Spis treści
Złote mleko – co to jest?
Złote mleko początkowo znane było tylko w Indiach, a jego oryginalna nazwa brzmiała – haldi doodh. Złote mleko jest stosowane do leczenia wielu dolegliwości, w tym przeziębienia, kaszlu, stanów zapalnych, bólów kostno-mięśniowych i stanów niepokoju. Ciepły, lekko słodki napój to także zastrzyk energii, a w dodatku jest po prostu przepyszny!
Niezwykłe składniki odżywcze zawarte z złotym mleku:
- kurkumina (wstępująca w kurkumie)
- aldehyd cynamonowy (występujący w cynamonie)
- garbniki (zawarte w imbirze, cynamonie, kurkumie)
- sole mineralne – takie jak żelazo, wapń, mangan, potas i fosfor
- błonnik
- antyoksydanty
- tumeron (występujący w kurkumie)
- witaminy A, C, E, K a także witaminy z grupy B
Złote mleko – właściwości i działanie
Silne działanie przeciwzapalne
Złote mleko najbardziej cenione jest ze względu na jego silne właściwości przeciwzapalne. Wszystko dzięki kurkumie, która jest bazą do jego przygotowania. Przyprawa ta stanowi źródło substancji leczniczej – kurkuminy, która zmniejsza prawdopodobieństwo pojawienia się stanów zapalnych w organizmie oraz łagodzi objawy już istniejących. Przyjmowanie kurkuminy zmniejsza także ryzyko powstania wieku schorzeń w tym chorób serca, chorób neurologicznych, a nawet zapalenia stawów. Badanie z udziałem 45 osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów wykazało, że 500 miligramów kurkuminy każdego dnia zmniejsza ból stawów (1).
Poprawa funkcjonowania mózgu i pamięci
Wspomniana już kurkumina poprawia także funkcjonowanie mózgu i pamięci. Regularne spożycie złotego mleka jest związane ze zwiększeniem poziomu ważnych związków chemicznych w mózgu, które wspomagają działanie połączeń neuronowych, które warunkują prawidłowe funkcjonowanie mózgu.
Równie ważny dla funkcjonowania układu nerwowego jest cynamon. Badania wykazały, że działanie cynamonu może przyczyniać się do zmniejszenia objawów wczesnej choroby Parkinsona (2).
Działanie rozgrzewające
Złote mleko posiada niezwykłe właściwości rozgrzewające. Wszystko to za sprawą kurkumy i imbiru. Mleko roślinne lub krowie w połączeniu z wyjątkowymi przyprawami polepsza krążenie krwi i rozgrzewa organizm, dlatego jest to zbawienna mikstura na chłodne wieczory. Lekko rozgrzewające napoje warto pić również latem, o czym rozpisuje się ajurweda.
Wzmocnienie układu odpornościowego
W Indiach złote mleko używane jest jako domowe lekarstwo na przeziębienie. Badania potwierdzają, że kurkumina, która działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo pomaga w zapobieganiu i zwalczaniu infekcji, a także wzmacnia układ odpornościowy.
Ekstrakt z imbiru, zawarty w złotym mleku, zwalcza różnego rodzaju wirusy, w tym te odpowiedzialne za infekcje dróg oddechowych. Z kolei cynamon działa przeciwbakteryjnie oraz zwalcza wolne rodniki.
Działanie przeciwzakrzepowe
Kurkumina zawarta w złotym mleku sprawia, że płytki krwi rzadziej się zlepiają, co zapobiega nadmiernemu krzepnięciu krwi. Podobne działanie ma imbir. Substancje przeciwzakrzepowe zawarte w złotym mleku pełnią istotną funkcję w profilaktyczną w zapobieganiu zakrzepicy, a także zawałom serca.
Złote mleko – na co pomaga?
- złote mleko pomaga na przeziębienie
Złote mleko posiada niezwykłe właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Składniki złotego mleka zwalczają różnego rodzaju infekcje, szczególnie dróg oddechowych.
