Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianie Wielkanocne przepisy bez laktozy

Wielkanocne przepisy bez laktozy

autor: Agnieszka Leciejewska Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Jajka faszerowane, sałatki wielkanocne czy tradycyjny sernik – te wszystkie smakołyki można przygotować w wersji bezlaktozowej. Sprawdź nasze wielkanocne przepisy bez laktozy.

Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianie Wielkanocne przepisy bez laktozy

Kojarzy się z rodzinnymi biesiadami. Ale są i tacy, dla których Wielkanoc to czas wyrzeczeń. Bo jak tu świętować, gdy domownicy zajadają żurek wielkanocny ze śmietaną, mazurki z czekoladową polewą, czy sernik. Zaś ci, którzy źle tolerują laktozę, odchorowują świąteczne biesiadowanie. A przecież wystarczy dobrze przemyśleć świąteczne menu i zweryfikować przepisy, by cieszyć się Wielkanocą bez nudności, wzdęć i przykrych bólów brzucha. Jak to zrobić?

Jak własnoręcznie zrobić ekologiczne pisanki wielkanocne?

Wielkanoc bez laktozy - przepis na ciasto bez laktozy.

  • Tam, gdzie to możliwe unikać dodawania mleka, jogurtów, masła, majonezu, czy śmietany.
  • Wybierać produkty bez laktozy: mleko bez laktozy, jogurt bez laktozy, masło bez laktozy, śmietana bez laktozy.
  • Korzystać z roślinnych zamienników mleka i jogurtów, czyli napojów: owsianych, migdałowych, kokosowych, czy sojowych.
  • Zażywać tabletki z laktazą – enzymem, który umożliwia trawienie produktów mlecznych i zapobiega występowaniu dolegliwości po spożyciu dań zawierających laktozę.
  • Uważnie czytać etykiety produktów, które kupujemy na Wielkanoc, zwracając uwagę na ich skład. W wielu może znajdować się mleko w proszku, a to skoncentrowane źródło laktozy. Ostrożnie trzeba podchodzić zwłaszcza do pieczywa i gotowych ciast, słodyczy, zwłaszcza wielkanocnych, czekoladowych jajeczek i zajączków, margaryn oraz sosów sałatkowych i majonezów.

Mleko roślinne – jak zrobić je w domu?

Jajka faszerowane – przepisy bez laktozy

 1. Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 4 ugotowane na twardo żółtka
  • 4-5 suszonych pomidorów w oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek
  • natka pietruszki

Żółtka przełożyć do miseczki. Dodać drobniutko posiekane pomidory. Wymieszać składniki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka faszerowane udekorować natką pietruszki.

Jajka faszerowane - przepisy na święta wielkanocne.

2. Jajka faszerowane kaszą gryczaną

Składniki:

  • 4 ugotowane na twardo żółtka
  • 4-5 suszonych pomidorów w oleju
  • pół szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
  • dwa kawałki marynowanej czerwonej papryki
  • pół łyżeczki musztardy
  • koperek lub natka
  • sól i pieprz do smaku

Zmiksować kaszę, żółtka, pokrojone pomidory i paprykę, dodać musztardę do smaku. Wymieszać składniki. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Jajka faszerowane udekorować natką pietruszki.

3. Jajka faszerowane selerem

Składniki:

  • 4 ugotowane na twardo żółtka
  • średniej wielkości seler
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • szczypta suszonego majeranku
  • sól, czarny pieprz
  • łyżka stołowa czarnuszki

Seler obrać, umyć i pokroić na mniejsze części. Zawinąć w folię razem z ząbkiem czosnku i łyżką oliwy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 30 min. Przestudzić. Przełożyć do blendera, dodać upieczony czosnek, żółtka, szczyptę soli, sporą dawkę czarnego pieprzu i oliwę. Zmiksować na gładka masę. Na koniec dodać czarnuszkę.

Przepis na jajka faszerowane awokado.

4. Jajka faszerowane awokado

Składniki:

  • pół awokado
  • garść orzechów włoskich
  • kilka kropel oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Awokado obrać, usunąć pestkę i rozdrobnić widelcem, skropić sokiem z cytryny. Orzechy włoskie posiekać, dodać do awokado. Dodać kilka kropel oliwy, przyprawić do smaku.

5. Jajka faszerowane szpinakiem

Składniki:

  • pół pęczku natki
  • szklanka młodych liści szpinaku
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 suszone pomidory
  • 2 ugotowane na twardo jajka

Ze szpinaku usunąć ogonki, sparzyć i dobrze osączyć. Zmiksować z natką, orzechami, jajkami. Jajka faszerowane szpinakiem doprawić sola i pieprzem do smaku.

Sprawdź przepis na zielony koktajl ze szpinakiem.

Sałatki wielkanocne bez laktozy

 1. Sałatka z awokado i szpinakiem

  • 2-3 garści świeżych liści szpinaku
  • dojrzałe awokado
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • sok z cytryny

Przygotować sos, mieszając oliwę z musztardą. Szpinak umyć i osączyć. Awokado obrać ze skóry, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Liście szpinaku wymieszać z awokado i wyłożyć na półmisek. Całość polać sosem, na koniec posypać pestkami słonecznika.

Przepisy na sałatki wielkanocne bez laktozy.

2. Sałatka z kaszą jaglaną i jajkiem

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej (suchej)
  • jajko
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • pół dużej czerwonej papryki
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • pół łyżeczki miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Kaszę opłukać na sicie pod bieżącą wodą, zalać 1,5 szklanki wrzątku i gotować ok 15-20 min. Jajko ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Z liści szpinaku usunąć ogonki i dokładnie opłukać. Musztardę, miód, sok z cytryny i oliwę z oliwek wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Składniki sałatki wyłożyć na talerz, połać sosem.

5 produktów, które warto jeść wczesną wiosną.

Przepisy na wielkanocne ciasto bez laktozy

1. Tradycyjny sernik bez laktozy

Składniki:

  • 250 g masła bez laktozy
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 1 kg sera białego półtłustego bez laktozy
  • 150 ml jogurtu greckiego bez laktozy
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka pomarańczowa
  • sok z cytryny

Białka oddzielić od żółtek. Masło i cukier ubić na gładką, puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku. Potem stopniowo dodawać twaróg, jogurt grecki i mąkę ziemniaczaną. Osobno ubić białka na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Ciasto przelać do formy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w temp. 170 stopni. Wielkanocne ciasto bez laktozy pozostawić do wystygnięcia.

Przepis na tradycyjny sernik bez laktozy na Wielkanoc.

2. Babka wielkanocna bez laktozy

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 łyżki oleju, czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka całe wbić do miski, dodać szczyptę soli i ubijać na puszystą masę z dodatkiem cukru. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką, na koniec dodać olej. Ciasto przelać do formy wysmarowanej olejem kokosowym i wysypanej tartą bułką. Przełożyć ciasto. Piec w temp. 180 stopni ok. 45 min. To ciasto bez glutenu i laktozy!

Sprawdź nasze przepisy bezglutenowe na Wielkanoc.

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły