Spis treści
Rzodkiewka pomaga schudnąć
Omlety z białek z chudym twarogiem to niskokaloryczne, sycące śniadanie w sam raz na wiosnę, gdy większość z nas podejmuje próby zrzucenia wagi. Zawarte w omlecie białko przyspiesza metabolizm, bo, żeby je strawić i przyswoić potrzebujemy sporo energii. Ta zaś pochodzi m.in. z tkanki tłuszczowej. Dodatek niskokalorycznej rzodkiewki, wzbogaca danie w błonnik, który wspomaga trawienie i poprawia pracę jelit (przeciwdziałając przy tym zaparciom), zmniejsza apetyt, ograniczając jednocześnie wchłanianie i przyswajanie tłuszczów.
Omlet na białkach z rzodkiewką
Składniki dla 2 osób:
- białka z 6 jajek
- łyżeczka oleju rzepakowego
- pieprz ziołowy do smaku
- świeże zioła (bazylia, tymianek, szczypiorek, natka)
- 30 g chudego twarogu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 5-6 średnich rzodkiewek
Białka doprawić pieprzem ziołowym oraz połową posiekanych ziół, wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wlać białka, trzymać ma małym ogniu do czasu, aż białko się zetnie, a omlet od spodu lekko się zrumieni. Przełożyć delikatnie na drugą stronę i zrumienić. Gotowy omlet przenieść na talerz. Rozkruszyć twaróg wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawić. Do twarogu dodać rzodkiewkę starta na tarce. Masę serową nanieść na omlet, posypać pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.
Rzodkiewka leczy cerę, wzmacnia włosy i paznokcie
Gdy pojawiają się pierwsze rzodkiewki, warto jeść je każdego dnia, bo to wielowitaminowa pigułka pełna siarki. Dzięki temu rzodkiewki poprawiają kondycję cery (szczególnie przy trądziku i skórze łojtokowej), wzmacniają włosy i paznokcie. Regularne spożywanie rzodkiewek zmniejsza też wypadanie włosów, ich tendencję do przetłuszczania się oraz łupież.
Sałatka z tuńczykiem i rzodkiewką
Składniki dla 2 osób:
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 6-7 sztuk rzodkiewek
- średni zielony ogórek
- 2 jajka
- pół pęczka szczypiorku
- kilka gałązek koperku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka chrzanu
- sól i pieprz do smaku
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w grubą kostkę. Ogórka obrać cienko ze skóry i pokroić w kostkę. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. Wymieszać jogurt z chrzanem, doprawić solą i pieprzem. W miseczce wymieszać składniki sałatki, polać jogurtem, udekorować gałązkami koperku.
Rzodkiewka pomaga obniżyć poziom cholesterolu
Sezon grillowy zaczyna się wiosną. Jeśli grill to koniecznie z karkówką. A co z tymi, którzy mają wysoki poziom cholesterolu i powinni unikać mięsa? Dla nich dobre będą bezmięsne szaszłyki, np. te z rzodkiewkami. Mają one tę zaletę, że nie zawierają cholesterolu, przeciwnie pomagają utrzymać w ryzach poziom cholesterolu i cukru.
Pieczone szaszłyki z rzodkiewek
Składniki dla 2 osób:
- 2 pęczki rzodkiewek
- 10 sztuk średnich pieczarek
- 2 średnie cebule
- czerwona papryka
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rzodkiewki umyć i odkroić oba końce. Pieczarki obrać ze skórki, cebule obrać i pokroić w grube plastry. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w grube paski. Na patyczki do szaszłyków nadziewać kolejno rzodkiewkę, pieczarki, paprykę. Gotowe szaszłyki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Doprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek. Piec ok. 20-25 minut lub grillować. Podawać z dipem jogurtowo-koperkowym z czosnkiem.