Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianie Przepisy na chłodniki na upalne lato

Przepisy na chłodniki na upalne lato

autor: Agnieszka Żelazko Data publikacji: Data aktualizacji:
Data publikacji: Data aktualizacji:

Każdy z nas zna chłodnik litewski z botwinki i zsiadłego mleka z dodatkiem koperku i innych świeżych ziół. To najpopularniejszy chłodnik, który gości na polskich stołach – zwłaszcza latem. A może by tak zaszaleć i przygotować andaluzyjskie ajo blanco na bazie pszennego pieczywa i migdałów? Albo chłodnik ogórkowy ze świeżym aloesem? A może nieco mniej popularne, ale równie pyszne chłodniki owocowe z dodatkiem czereśni lub musu z porzeczki? Oto najlepsze przepisy na chłodniki.

Strona główna ZdrowieZdrowe odżywianie Przepisy na chłodniki na upalne lato

Chłodniki idealne na lato

Chłodniki mają specjalne miejsce w sercu każdego, kto chciałby przekąsić coś sycącego, ale z powodu wysokich temperatur nie ma ochoty na żadne ciepłe dania. Schłodzone zupy na bazie zsiadłego mleka, kefiru, czy jogurtu są bardzo popularne w Polsce, zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Za granicą, na przykład w Hiszpanii, króluje przede wszystkim warzywno-owocowe gazpacho bez grama jogurtu, czy mleka, ale za to z czerstwym pieczywem, oliwą i octem.

Gdy każdy z nas jest „zmęczony latem” i wysoką temperaturą chłodnik ma za zadanie dostarczyć mikroelementów oraz elektrolitów, by odżywić organizm i uzupełnić wydalone z potem minerały oraz witaminy. Chłodne zupy najczęściej przygotowuje się z dodatkiem ogórków, rzodkiewki, koperku. My puścimy wodze fantazji i wykorzystamy również migdały, mleko kokosowe, świeży aloes, porzeczki i inne owoce.

Letnie chłodniki w pięciu smakach

Chłodniki – przepisy

1. Andaluzyjski chłodnik ajo blanco podkręcony odrobiną musztardy

Słynny hiszpański chłodnik, który jest popularny przede wszystkim w Maladze i Grenadzie, w oryginalnej wersji nie ma zazwyczaj jogurtu. Powstaje na bazie namoczonego pieczywa i migdałów, czasami z dodatkiem niewielkiej ilości mleka. Ja postanowiłam podkręcić jego smak jogurtem, odrobiną musztardy i ulubionym koperkiem, bez którego trudno wyobrazić sobie nasz polski chłodnik. Powstała zatem międzynarodowa wersja tej zupy.

Składniki:

  • 250 ml jogurtu
  • 200-250 g migdałów bez skórki
  • 2-3 kromki białego chleba pszennego (bez skórki)
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka ulubionej musztardy
  • Jajko
  • Świeży koperek, sól, pieprz, ulubione zioła
Andaluzyjski chłodnik ajo blanco podkręcony odrobiną musztardy - przepis na chłodnik na lato.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Czosnek przepuść przez praskę. Pieczywo (koniecznie bez skórki!) namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy nasiąknie przełóż do malaksera, dodaj jogurt, czosnek, migdały i szklankę zimnej wody. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Następnie zmniejsz obroty i dodawaj stopniowo oliwę, ocet winny, musztardę, przyprawy. Dolej jeszcze trochę wody (pół szklanki lub więcej) by uzyskać konsystencję zupy. Podawaj z ugotowanym jajkiem, świeżym koperkiem i innymi ulubionymi ziołami.

2. Chłodnik ogórkowy ze świeżym aloesem i kroplą syropu klonowego

Ogórek – król letnich obiadów i sałatek świetnie pasuje również do chłodników. Bardzo dobrze komponuje się ze świeżym aloesem. Orzeźwiający smak warto przełamać odrobiną miodu lub syropu klonowego.

Składniki:

  • 500 ml jogurtu
  • ¼ szklanki mleka migdałowego lub kokosowego
  • 4 ogórki gruntowe
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • 1 nieduży „liść” świeżego aloesu
  • Trochę koperku
  • Dwa pokruszone krakersy
  • Sól i pieprz do smaku
Chłodnik ogórkowy ze świeżym aloesem i kroplą syropu klonowego - przepis na chłodnik Agnieszki Żelazko..