Kurkuma, imbir, cynamon i miód to bomby pełne witamin i minerałów. Na szczególną uwagę zasługuje witamina C, która występuje w kurkumie. Wzmacnia ona układ odpornościowy i redukuje stany zapalne. Złote mleko na przeziębienie powinno być wzbogacone o źródło tłuszczy (olej kokosowy lub masło klarowane), które umożliwi rozpuszczanie się witamin typu A, D, E oraz K. Piperyna (zawarta w pieprzu) może dodatkowo przyśpieszyć wchłanialność substancji odżywczych zawartych w złotym mleku.
- złote mleko obniża poziom cukru
Regularne picie złotego mleka wpływa także na obniżenie poziomu cukru we krwi. To działanie zawdzięczamy substancjom chemicznym zawartym w cynamonie i imbirze.
- złote mleko obniża poziom cholesterolu
Kurkuma od setek lat wykorzystywana jest do obniżania cholesterolu. Podobno praktykę tę stosowano nawet w Chinach. Złote mleko zaleca się osobom z nadwagą i hipercholesterolemią (wysokim poziomem cholesterolu). Kurkuma obniża poziom cholesterolu całkowitego, a dokładniej cholesterolu LDL i trójglicerydów. Działanie to wzmacnia także imbir, który bogaty jest w gingerole (antyoksydanty).
- złote mleko łagodzi dolegliwości trawienne
Imbir zawarty w złotym mleku przyspiesza metabolizm dzięki czemu łagodzi dolegliwości trawienne. Natomiast kurkuma nie tylko wspomaga trawienie, ale także pobudza wydzielanie gastryny i innych enzymów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego układu pokarmowego.
Złote mleko – przeciwwskazania
Złotego mleka nie zaleca się osobom z problemami z woreczkiem żółciowym, chorobą refluksową przełyku, bezpłodnością, niedoborem żelaza, chorobami wątroby, chorobami hormonowrażliwymi i arytmią. Osoby z tymi problemami zdrowotnymi nie powinny stosować kurkuminy. Uwaga! Szczególną ostrożność należy zachować podczas przyjmowania leków rozrzedzających krew, gdyż picie złotego mleka może nasilić ten efekt. Dlatego też złotego mleka nie powinny spożywać osoby, które mają planowane zabiegi operacyjne.
Spożywania złotego mleka nie zaleca się kobietom w ciąży. Składniki zawarte w cynamonie i kurkumie mogą bowiem zwiększać ryzyko poronienia. Niektóre badania sugerują również, że u niektórych osób kurkuma może wywoływać skurcze żołądka, a czasami nawet nudności. Jeśli po spożyciu złotego mleka pojawiają się jakiekolwiek dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zaleca się odstawienie tego napoju.
Jak zrobić złote mleko? – ekspresowy przepis
Istnieje wiele receptur jak zrobić złote mleko. Najbardziej klasyczna polega na połączeniu mleka roślinnego lub mleka krowiego, kurkumy, cynamonu, imbiru i słodzidła (na przykład miodu, syropu z agawy, syropu klonowego). Ten ostatni składnik można jednak pominąć. Co ważne – złote mleko powinno być podawane w ciepłej wersji, ma to wzmocnić wchłanialność substancji odżywczych, a także zapewnić lekkie ukojenie i rozgrzanie organizmu.
Szybki przepis na złote mleko:
- dowolne mleko roślinne lub mleko krowie (około 200 ml),
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 mały ok. 1 cm kawałek świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki proszku imbirowego,
- szczypta cynamonu,
- opcjonalnie łyżeczka miodu lub syropu klonowego
Sposób na złote mleko z kurkumą: mleko delikatnie podgrzewamy, następnie wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i blendujemy. Złote mleko można przygotować bez użycia blendera, wówczas imbir ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki i intensywnie mieszamy, aż mleko przybierze złocistą barwę.
Źródła:
- Chandran B, Goel A. A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytother Res. 2012
- Khasnavis S, Pahan K. Cinnamon treatment upregulates neuroprotective proteins Parkin and DJ-1 and protects dopaminergic neurons in a mouse model of Parkinson’s disease. J Neuroimmune Pharmacol. 2014
- Puertollano MA, Puertollano E, de Cienfuegos GÁ, de Pablo MA. Dietary antioxidants: immunity and host defense. Curr Top Med Chem. 2011