łyżeczkę miodu lub stewię. Uzyskasz w ten sposób smaczny, aromatyczny i rozgrzewający napój. Warto spróbować!
Zobacz więcej: Kawa z miodem – przepis na aromatyczny napój
Źródła:
- Abalo, R. (2021). Coffee and Caffeine Consumption for Human Health. Nutrients, 13(9), 2918. LINK
- Grodzka, A., Kużaj, W., Zielińska-Pisklak, M., Szeleszczuk, Ł., Sobczak, M. (2021). Kofeina i inne substancje aktywne farmakologicznie zawarte w ziarnach kawowca. BIULETYN Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, 1, 1–8.
- Murawiec, S. (2019). Kawa – długoterminowa inwestycja w nasze zdrowie? Forum Medycyny Rodzinnej, 13(5), 245–248.
- Nakhaee, S., Kooshki, A., Hormozi, A., Akbari, A., Mehrpour, O., Farrokhfall, K. (2023). Cinnamon and cognitive function: a systematic review of preclinical and clinical studies. NutritionalNeuroscience, 1–15. Advance online publication. LINK
- Surma, S., Romańczyk, M., Fojcik, J., Krzystanek, M. (2020). Kawa – lekarstwo, używka i narkotyk. Psychiatria, 17(4). LINK