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Ogórki obierz ze skórki a następnie pokrój w duże kawałki. Przełóż do blendera, dodaj jogurt, mleko, szklankę wody, ocet winny oraz miąższ i sok ze świeżego aloesu. Zmiksuj wszystko na gładką masę, dopraw solą i pieprzem, a następnie wstaw do lodówki na 30-40 minut. Podawaj z pokruszonymi krakersami, pokrojonym w kosteczkę ogórkiem i świeżym koperkiem.

3. Chłodnik z buraczkiem i czereśniami

W Polsce najpopularniejsze są wytrawne chłodniki z botwinką lub ogórkiem – podawane najczęściej z jajem i świeżymi ziołami. Równie dobre są jednak chłodniki owocowe. Wyrazisty i kwaskowaty smak czereśni warto przełamać słodkim burakiem.

Składniki:

  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 25 dag wydrylowanych czereśni
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 ugotowany i obrany burak
  • Sól i pieprz do smaku
Chłodnik z buraczkiem i czereśniami - przepisy na chłodniki na lato.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Jogurt, czereśnie, ocet, buraka i przyprawy zmiksuj na gładką masę dodając tyle wody, by uzyskać konsystencję zupy. Odstaw do lodówki, a później podawaj z cząstkami czereśni i kleksami z jogurtu.

4. Chłodnik kokosowy z musem z porzeczek i tartą rzodkiewką

Zazwyczaj chłodnik przygotowuje się na bazie jogurtu naturalnego lub mleka, ale świetne jest też mleko kokosowe. Do tego wyrazisty w smaku mus z porzeczek lub malin i starta rzodkiewka wymieszana z miodem i pieprzem (wtedy puszcza więcej soku).

Składniki:

  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • Kilka łyżek musu porzeczkowego
  • 3 rzodkiewki
  • Sól i świeżo mielony pieprz
Przepisy na chłodniki Agnieszki Żelazko: Chłodnik kokosowy z musem z porzeczek i tartą rzodkiewką.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Jogurt, mleko kokosowe, wiórki kokosowe, ocet, sól i pieprz zmiksuj na gładką masę dodając tyle wody, by uzyskać konsystencję zupy. Dopraw do smaku częścią miodu. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce (małe oczka), wymieszaj ją z pozostałą częścią miodu, posyp pieprzem i odstaw na 15 minut, by puściła sok. Później dodaj rzodkiewkę do chłodnika i wymieszaj. Zrób kilka kleksów z kwaśnego musu porzeczkowego na górze (świetnie pasuje też mus malinowy).

5. Andaluzyjskie gazpacho z pomidorów i arbuza

Tradycyjne andaluzyjskie gazpacho składa się zazwyczaj z surowych warzyw, octu, oliwy i rozmoczonego chleba. W tym przepisie królują dwa składniki: arbuz i słodkie, dojrzałe pomidory, najlepiej malinowe. Do tego ogórki, odrobina czosnku i cebuli dla podkręcenia smaku. Jest i oliwa, a zamiast octu – trochę soku z cytryny.

Składniki:

  • ½ arbuza
  • 2 pomidory malinowe
  • 2 ogórki
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz, cukier do smaku
  • Odrobina fety i świeżych ziół do dekoracji
Przepis na andaluzyjskie gazpacho z pomidorów i arbuza.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Arbuza bez skórki pokrój w mniejsze kawałki i usuń pestki. Pomidory sparz, obierz i również pokrój w kawałki. Wrzuć składniki do blendera, dodaj obrane ogórki, cebulę, czosnek, oliwę, sok z cytryny, dopraw do smaku i zmiksuj na gładką masę. Przed podaniem możesz schłodzić w lodówce, a następnie udekorować pokrojonym w kosteczkę ogórkiem oraz fetą. Dobrze pasują też świeże zioła np. tymianek lub mięta.

Co można zrobić z arbuza? Sałatka z arbuzem, gazpacho i pijany arbuz

Czy ten artykuł był pomocny?
TakNie

Podobne artykuły