Spis treści
Syrop z pędów sosny – właściwości
Pączki oraz młode pędy sosny są bogate w olejki eteryczne, które zawierają limonen, borneol, alfa i beta-pinen, kwas askorbinowy oraz żywicę. Substancje te mają działanie wykrztuśne i mukolityczne. Pomagają także w usuwaniu zalegającej wydzieliny.
Olejek eteryczny, który otrzymuje się z igieł sosny, działa antyseptycznie w obrębie jamy ustnej oraz gardła. Olejki eteryczne z sosny mają także działanie rozkurczające.
Przygotowany z młodych pędów sosny syrop jest bogaty w witaminę C i składniki mineralne, które wzmacniają układ immunologiczny. To również dobre źródło flawonoidów, które działają antyoksydacyjnie, i żywicy, poprawiającej odporność organizmu.
Syrop sosnowy na kaszel
Czasem trudno określić, czy dręczący nas kaszel jest suchy, czy mokry. Rozwiązaniem może być syrop z pędów sosny – pomoże bowiem w obydwu sytuacjach. Przy kaszlu suchym można stosować syropy przygotowane na bazie ziół lub zastosować syrop z młodych pędów sosny.
Kaszel mokry jest równie nieprzyjemny – zwłaszcza wtedy, gdy utrudnione jest odksztuszanie wydzieliny. W takiej sytuacji warto zastosować syrop z pędów sosny ze względu na jego właściwości wykrztuśne. Syrop z młodych pędów sosny rozrzedza wydzielinę, dzięki czemu łatwiej ją usunąć z dróg oddechowych.
Syrop z sosny – przeciwwskazania
Aby prawidłowo zrobić syrop z pędów sosny, należy użyć dużej ilości cukru, inaczej mówiąc – cukrów prostych. Dlatego też syrop sosnowy nie jest zalecany osobom chorującym na cukrzycę, ciepiącym na insulinooporność oraz zespół metaboliczny.
Syrop sosnowy ma silne działanie wykrztuśne, przez co nie zaleca się go osobom chorującym na astmę oskrzelową i przewlekłą obturacyjną chorobę płuc. Jeśli astma ma łagodny przebieg, syrop z pędów sosny można stosować po uzgodnieniu tego z lekarzem prowadzącym. Zastosowanie syropu z pędów sosny jest zabronione w przypadku alergii na olejki eteryczne sosny zwyczajnej.
Jak zrobić syrop z pędów sosny?
Przygotowanie syropu sosnowego nie jest trudne. Aby zrobić syrop, trzeba przygotować pędy sosny, cukier, odrobinę wody oraz słoik, który pomieści zebrane pędy.
Syrop z pędów sosny – przepis
- Oczyść pędy sosny z brązowych łusek (możesz umyć je pod chłodną bieżącą wodą), a następnie porządnie rozbij je drewnianym tłuczkiem.
- Pędy potnij na małe kawałki o długości 1-2 cm.
- Warstwę pędów zasyp cukrem, najlepiej w proporcji 1:1 lub z lekką przewagą cukru np. 3 cm pędów zasyp 4-centymetrową warstwą cukru.
- Dodaj 5-6 łyżek wody.
- Słoik zamknij lekko pokrywką i ustaw w nasłonecznionym miejscu.
- Każdego dnia przemieszaj zawartość słoja i pilnuj, aby sok pokrywał wszystkie pędy. Jeśli soku jest za mało, dosyp cukru. Jeżeli pędy będą „wystawały”, może pojawić się pleśń.
- Jeśli syrop jest przeznaczony dla osób dorosłych, możesz dodać około 3-4 łyżki spirytusu.
- Odczekaj 3-4 tygodnie. Po tym czasie syrop będzie gotowy. Jeżeli brakowało słońca, powstawanie syropu może potrwać dłużej.
- Przelej syrop przez gęste sitko bądź gazę. Uzyskany syrop przelej do wyparzonego słoiczka i zapasteryzuj.
Syrop z pędów sosny – kiedy zbierać?
