Syrop z czosnku, miodu i cytryny może być stosowany na co dzień, zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Szczególnie jest polecany osobom, które ze względu na choroby przewlekłe lub przyjmowane leki mają obniżoną odporność, przez co częściej zapadają na infekcje wirusowe. Domowy syrop z czosnku, miodu i cytryny jest specyfikiem bezpiecznym i łagodniejszym dla przewodu pokarmowego niż niektóre gotowe leki dostępne bez recepty.
Spis treści
Syrop z czosnku, miodu i cytryny – właściwości
Aby poznać właściwości prozdrowotne syropu, warto przyjrzeć się zaletom poszczególnych składników.
Czosnek wykazuje działanie bakteriobójcze dzięki kwasom fenolowym i związkom siarki. Jego właściwości przeciwzakrzepowe, łącznie ze zdolnością rozpuszczania małych skrzepów, przyczyniają się do hamowania rozwoju miażdżycy. Związki siarki działają rozszerzająco na naczynia wieńcowe, przyczyniając się do łagodzenia objawów dusznicy bolesnej.
Miód, podobnie jak czosnek, uznawany jest za naturalny antybiotyk.Wielokrotnie dowiedziono, że podnosi odporność organizmu, ponieważ pobudza produkcję białych krwinek. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, obniża ciśnienie krwi. Korzystny wpływ na pracę układu krążenia przypisuje się zwłaszcza miodowi gryczanemu i rzepakowemu. Ale w wielu przepisach na domowy syrop z czosnku, miodu i cytryny zaleca się wykorzystać miód lipowy, ponieważ ma działanie antybiotyczne, przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe.
Miodu nie powinny spożywać dzieci poniżej 1. roku życia, ponieważ mogą występować w nim przetrwalniki toksyny botulinowej (Clostridium botulinum), z którymi niedojrzała flora jelitowa niemowląt może sobie nie poradzić. Alergicy również powinni uważać na miód.
Cytryna nie jest najbogatszym źródłem witaminy C, ale zawiera jej na tyle dużo, że może wspomagać odporność organizmu. O wiele więcej witaminy C znajdziemy w truskawkach, owocach kiwi czy czarnych porzeczkach, ale te owoce są w zimie trudno dostępne i drogie. Witamina C wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne i dzięki temu chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Ponadto związki zawarte w cytrynie mają korzystny wpływ na śródbłonek naczyniowy, co może chronić organizm przed rozwojem miażdżycy.
Jak zrobić syrop z czosnku, miodu i cytryny?
Nie jest to ani trudne, ani pracochłonne zadanie. Do przygotowania syropu z czosnku, miodu i cytryny potrzebne są:
- 1 główka czosnku
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 3–4 łyżki miodu
- 1 szklanka wody – przegotowana i ostudzona
Jeżeli chcesz przygotować większą porcję syropu, możesz dowolnie powielić ilość składników.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a następnie przełóż do wyparzonego słoika. Wyciśnij sok z cytryny, której skórka została dobrze wyszorowana i sparzona. Wlej do słoika wyciśnięty sok, dodaj miód i wodę. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 2 doby w ciemne i chłodne miejsce.
Po upływie tego czasu przecedź miksturę przez gęste sitko lub gazę. Gotowy domowy syrop z czosnku, miodu i cytryny przelej do czystego słoika lub butelki i przechowuj w lodówce
Do przygotowania mikstury najlepiej wykorzystać polski czosnek. Łatwo go rozpoznać, bo jego łupinka ma różowawe zabarwienie
Syrop z czosnku, miodu i cytryny – jakie dawki stosować?
Dawkowanie syropu jest uzależnione od tego, w jakim celu chcemy go używać – dla zwalczenia infekcji czy profilaktycznie. W okresie choroby dzieciom syrop podajemy 3 razy dziennie po 1 łyżeczce od herbaty, dorosłym 3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej. Miksturę należy zastosować przy pojawieniu się pierwszych objawów choroby. Dawkowanie profilaktyczne: dzieciom podajemy 1 łyżeczkę dziennie, dorosłym 1 łyżkę stołową.
Domowy syrop z czosnku ma dość ostry smak. Dlatego dzieciom można go podawać w postaci rozcieńczonej, np. z sokiem owocowym. Warto zapamiętać, że syropu z czosnku nie dodajemy do gorących napojów, aby miód nie stracił właściwości leczniczych.
Jak przechowywać syrop z czosnku, miodu i cytryny?
Syrop z czosnku, miodu i cytryny najlepiej przechowywać w lodówce. Jeśli nie chcemy pić zimnego specyfiku, można go „ogrzać”, dodając do niego trochę ciepłej (ale nie gorącej) wody. Domowy syrop nie powinien być przechowywany dłużej niż tydzień. Po tym czasie traci swoje dobroczynne właściwości.
Przeciwwskazania do przyjmowania syropu z czosnku, miodu i cytryny
Syrop z czosnku, miodu i cytryny nie jest zalecany osobom cierpiącym z powodu wrzodów żołądka, refluksu przełykowo-żołądkowego, a także z nieżytami żołądka i jelit, ponieważ dodatkowo je podrażnia. Ze względu na zawartość czosnku z umiarem powinny używać go osoby cierpiące na wzdęcia. Dużą ostrożność powinni zachować alergicy. Syropu z czosnku, miodu i cytryny nie należy podawać dzieciom, które nie ukończyły 1. roku życia.
Zobacz także: Syrop z czosnku, miodu i octu jabłkowego – naturalny pogromca infekcji
Jak wiele naturalnych środków, syrop z czosnku, miodu i cytryny nie powinien być używany przez osoby regularnie przyjmujące niektóre leki. Główną przeszkodą w stosowaniu tej mikstury jest obecność czosnku, który wchodzi w interakcje z pewnymi medykamentami. Należą do nich:
- paracetamol – czosnek może nasilać hepatotoksyczne działanie leku i negatywnie wpływać na pracę wątroby
- preparaty zawierające kwas acetylosalicylowy, który występuje m.in. w wielu preparatach na przeziębienie i grypę. Połączenie czosnku z kwasem jest złym wyborem, ponieważ oba składniki silnie obniżają krzepliwość krwi
- leki przeciwcukrzycowe – zarówno leki przeciwcukrzycowe, jak i czosnek istotnie obniżają poziom glukozy we krwi. Połączenie ich może doprowadzić do hipoglikemii
- leki na nadciśnienie – w połączeniu z czosnkiem, który obniża ciśnienie, mogą prowadzić do niebezpiecznych i gwałtownych spadków ciśnienia krwi
Źródła:
- Jarosz, M., Rychlik, E., Stoś, K., Charzewska, J. (red.) (2020). Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Warszawa: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny. Pobrane z: https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/normy_zywienia_2020web.pdf
- Lamer-Zarawska, E. (2010). Fitoterapia i leki roślinne. Warszawa: PZWL.
- Arnal-Schnebelen, B., Goetz, P., Paris, M. (2005). Lecznicze dary natury: 200 uzdrawiających ziół. Warszawa: Reader’s Digest Przegląd.