Strona główna Zdrowie Żywienie w zespole jelita nadwrażliwego: recenzja bezpłatnego e-booka NFZ

Żywienie w zespole jelita nadwrażliwego: recenzja bezpłatnego e-booka NFZ

autor: Agnieszka Leciejewska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Naprzemienne wzdęcia, biegunki lub zaparcia… Nadwrażliwe jelito potrafi dać się we znaki. Wszystkim, którzy mają takie problemy, pomoże nowy e-book terapeutyczny – kompendium wiedzy o zespole jelita nadwrażliwego, z mnóstwem praktycznych wskazówek dietetycznych. To lektura obowiązkowa także dla ozdrowieńców po przechorowaniu COVID-19, którzy zmagają się z dolegliwościami jelitowymi.

Strona główna Zdrowie Żywienie w zespole jelita nadwrażliwego: recenzja bezpłatnego e-booka NFZ

Nowy e-book NFZ dla chorujących na IBS

„Żywienie w zespole jelita nadwrażliwego IBS – wyjaśnienia, porady, przepisy” to nowy e-book terapeutyczny dostępny bezpłatnie na stronie: https://diety.nfz.gov.pl/diety/wp-content/uploads/2021/08/ebook-terapeutyczny-zywienie-ibs-online.pdf. Opracowanie w całości poświęcono zagadnieniom związanym z zespołem jelita drażliwego (IBS). Autorzy zawarli w nim obszerną wiedzę na temat tego schorzenia, czynników sprzyjających jego rozwojowi, leczenia farmakologicznego, a przed wszystkim dietoterapii.

Zespół nadwrażliwego jelita – IBS (z ang. irritable bowel syndrome) to jedna z najczęściej rozpoznawanych chorób układu pokarmowego. Co prawda nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla życia, bywa jednak niezwykle uciążliwa dla pacjentów. Co ważne, przy obecnym stanie wiedzy nie da się wyleczyć IBS. Można jednak złagodzić dolegliwości.

Nadwrażliwe jelito po COVID-19

Obecnie, w dobie pandemii COVID-19, problem nadwrażliwego jelita nabiera szczególnego znaczenia. Okazuje się bowiem, że wirus SARS-CoV-2 atakuje nie tylko płuca. Wrotami zakażenia może być także układ pokarmowy. To tutaj znajduje się ponad 100 razy więcej receptorów ACE-2 (receptorów angitestyny 2), za pomocą których wirus przenika do organizmu. Może to tłumaczyć fakt, że nawet 53 proc. zakażonych pacjentów uskarża się na dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Obszerne opracowanie [1] pokazuje, że:

  • 27 proc. zakażonych traci apetyt
  • 10 proc. zakażonych uskarża się na nudności i/lub wymioty
  • 12 proc. zakażonych ma silne biegunki
  • 9 proc. zakażonych odczuwa ból brzucha i dyskomfort

Co ciekawe, u części pacjentów nawet przez miesiąc po wyzdrowieniu nadal można wykryć obecność cząstek materiału genetycznego wirusa w kale. Dolegliwości trawienne utrzymują się dłużej niż sama choroba, nawet do kilku miesięcy po wyzdrowieniu. Naukowcy zaobserwowali, że coraz więcej pacjentów po przebyciu COVID-19 zmaga się z poinfekcyjnym zespołem jelita nadwrażliwego. Gastroenterolodzy twierdzą wręcz, że po pandemii COVID-19 czeka nas pandemia nadwrażliwego jelita.

Powikłania po COVID-19

E-book „Żywienie w zespole jelita nadwrażliwego” – recenzja

Nowy e-book „Żywienie w zespole jelita nadwrażliwego IBS” to uporządkowane, obszerne kompendium wiedzy na temat nadwrażliwego jelita. Autorzy podzielili go na część teoretyczną i praktyczną.

Pierwsza część przedstawia szczegółowe informacje dotyczące zespołu nadwrażliwego jelita, w tym różne postaci choroby oraz towarzyszące im objawy oraz przyczyny i czynniki sprzyjające nadwrażliwości jelit. Szczególną uwagę zwrócono na leczenie farmakologiczne IBS, które ma złagodzić objawy i przywrócić eubiozę, czyli stan równowagi flory bakteryjnej jelita. To warunek konieczny do poprawy stanu pacjenta.

Autorzy podkreślili także korzyści płynące ze zmiany sposobu życia, zwłaszcza ze zwiększenia aktywności ruchowej. To także dobry sposób na radzenie sobie ze stresem. Nadmierny stres może bowiem prowadzić do wielu zaburzeń, których konsekwencją jest m.in. nadwrażliwe jelito.

Obszerną część poradnika zajmują kwestie żywienia w IBS. Są to zalecenia ogólne oraz bardziej szczegółowe postępowanie dietetyczne, w tym listy produktów wskazanych i przeciwwskazanych przy różnych postaciach zespołu jelita drażliwego – postaci zaparciowej i biegunkowej.

Dużo miejsca w e-booku poświęcono diecie low-FODMAP, którą rekomenduje się w terapii zespołu jelita drażliwego. Autorzy podkreślili też rolę probiotyków i prebiotyków w terapii IBS. Zwrócili uwagę na to, że skuteczność działania probiotyków w łagodzeniu objawów nadwrażliwego jelita zależy od szczepu bakterii. Dlatego nie wszystkie preparaty probiotyczne dostępne w aptece pomagają przy IBS. Omówiono także kwestię odpowiedniego przygotowywania posiłków, tak by nie obciążały przewodu pokarmowego i pomagały w łagodzeniu wzdęć, biegunek i zaparć.

Na koniec części teoretycznej e-booka autorzy zaproponowali indywidualny dzienniczek żywieniowy dla pacjenta cierpiącego na IBS. Systematyczne wypełnianie dzienniczka pomoże stworzyć indywidualną listę produktów wskazanych, niewywołujących dolegliwości, oraz takich, których lepiej unikać.

W części praktycznej przedstawiono przykładowe propozycje posiłków wraz z przepisami na śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację przy postaci biegunkowej i zaparciowej IBS oraz dla pacjentów stosujących dietę eliminacyjną low-FODMAP.

Na końcu poradnika znajduje się bibliografia, która umożliwia jeszcze głębsze poznanie tematu. E-book jest napisany prostym, zrozumiałym językiem. Publikację okraszono zdjęciami, praktycznymi wskazówkami oraz ciekawostkami. Pozycja ta jest dobrym źródłem wiedzy dla pacjentów zmagających się z nadwrażliwym jelitem, zwłaszcza tych, którzy mają ten problem od niedawna.

  1. Cheung, K. S., Hung, I., Chan, P., Lung, K. C., Tso, E., Liu, R., i in. (2020). Gastrointestinal manifestations of SARS-CoV-2 infection and virus load in fecal samples from a Hong Kong cohort: systematic review and meta-analysis. Gastroenterology, 159(1), 81–95. Pobrane z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32251668/

Wybierz najlepszy probiotyk dla siebie

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły