Strona główna Medycyna naturalnaZiołolecznictwo Jak rośnie cynamon?

Jak rośnie cynamon?

autor: Agnieszka Leciejewska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Kojarzy się z aromatycznym proszkiem i kilkucentymetrowymi laskami. W naturze cynamon wygląda jednak zupełnie inaczej. To egzotyczna roślina, którą można wyhodować na parapecie. Skąd pochodzi i jak wygląda?

Czy cynamon to roślina?

Cynamon to jedna z najstarszych przypraw świata. Pozyskuje się ją z kory cynamonowca (Cinnamomum Schaffer) – rośliny z rodziny wawrzynowatych (Laureace). Obejmuje ona aż 250 gatunków. Szczególne znaczenie mają:

  • cynamonowiec cejloński (Cinnamomnum verum) zwany prawdziwym cynamonem
  • cynamonowiec wonny, zwany kasją (Cinnamomum cassia lub Cinnamomum aromaticum)
  • cynamonowiec sajgoński, wietnamski (Cinnamomum laureilo)
  • cynamonowiec indonezyjski, (Cinnamomum burmannii)

Gdzie rośnie cynamon?

Cynamonowiec to wiecznie zielone drzewo, które rośnie w strefie tropikalnej. Występuje głównie na obszarze Brazylii, Indii, Sri Lanki, a także na Karaibach i wyspach leżących na Oceanie Indyjskim. Roślina lubi miejsca o dużej wilgotności powietrza i wysokiej temperaturze. Dlatego uprawia się ją także w całej strefie klimatu subtropikalnego, m.in. w Chinach, Wietnamie, Indonezji, Birmie a także w Ameryce Środkowej.

Gdzie rośnie cynamon cejloński?

Cynamon cejloński zwany prawdziwym cynamonem pochodzi z Cejlonu, a największymi producentami są Sri Lanka (państwo położone na wyspie Cejlon) i Seszele. Uważa się, że najwyższą jakość ma cynamon pochodzący ze Sri Lanki. Próżno go jednak szukać w supermarketach. Oryginalny cynamon cejloński jest dość drogi i trudny do kupienia. Najlepiej szukać go w specjalistycznych sklepach z przyprawami lub ze zdrową żywnością.

cynamonowiec

Jak wygląda drzewo cynamonowe?

Cynamonowiec dorasta do 10 m wysokości. Żyje do 70 lat. Ma charakterystyczne rozłożyste korony i wiecznie zielone skórzaste, podłużne (o długości do 18 cm), często połyskujące liście. Niepozorne kwiaty są zielonkawe, jasnożółte lub białawe, zebrane w luźne pędzle. Owoce to niejadalne jagody wielkości ok. 1 cm, o barwie od czerwonej do czarnej. Nasiona cynamonu są ukryte w czarnych owocach (strąkach).

Jakich warunków potrzebuje cynamon do wzrostu?

Cynamon lubi wilgoć i potrzebuje ciepła. Aby roślina prawidłowo się rozwijała, niezbędne jest przepuszczalne, żyzne, piaszczyste podłoże, by dobrze pochłaniało wodę. Gleba nie może być zbyt ciężka, np. gliniasta.

Jak wygląda wzrost cynamonu?

Uprawa drzewa cynamonowego zaczyna się od skiełkowania nasion. Wydobywa się je z czarnych strąków, które dojrzewają na „dorosłej” roślinie. W naturalnym środowisku cynamon rośnie w wilgotnych, zacienionych obszarach. Dlatego proces kiełkowania przeprowadza się w ciemnym miejscu, w temp. 25-30 stopni.

Kiełkujące nasiona potrzebują dużo wody, najlepiej podlewać je dwa razy dziennie.

Po czterech miesiącach roślinę trzeba przesadzić i umieścić w bardziej nasłonecznionym miejscu, zwracając uwagę na to, by promienie słoneczne nie padały bezpośrednio na liście.

Cynamonowiec warto często podlewać, dbając o odpowiedni drenaż wody, by zapobiec zgniciu korzeni.

Drzewo cynamonowe w domu — czy można hodować?

Cynamonowiec świetnie nadaje się do hodowania we własnym domu. Jego uprawa nie jest bardzo wymagająca. Wystarczy zdobyć dobrej jakości nasiona lub kupić sadzonki. W warunkach domowych drzewo cynamonowe dorasta do 120 cm wysokości. Można je przycinać, ograniczając wzrost. Roślinę najlepiej trzymać w dobrze nasłonecznionym miejscu – w pobliżu południowych lub południowo-zachodnich okien. Może też być ozdobą na tarasach lub w ogrodach. Musi jednak zimować w pomieszczeniu o temperaturze ok. 20 stopni.

Jak pachnie drzewo cynamonowe?

Urok cynamonowca polega na tym, że cała roślina wydziela intensywny korzenno-słodki zapach cynamonu. Zawdzięcza to olejkowi cynamonowemu, który można wydestylować z liści i gałązek.

Jak się zbiera cynamon?

Zbiory cynamonu zaczynają się w porze deszczowej, żeby łatwiej oczyścić gałęzie z kory. Na Cejlonie od maja do czerwca i od października do listopada. Pierwszy zbiór jest zazwyczaj niskiej jakości. Z każdym kolejnym jakość się poprawia. Najlepsza jest kora, która pochodzi z cienkich 2-3 letnich gałązek ze środkowych części rośliny.

Korę ścina się z pnia drzewa cynamonowego kawałkami. Najpierw trzeba usunąć z niej zewnętrzną szarą warstwę korka i pokroić na mniejsze kawałki. Potem cynamon suszy się na słońcu.

cynamonowiec cejloński

Jak powstaje cynamon cejloński?

Proces suszenia cynamonu cejlońskiego trwa do momentu uzyskania charakterystycznego brązowordzawego koloru. Wtedy krawędzie kory zwijają się wzdłuż, tworząc podwójny rulon, czyli laski cynamonu. Składają się one z wielu cienkich warstw kory zwiniętych jak liście tytoniu w cygarze. Laski cynamonu cejlońskiego są delikatne, kruche i łamliwe. Łatwo dają się zmielić na proszek o jasnobrązowej barwie, delikatnym smaku z nutą kwiatowo-cytrusową.

Jak powstaje cynamon chiński?

Wysuszona kora cynamonu chińskiego także ma postać zwiniętego rulonu, na przekroju nie ma jednak warstw. Laski cynamonu chińskiego mają czerwonawy odcień, są twardsze, grubsze, trudno je złamać i zmielić w domu na proszek. Zmielona kora ma ciemnobrązowy kolor i głębszy, ostrzejszy korzenny smak.

Podobne artykuły