Spis treści
1. Gruszki imbirowe
Składniki:
- 4 średnie gruszki
- litr wody
- 200 g cukru pudru
- sok z pomarańczy
- skórka z pomarańczy
- 3 łyżki kandyzowanego imbiru
Jak to zrobić?
W dużym garnku wymieszać wodę, cukier puder, sok i skórkę pomarańczy oraz imbir, dodać gruszki. Gotować na małym ogniu aż gruszki zaczną mięknąć. Wyjąć je z syropu i odstawić na bok. Zwiększyć ogień i gotować płyn pozostały płyn jeszcze 10 min. Przełożyć gruszki z powrotem do syropu. Deser z gruszek podawać gorący.
2. Łódeczki z serem
Składniki:
- 2 gruszki (twarda nadająca się do gotowania oraz miękka i soczysta)
- opakowanie serka homogenizowanego, np. Bieluch
- kawałek skórki cytrynowej
- szczypta imbiru w proszku
- borówki lub maliny do dekoracji
Jak to zrobić?
Miękka gruszkę obrać cienko ze skórki, usunąć pestki, pokroić i zmiksować z serkiem. W razie potrzeby dosłodzić ksylitolem. Twardą gruszkę przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i trochę miąższu. Na patelni rozgrzać trochę wody przyprawionej imbirem dorzucić kawałek skórki cytrynowej, gotować przez chwilę, a potem dodać wydrążone gruszki i dusić pod przykryciem, aż zmiękną. Wyjąć gruszki, przestudzić, wstawić do lodówki. Gruszkowe łódeczki wypełnić kremem z serka homogenizowanego i udekorować malinami lub borówkami. Podawać schłodzone.
3. Suflet z gruszkami
Składniki:
- 2 łyżki masła
- łyżka cukru
- duża gruszka
- 2 jajka
- łyżka cukru pudru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sok z pomarańczy
Jak to zrobić?
Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Masło rozgrzać na patelni teflonowej. Dodać cukier puder i smażyć na średnim ogniu stale mieszając, aż będzie złotobrązowy. Dodać sok z pomarańczy, smażyć jeszcze 30 sekund. Dodać gruszkę i smażyć ok. 30 sekund i odstawić. Oddzielić białka od żółtek. Ubić piane z białek, żółtko wymieszać z jogurtem. Dodać do niego piane z białek. Rozgrzać małą patelnię, wlać masę jajeczną i smażyć pod przykryciem przez 2-3 minuty. Gdy wierzch będzie usmażony, odwrócić omlet na druga stronę. Wyłożyć gruszki i złożyć omlet na pół. Smażyć jeszcze ok 10 sekund. Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem
4. Gruszki zapiekane z miodem i orzechami
Składniki:
- 2 gruszki
- łyżka soku z cytryny
- 30 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki cukru pudru
- łyżka śmietany kremówki
- migdały w płatkach
- pół łyżki białego rumu
Gruszki umyć, wydrążyć i ułożyć na talerzu, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki. Czekoladę, cukier, śmietanę i rum włożyć do miseczki położonej na garnku z wrzątkiem. Podgrzewać do rozpuszczenia się składników, ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć z kuchenki i pozostawić do wystygnięcia. Polać gruszki czekoladą i posypać migdałami. Przed podaniem wstawić do lodówki.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy z wykorzystaniem gruszek.