Syrop sosnowy przygotowuje się z młodych pędów sosny, które najlepiej zbierać na przełomie kwietnia i maja. Przed zbiorem warto założyć gorsze ubranie i jednorazowe rękawiczki, aby nie poplamić rąk żywicą, którą bardzo trudno usunąć. Pędy sosny należy zbierać w suchy i słoneczny dzień, najlepiej w środku dnia, aby pędy nie były mokre. Na wilgotnych częściach sosny może być pleśń albo jej zalążki, które zepsują syrop.
Wybieramy jasnozielone przyrosty, które są pokryte brązową, lepką łuską. Aby nie zaburzyć prawidłowego wzrostu drzewa, zbieramy tylko boczne młode pędy. Surowiec do przygotowania syropu zbieramy z miejsc odległych od ruchliwych ulic, aby nie był zanieczyszczony metalami ciężkimi pochodzącymi ze spalin. Pędy sosny o długości 10-12 centymetrów obcinamy sekatorem lub ostrym nożem.
Bardzo ważne jest, aby zebrane pędy jak najszybciej trafiły do słoika. Dzięki temu zachowają jędrność i świeżość, a uzyskany syrop będzie bardziej wartościowy.
Syrop z pędów sosny – czy trzeba pasteryzować?
Niektórzy zielarze uważają, że duża ilość cukru zawarta w syropie wystarczy, aby móc przechowywać go przez wiele miesięcy i uniknąć fermentacji. Jeśli nie zrobimy pasteryzacji, syrop z pędów sosny należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Są też zwolennicy pasteryzowania syropu z pędów sosny. Wysoka temperatura nie zmienia właściwości leczniczych syropu.
Jak zlać syrop z pędów sosny?
Zlewanie syropu to ostatni etap pracy nad zdrowotną miksturą. Aby syrop z sosny był klarowny, należy zawartość słoika przelać przez bardzo gęste sitko lub kilka warstw gazy.
Można wykorzystać także filtry do kawy. Trzeba się jednak liczyć z tym, że zlewanie syropu zajmie dużo więcej czasu.
Syrop z pędów sosny – jak przechowywać?
Syrop, dzięki dużej zawartości cukru, który ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, można przechowywać ponad pół roku. Po otworzeniu słoiczka powinien stać w lodówce.
Jeżeli do syropu dodaliśmy spirytusu, możemy go przechowywać nawet rok. Taki syrop nadaje się tylko dla dorosłych.
Zobacz także: Dlaczego syrop z sosny fermentuje?
Syrop z pędów sosny – jak stosować?
Od 6. roku życia możemy podawać 1 łyżeczkę syropu 1-3 razy dziennie przy przeziębieniu lub infekcji górnych dróg oddechowych. Przed podaniem młodszym dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym piersią należy się skontaktować z lekarzem.
Syrop z pędów sosny – kiedy stosować?
Syrop z sosny warto zażywać przy:
- przeziębieniu
- kaszlu i chrypie
- zapaleniu gardła
- zapaleniu oskrzeli
- grypie
- katarze
- ogólnym osłabieniu
- dreszczach
Syrop z pędów sosny – co zawiera?
Syrop jest bardzo bogatym źródłem składników, które wspierają prawidłową pracę całego organizmu, a w szczególności układu odpornościowego. Można w nim znaleźć:
- witaminę C, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i jest silnym antyoksydantem, który chroni komórki przed wolnymi rodnikami i redukuje zmęczenie
- sole mineralne – wspierają prawidłową gospodarkę wodną w organizmie i przyczyniają się do poprawy stanu kości oraz są polecane przy ogólnym osłabieniu organizmu
- flawonoidy, które mają działanie przeciwzapalne, moczopędne, przeciwutleniające i rozkurczowe
- olejki, które pomagają zlikwidować kaszel suchy i mokry
- gorycze – poprawiają apetyt i działają uspokajająco
Źródła:
- Bebak, M., Fijołek, M. (red.) (2017). Zioła. Naturalne lekarstwa z pól i ogrodów. Warszawa: Wydawnictwo SBM.
- Klimuszko, C. A. (2022). Wróćmy do ziół leczniczych. Warszawa: Oficyna Wydawnicza Rytm.