Kojarzy się z rodzinnymi biesiadami. Ale są i tacy, dla których Wielkanoc to czas wyrzeczeń. Bo jak tu świętować, gdy domownicy zajadają żurek wielkanocny ze śmietaną, mazurki z czekoladową polewą, czy sernik. Zaś ci, którzy źle tolerują laktozę, odchorowują świąteczne biesiadowanie. A przecież wystarczy dobrze przemyśleć świąteczne menu i zweryfikować przepisy, by cieszyć się Wielkanocą bez nudności, wzdęć i przykrych bólów brzucha. Jak to zrobić?
- Tam, gdzie to możliwe unikać dodawania mleka, jogurtów, masła, majonezu, czy śmietany.
- Wybierać produkty bez laktozy: mleko bez laktozy, jogurt bez laktozy, masło bez laktozy, śmietana bez laktozy.
- Korzystać z roślinnych zamienników mleka i jogurtów, czyli napojów: owsianych, migdałowych, kokosowych, czy sojowych.
- Zażywać tabletki z laktazą – enzymem, który umożliwia trawienie produktów mlecznych i zapobiega występowaniu dolegliwości po spożyciu dań zawierających laktozę.
- Uważnie czytać etykiety produktów, które kupujemy na Wielkanoc, zwracając uwagę na ich skład. W wielu może znajdować się mleko w proszku, a to skoncentrowane źródło laktozy. Ostrożnie trzeba podchodzić zwłaszcza do pieczywa i gotowych ciast, słodyczy, zwłaszcza wielkanocnych, czekoladowych jajeczek i zajączków, margaryn oraz sosów sałatkowych i majonezów.
Spis treści
Jajka faszerowane – przepisy bez laktozy
1. Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
Składniki:
- 4 ugotowane na twardo żółtka
- 4-5 suszonych pomidorów w oleju
- sól i pieprz do smaku
- koperek
- natka pietruszki
Żółtka przełożyć do miseczki. Dodać drobniutko posiekane pomidory. Wymieszać składniki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka faszerowane udekorować natką pietruszki.
2. Jajka faszerowane kaszą gryczaną
Składniki:
- 4 ugotowane na twardo żółtka
- 4-5 suszonych pomidorów w oleju
- pół szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
- dwa kawałki marynowanej czerwonej papryki
- pół łyżeczki musztardy
- koperek lub natka
- sól i pieprz do smaku
Zmiksować kaszę, żółtka, pokrojone pomidory i paprykę, dodać musztardę do smaku. Wymieszać składniki. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Jajka faszerowane udekorować natką pietruszki.
3. Jajka faszerowane selerem
Składniki:
- 4 ugotowane na twardo żółtka
- średniej wielkości seler
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- szczypta suszonego majeranku
- sól, czarny pieprz
- łyżka stołowa czarnuszki
Seler obrać, umyć i pokroić na mniejsze części. Zawinąć w folię razem z ząbkiem czosnku i łyżką oliwy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 30 min. Przestudzić. Przełożyć do blendera, dodać upieczony czosnek, żółtka, szczyptę soli, sporą dawkę czarnego pieprzu i oliwę. Zmiksować na gładka masę. Na koniec dodać czarnuszkę.
4. Jajka faszerowane awokado
Składniki:
- pół awokado
- garść orzechów włoskich
- kilka kropel oliwy
- łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo zmielony pieprz
Awokado obrać, usunąć pestkę i rozdrobnić widelcem, skropić sokiem z cytryny. Orzechy włoskie posiekać, dodać do awokado. Dodać kilka kropel oliwy, przyprawić do smaku.
5. Jajka faszerowane szpinakiem
Składniki:
- pół pęczku natki
- szklanka młodych liści szpinaku
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 3 suszone pomidory
- 2 ugotowane na twardo jajka
Ze szpinaku usunąć ogonki, sparzyć i dobrze osączyć. Zmiksować z natką, orzechami, jajkami. Jajka faszerowane szpinakiem doprawić sola i pieprzem do smaku.
Sałatki wielkanocne bez laktozy
1. Sałatka z awokado i szpinakiem
- 2-3 garści świeżych liści szpinaku
- dojrzałe awokado
- 2 łyżki nasion słonecznika
- łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- sok z cytryny
Przygotować sos, mieszając oliwę z musztardą. Szpinak umyć i osączyć. Awokado obrać ze skóry, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Liście szpinaku wymieszać z awokado i wyłożyć na półmisek. Całość polać sosem, na koniec posypać pestkami słonecznika.
2. Sałatka z kaszą jaglaną i jajkiem
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej (suchej)
- jajko
- 2 garści świeżego szpinaku
- 6-8 pomidorków koktajlowych
- pół dużej czerwonej papryki
- łyżeczka musztardy Dijon
- pół łyżeczki miodu
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
Kaszę opłukać na sicie pod bieżącą wodą, zalać 1,5 szklanki wrzątku i gotować ok 15-20 min. Jajko ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Z liści szpinaku usunąć ogonki i dokładnie opłukać. Musztardę, miód, sok z cytryny i oliwę z oliwek wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Składniki sałatki wyłożyć na talerz, połać sosem.
Przepisy na wielkanocne ciasto bez laktozy
1. Tradycyjny sernik bez laktozy
Składniki:
- 250 g masła bez laktozy
- pół szklanki drobnego cukru
- 6 jajek
- szczypta soli
- 1 kg sera białego półtłustego bez laktozy
- 150 ml jogurtu greckiego bez laktozy
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka pomarańczowa
- sok z cytryny
Białka oddzielić od żółtek. Masło i cukier ubić na gładką, puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku. Potem stopniowo dodawać twaróg, jogurt grecki i mąkę ziemniaczaną. Osobno ubić białka na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Ciasto przelać do formy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w temp. 170 stopni. Wielkanocne ciasto bez laktozy pozostawić do wystygnięcia.
2. Babka wielkanocna bez laktozy
Składniki:
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1/3 łyżki oleju, czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka całe wbić do miski, dodać szczyptę soli i ubijać na puszystą masę z dodatkiem cukru. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką, na koniec dodać olej. Ciasto przelać do formy wysmarowanej olejem kokosowym i wysypanej tartą bułką. Przełożyć ciasto. Piec w temp. 180 stopni ok. 45 min. To ciasto bez glutenu i laktozy!