Czerwony owoc o miękkim miąższu jest niskokaloryczny, ale jednocześnie stanowi skoncentrowane źródło węglowodanów i charakteryzuje się dość dużym indeksem glikemicznym. Nie jest zatem wskazany ani dla osób chorujących na cukrzycę, ani dla tych, które są na diecie. Arbuz składa się w 90 proc. z wody, lecz zawiera różne związki mineralne (chociażby wapń i potas). To właśnie dlatego szybko gasi pragnienie i uzupełnia poziom elektrolitów w organizmie.
Arbuz, jakiego nie znacie
Spis treści
Arbuz nie tylko na słodko: sałatka z arbuzem i gazpacho
Najlepsze, najsłodsze i najbardziej soczyste są dojrzałe arbuzy. Zbyt „przejrzałe” mają nasycony, mocno czerwony kolor oraz mało jędrny, a wręcz mączysty miąższ. Takie nadają się tylko na soki, jako dodatek do lemoniady arbuzowej lub koktajli.
Zdrowy i jędrny arbuz ma dość ciemną zieloną skórę, ale naznaczoną jaśniejszymi cętkami. Wspaniale pasuje nie tylko do słodkich dań, czy deserów, ale również do wytrawnych sałatek. Sałatka z arbuzem świetnie komponuje się z czerwoną cebulą, fetą, miętą i oliwkami. Arbuz może być też bazą gazpacho np. z dodatkiem pomidorów i ogórków.
Gdy nasączymy arbuza alkoholem, będzie zaskakiwał lekko gorzkim, wytrawnym aromatem. Do takiego „nasączania” idealnie nadaje się m.in. gin, rum albo prosecco.
Letnie orzeźwienie, czyli 6 sposobów na lemoniadę!
Arbuz chroni serce
Przeciwutleniacze zawarte w arbuzie takie jak: likopen, beta-karoten, luteina, zeaksantyna czy kryptoksantyna pomagają chronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych. Likopen (którego w arbuzie jest więcej niż w pomidorach) zapobiega m.in. utlenianiu się cholesterolu, a to oznacza, że obniża ciśnienie w żyłach i tętnicach. Na obniżenie ciśnienia wpływają także witaminy: A i C.
Składniki zawarte w arbuzie zmniejszają ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Nie bez znaczenia jest też potas hamujący procesy miażdżycowe w naczyniach krwionośnych i przyspieszający wydalanie nadmiaru sodu (odpowiedzialnego m.in. za nadciśnienie tętnicze).
Zawadiacka botwinka. Przepisy na lato
Arbuz zwiększa popęd seksualny
W skórce i miąższu arbuza znajduje się cytrulina – związek chemiczny z grupy α-aminokwasów, pochodna ornityny. Składnik ten podnosi poziom tlenku azotu, co powoduje nie tylko rozluźnienie naczyń krwionośnych ale również poprawę przepływu krwi. Podobne działanie wykazuje viagra, dlatego spożywanie arbuza zwiększa popęd seksualny.
Owoc dla sportowców
Badania naukowe wykazały, że spożywanie większej ilości cytruliny wpływa pozytywnie na poprawę wytrzymałości siłowej. Arbuz jest polecany zatem sportowcom i osobom po dużym wysiłku fizycznym. Wspomniana powyżej cytrulina rozszerza światło naczyń krwionośnych i zwiększa objętość mięśni podczas ćwiczeń. Neutralizuje również toksyczny amoniak, który przyczynia się do zmęczenia mięśni podczas intensywnego wysiłku.
8 przepisów na letnie przetwory z pomidorów
Arbuz – przepisy na lato
1. Gazpacho arbuzowo-pomidorowe z dodatkiem ogórków i fety
Tradycyjne gazpacho to charakterystyczna hiszpańska zupa pochodząca z Andaluzji. Nie wymaga gotowania, jest podawana na zimno. Najczęściej składa się ze zmiksowanych surowych warzyw, octu, oliwy i rozmoczonego chleba.
W tym przepisie królują dwa składniki: arbuz i słodkie, dojrzałe pomidory, najlepiej malinowe. Do tego ogórki, odrobina czosnku i cebuli dla podkręcenia smaku. Jest i oliwa, a zamiast octu – trochę soku z cytryny.
Zupę można podawać z grzankami, fetą lub świeżymi ziołami. Można ją też pić jak koktajl, o ile przygotuje się rzadszą wersję.
Składniki:
- ½ arbuza
- 2 pomidory malinowe
- 2 ogórki
- ½ czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól, pieprz, cukier do smaku
- Odrobina fety i świeżych ziół do dekoracji
Przygotowanie:
Arbuza bez skórki pokrój w mniejsze kawałki i usuń pestki. Pomidory sparz, obierz i również pokrój w kawałki. Wrzuć składniki do blendera, dodaj obrane ogórki, cebulę, czosnek, oliwę, sok z cytryny, dopraw do smaku i zmiksuj na gładką masę. Przed podaniem możesz schłodzić w lodówce, a następnie udekorować pokrojonym w kosteczkę ogórkiem oraz fetą. Dobrze pasują też świeże zioła np. tymianek lub mięta.
2. Sałatka z arbuzem, fetą i czerwoną cebulą
Połączenie soczystego arbuza, słonej fety i czerwonej cebuli jest zachwycające. Taka sałatka z arbuzem jest królową każdego pikniku i grilla. Świetnie pasuje do mięs i chrupiącego pieczywa. Niektórzy lubią sparzyć cebulę przed dodaniem do sałatki. Czasem, by złagodzić jej smak można posypać cukrem i zaczekać aż puści sok.
Składniki:
- Pół arbuza
- 200 g fety
- 1 czerwona cebula
- Świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Arbuza pokrój w grubą kostkę i usuń pestki. Dodaj pokruszoną fetę i pokrojoną cebulę. Wymieszaj delikatnie i odstaw na chwilę. Pod koniec dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Możesz dodać miętę, tymianek lub rozmaryn. Sałatka z arbuza i fety gotowa!
3. Pijany arbuz na serku waniliowym i babce
Cieniutkie plastry arbuza świetnie nadają się do kanapek. Wystarczy włożyć je na 2h do rumu lub ginu, by nabrały wytrawnego, delikatnie alkoholowego smaku. W takiej odsłonie dobrze współgrają również z serkiem homogenizowanym lub mascarpone.
Składniki:
- 6 cieniutkich plastrów arbuza (3-5 mm)
- 50 ml ginu lub rumu
- 2 kromki chałki lub słodkiej babki
- 3 łyżki słodkiego serka o smaku waniliowym lub śmietankowym
- 1 łyżka startego parmezanu
- Odrobina świeżo mielonego pieprzu
- Trochę kolendry do dekoracji
Przygotowanie:
Plastry arbuza namocz w alkoholu i odstaw na 2 h. Babkę posmaruj serkiem, ułóż plastry arbuza, posyp parmezanem, pieprzem i świeżą kolendrą.
Truskawki – przepisy na lato