Bardzo prostym, smacznym i odżywczym daniem jest rozgrzewająca owsianka, wzbogacona różnymi dodatkami.
Jak zrobić owsiankę?
Składniki:
- płatki owsiane
- imbir
- jagody goji
- rodzynki lub żurawina suszona
- cynamon
- kardamon
- kurkuma
Przepis na rozgrzewającą owsiankę
Płatki owsiane należy ugotować na wodzie (nie na mleku). W czasie gotowania dodać imbir (suszony, ale jeśli nie mamy, może być kilka plasterków świeżego), dwie łyżki jagód goji (ugotowane stają się miękkie i słodkawe, na sucho trudno je nawet pogryźć…), opcjonalnie rodzynki (a jeśli ktoś nie lubi lub są dla niego zbyt słodkie, można je zastąpić owocami suszonej żurawiny), cynamon i kardamon do smaku, nieco kurkumy.
Te wszystkie składniki sprawią, że przygotowana owsianka będzie istną bombą przeciwbakteryjną, przeciwzapalną i podnoszącą odporność. Ponadto sprawi, że nasz układ pokarmowy będzie funkcjonował sprawniej, a wiadomo, że klucz do prawidłowej odporności tkwi w jelitach.