Spis treści
Czym jest złote mleko?
Złoty, lekko pikantny i słodki napój znany jest od setek lat. Złote mleko jest niezwykle cenione przez joginów i joginki, a także miłośników ajurwedy. Głównym superbohaterem złotego mleka jest kurkuma – od wieków uznawana w Indiach za niemal święty produkt.
Dr James Duke przeanalizował 700 badań podsumowujących korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia kurkumy (zawartej w złotym mleku) i wywnioskował, że kurkumina posiada silne właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne a nawet przeciwnowotworowe. Działanie to przewyższa skuteczność nawet tradycyjnych leków (1).
Ale silnie leczniczo działają także cynamon i imbir użyte do stworzenia tego cudownego napoju – mają właściwości antybakteryjne, antywirusowe, przeciwutleniające i przeciwzapalne.
Zdrowotne właściwości złotego mleka:
- wspomaga układ odpornościowy,
- obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów,
- wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego,
- obniża poziom cukru we krwi,
- dostarcza wiele istotnych witamin i minerałów,
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
- jest istotnym źródłem antyoksydantów,
- łagodzi stany zapalne
Jak często pić złote mleko?
Czy złote mleko można pić codziennie?
Złote mleko można pić każdego dnia. Substancje zawarte w złotym mleku stanowią źródło cennych witamin i minerałów.
Czy złote mleko można pić kilka razy w ciągu dnia?
Profilaktycznie zaleca się, żeby złote mleko spożywać minimum dwa razy w tygodniu, najlepiej codziennie. W sytuacjach obniżonej odporności, czyli podczas infekcji, złote mleko można spożywać nawet 2-3 razy dziennie. Złote mleko pomocne podczas przeziębienia powinno mieć nieco bardziej skondensowaną formę, czyli zawierać mniejszą ilość mleka, przy niezmiennej proporcji pozostałych składników.
O jakiej porze dnia (i roku) pić złote mleko?
Kiedy najlepiej pić złote mleko? W tym przypadku mamy do czynienia z dwiema praktykami – są eksperci, którzy zalecają spożywanie złotego mleka godzinę przed snem, inni natomiast z samego rana, jeszcze przed pierwszym posiłkiem. Warto wypróbować i jeden i drugi sposób, by przekonać się, który jest dla nas bardziej odpowiedni. Złote mleko wypijane z rana ma za zadanie dodać energii, a to za sprawą kurkuminy oraz imbiru. Poranne złote mleko może być wzbogacone o pikantne przyprawy i tłuszcze (na przykład olej kokosowy), zwiększy to kaloryczność napoju i pobudzi organizm.
Złote mleko przed snem?
Mleko z kurkumą można spożywać również wieczorem, najlepiej około godziny przed snem. Złote mleko ma właściwości relaksujące i kojące, co sprzyja wieczornej porze i przygotowuje organizm do snu. Robiąc wieczorne złote mleko lepiej zamiast pieprzu i tłuszczu dodać łyżeczkę miodu. Warto także zmniejszyć ilość kurkumy, imbiru i cynamonu. Złote mleko wypijane wieczorem powinno być lekkie i bardzo delikatne w smaku.
Złote mleko można spożywać także o innych porach dnia – na przykład podczas praktyki jogi. Wtedy sam proces przygotowywania złotego napoju może stanowić swoisty rytuał uważności.
Kiedy pić złote mleko – latem czy zimą?
Konieczność rozgrzewania organizmu pozornie kojarzy się z porą zimową, jednak ajurweda zaleca spożywanie ciepłych napojów również latem. Zimne napoje spowalniają przepływ limfy i krwi, a także zmniejszają aktywność działania enzymów trawiennych. Złote mleko idealnie sprawdzi się więc także latem, a to wszystko za sprawą imbiru, który doda napojowi orzeźwiającej nuty smakowej. Można je także nieco rozcieńczyć wodą, aby dodać mu lekkości. Ciepłą porą roku organizm nie domaga się ciężkich i kalorycznych posiłków czy napojów.
Tradycyjny przepis na złote mleko
Jak przygotować złote mleko z kurkumą? Bazą jest mleko krowie lub roślinne (najlepiej ekologiczne) oraz świeży korzeń imbiru i kurkumy. Najczęściej polecane do stworzenia tego pysznego napoju jest mleko kokosowe, migdałowe, z orzechów nerkowca lub mleko owsiane.
Składniki potrzebne do złotego mleka
- 500 ml mleka krowiego lub mleka roślinnego,
- 1 łyżeczka starej kurkumy (lub pół łyżeczki suchego proszku),
- plasterek świeżego imbiru (może być szczypta imbiru w proszku),
- 1 cały zielony kardamon, lekko połamany,
- 1 goździk,
- pół laski cynamonu (opcjonalnie cynamon w proszku),
- dwa ziarna czarnego pieprzu,
- naturalne tłuszcze (na przykład olej kokosowy, masło klarowane),
- słodzidło (syrop klonowy, syrop z agawy, miód, syrop z brzozy lub sok owocowy)
Jak przygotować złote mleko?
W rondelku łączymy wszystkie składniki oprócz tłuszczu i słodzidła i napój zagotowujemy.
Całość mieszamy, po około minucie zmniejszamy ogień. Przykrywamy pokrywką i gotujemy mleko przez 3 minuty lub dłużej, w zależności od tego jak intensywny smak chcemy uzyskać.
Wyłączamy ogień i odcedzamy pieprz, kardamon, goździki. Dodajemy olej koksowy (lub inne źródło tłuszczu) i słodziło.
Na koniec pozostaje najważniejsze – rozkoszowanie się pysznym smakiem!
Złote mleko – warianty
Złote mleko to czyste dobro nie tylko dla ciała, ale też dla duszy. Złote mleko działa jak zastrzyk energii, a co najważniejsze czyni układ odpornościowy silniejszym. Najpiękniejsze w złotym mleku jest to, że można komponować je po swojemu, dodając różne przyprawy i ulubione dodatki. Warto znaleźć własny przepis na złoty napój.
Do przygotowania złotego mleka możemy używać także pasty z kurkumy. Samodzielnie zrobioną pastę z kurkumy można przechowywać w lodówce przez dwa lub trzy tygodnie. Domowa pasta z kurkumy przyśpiesza codzienny proces przygotowywania złotego mleka. Świetnym pomysłem jest też zrobienie masy imbirowej.
Dodatki do złotego mleka:
- Olej kokosowy – poprawia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a także wapnia i magnezu.
- Czarny pieprz – piperyna w nim zawarta sprawia, że kurkumina wchłaniana jest z podwójną siłą.
- Pszczeli pyłek – wspomaga odchudzanie i działa antyseptycznie.
- Masło klarowane typu ghee – doda kaloryczności i energii.
- Gałka muszkatołowa, kardamon lub goździki – stanowią doskonałe źródło przeciwutleniaczy.
- Soki owocowe – najlepiej sprawdzą się ekologiczne, domowe, z małą ilością cukru. Soki owocowe są źródłem witamin, a także wzmacniają walory smakowe złotego mleka.
Źródła:
- Shehzad A, Rehman G, Lee YS. Curcumin in inflammatory diseases. Biofactors. 2013 Jan-Feb;39(1):69-77.
- Shan X., Zhou J., Ma T., Chai Q., 2011. Lyciumbarbarum polysaccharides reduce exerciseinduced oxidative stress. International Journal of Molecular Sciences 12, 1081-1088.
- Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. Foods. 2017 Oct 22;6(10):92.