Spis treści
Mniszek lekarski – właściwości
Mniszek lekarski (łac. Taraxacum officinale), zwany potocznie dmuchawcem, to roślina od stuleci stosowana w kuchni. Ten pospolity chwast występuje w całej strefie klimatu umiarkowanego. W Polsce możemy go znaleźć na łąkach, pastwiskach, przy drogach, a nawet na przydomowych trawnikach. Warto jednak docenić roślinę ze względu na cenne właściwości lecznicze.
Liście mniszka lekarskiego zawierają cholinę, witaminy (z grupy B, a także: A, E, K) oraz minerały (potas, magnez, fosfor, cynk, krzem, miedź, żelazo, bor). Ponadto są źródłem m.in. kwasów organicznych, goryczy, fitosteroli, bioflawonoidów i białka.Dzięki tym składnikom roślina znalazła zastosowanie nie tylko w lecznictwie, ale też w domowej kuchni.
Dlaczego warto spróbować sałatki z mniszka lekarskiego?
Młode liście mniszka zawierają prawie dwukrotnie więcej witaminy C niż pomidory, a nawet 6 razy więcej żelaza niż sałata lodowa! Sałatka z liści mniszka to najlepszy ziołowy środek wpierający detoks organizmu – oczyszcza wątrobę i nerki, pomaga pozbyć się obrzęków. Ponadto mniszek lekarski wspomaga leczenie anemii oraz dba o stawy. Na dodatek naturalna wiosenna kuracja mniszkiem korzystnie wpływa na urodę – ożywia i odmładza skórę. Warto więc włączyć do diety sałatkę z mniszka lekarskiego.
O czym należy pamiętać przy przygotowywaniu sałatki?
Młode liście mniszka można zjadać na surowo w sałatkach czy z kanapkami (zamiast sałaty). Dobrze smakują w zestawieniu z pomidorami, awokado czy granatem. Liście mniszka, zwłaszcza starsze, są niestety gorzkie, dlatego też rzadko po nie sięgamy.
Można jednak złagodzić gorycz starszych liści. Są na to sposoby:
- moczenie listków w osolonej zimnej wodzie – należy dodać łyżkę soli na litr wody i moczyć przez ok. 10 minut
- parzenie – trzeba krótko sparzyć liście wrzątkiem
- wycięcie nerwu głównego, który zawiera najwięcej gorzkiego soku mlecznego
Pamiętaj, że mniszek niestety łatwo wchłania i gromadzi toksyczne substancje ze środowiska, dlatego ważne jest, żeby nie zbierać ziela przy drodze czy z trawników, zwłaszcza nawożonych. Szukaj listków młodych, oddalonych od drogi. Mniszka można uprawiać także we własnym ogródku.
Sałatka z mniszka lekarskiego – przepis
Przyrządzenie sałatki z mniszka lekarskiego jest bardzo proste. Wystarczy do swojej ulubionej sałatki dodać garść porwanych/posiekanych na małe kawałki liści mniszka (oczywiście wcześniej trzeba je umyć). Powstanie wtedy smaczne i zdrowe danie o niepowtarzalnym smaku i cennych właściwościach odżywczych.
Sałatka z mniszka lekarskiego z pomidorkami koktajlowymi i jajkiem
Składniki:
- garść młodych listków mniszka lekarskiego
- 10 pomidorków koktajlowych
- ½ czerwonej cebuli
- miks nasion: dynia, słonecznik, orzeszki pinii
- jajko
- miks sałat lub sałata lodowa
- łyżeczka octu jabłkowego
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka miodu
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka musztardy
- ulubione zioła, np. bazylia, zioła prowansalskie
Sposób wykonania:
Listki mniszka umyj, posiekaj lub porwij na mniejsze kawałki. Sałatę i pomidorki umyj, po czym osusz. Cebulę pokrój w kostkę. Wymieszaj sałatę z listkami mniszka, włóż do salaterki. Dodaj cebulę, pomidorki, ugotowane na twardo jajko pokrojone w ósemki. Z oliwy, octu, musztardy, miodu, soku z cytryny i ziół zrób dressing. Sałatkę z mniszka posyp nasionami i polej przygotowanym sosem. Przepis można modyfikować według upodobań i dodawać swoje ulubione składniki.
Listki mniszka lekarskiego będą się doskonale komponowały także z owocami, serami i grillowanym kurczakiem. Warto spróbować poeksperymentować w kuchni, a na pewno powstanie niepowtarzalna sałatka z mniszkiem lekarskim w roli głównej. Taka sałatka to bomba witaminowa, warto więc wprowadzić ją do codziennego jadłospisu.
Źródła:
- Lis, B., Grabek-Lejko, D. (2016). Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) – potencjalne właściwości prozdrowotne. Nauka Przyroda Technologie, 10(3). LINK
- Rolnik, A., Olas, B. (2019). Mniszek pospolity (Taraxacum officinale) – skarbnica związków prozdrowotnych. KOSMOS. Problemy Nauk Biologicznych, 68(1), 97–101. LINK
- Skarżyński, A. (1991). Magia ziół. Warszawa: Wydawnictwo Alfa.
- Szymanderska, H. (2015). Z łąki na talerz. Warszawa: Świat Książki.