Strona główna Najnowsze artykuły Przepisy z groszkiem cukrowym
Strona główna Najnowsze artykuły Przepisy z groszkiem cukrowym

Przepisy z groszkiem cukrowym

autor: Agnieszka Żelazko

Przepyszny, chrupiący, niskokaloryczny i bardzo zdrowy – tak można w skrócie opisać groszek cukrowy, który króluje na naszych stołach przez całą wiosnę. Wystarczy usunąć z niego końcówki i nitki, by można go było chrupać bez opamiętania. Na surowo lub po obróbce cieplnej. Świetnie smakuje w sałatkach, przeróżnych kremach, pastach, jako dodatek do pesto lub risotto. Można go zrobić na parze lub poddusić na patelni. Najzdrowszy jest jednak świeży. Bogaty w potas, białko i przeróżne węglowodany. Jest również źródłem antyoksydantów i luteiny mającej zbawienny wpływ na oczy.

Ma kilkucentymetrowe, delikatnie spłaszczone strąki i słodkie ziarenka. Jest bardzo łatwy w uprawie, można go hodować samodzielnie – nawet w skrzynkach na balkonie. Zarówno jego strąki, pędy, jak i listki są soczyste i chrupiące. Groszek cukrowy, jako jedyny groszek jest jadalny na surowo, ponieważ nie posiada pergaminowej (i często łykowatej) wyściółki. Jest także niskokaloryczny. W 100 g groszku jest tylko 42 kcal. Można go smażyć i gotować – choć podczas obróbki cieplnej warto dodać odrobinę soku z cytryny, soku z pomarańczy, octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego. Dzięki temu zachowa kolor.  

Jak przechowywać groszek cukrowy?

Groszek cukrowy najlepiej jeść tuż po zebraniu. Wtedy ma najwięcej właściwości odżywczych. Można go przechowywać z lodówce – w przewiewnym (np. lnianym) woreczku lub szklanym naczyniu. Do takiego naczynia  warto włożyć wilgotny ręcznik papierowy, by groszek dłużej utrzymał świeżość. Groszek cukrowy można też mrozić – zarówno w strąkach, jak i same ziarenka.  

Z czym podawać groszek?

Dobrze komponuje się w sałatkach i na kanapkach. Można z niego zrobić pesto do makaronów lub pastę do smarowania pieczywa. Świetnie pasuje do jajecznicy lub frittaty. Może być składnikiem zup i kremów, pasuje też do ryb i delikatnych mięs. Świetny jest jako składnik zapiekanek, wytrawnych ciast lub tarty. Bardzo dobrze pasuje do wszelkich potrawek mięsno-warzywnych z patelni. Wtedy najlepiej dodawać go pod koniec smażenia lub duszenia. Przepyszny jest też na parze.

Skarbnica białka i luteiny

W groszku jest sporo białka, które tworzy mięśnie i odpowiada za ich wzmacnianie. Zielone kuleczki wraz ze strączkiem polecane są zatem nie tylko weganom i wegetarianom, ale też osobom aktywnym fizycznie. W groszku jest też luteina, która wzmacnia wzrok. Do tego duża dawka witaminy C wzmacniającej układ odpornościowy, witaminy z grupy B oraz A, E i K. Jakie minerały schrupiemy razem ze strączkiem i ziarenkami? Przede wszystkim potas, ale też wzmacniający kości wapń, żelazo, fosfor, cynk i magnez.

Węglowodany, antyoksydanty i błonnik

Groszek dostarcza węglowodanów i jest źródłem energii dla organizmu. Węglowodany (przede wszystkim te złożone) utrzymują też poziom cukru we krwi na właściwym poziomie. Ze względu na zawartość antyoksydantów zielone warzywo wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami i hamuje proces starzenia się, poprawia odporność. Błonnik z kolei wspomaga pracę układu pokarmowego i przyspiesza metabolizm. Ma też dobry wpływ na układ krążenia, obniża poziom cholesterolu LDL.

Bób – przepisy na sałatkę z bobem, burgery i bób marynowany w czubrycy

Przepisy z groszkiem cukrowym

1. Pasta z groszku cukrowego i parmezanu do smarowania pieczywa

Lekka, słodko-słona pasta z groszku i parmezanu idealnie komponuje się z bagietką, białym serkiem, świeżymi warzywami lub owocami.

Składniki:

  • Dwie garście groszku cukrowego
  • 2 łyżki startego parmezanu (lub więcej)
  • Pieprz i sól do smaku
  • Odrobina oliwy
Pasta z groszku cukrowego i parmezanu do smarowania pieczywa - przepis Agnieszki Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Groszek opłucz i obierz, usuń nitki. Przełóż do blendera, dodaj odrobinę oliwy, pieprz i sól. W zależności od tego ile wypuścił wody dodawaj stopniowo parmezan uzyskując pożądaną konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadki – dodaj parmezanu. Jeśli jest zbyt gęsty – dodaj więcej oliwy. Wymieszaj całość dokładnie i dopraw raz jeszcze. 

2. Wiosenna sałatka z groszkowym winegretem

Zielone ziarenka dodaj do sałatki, a z pozostałej części groszku przygotuj pyszny miodowo-winny winegret. Do tego szparagi, rzodkiewka, trochę zieleniny i jajko.

Składniki:

  • Garść świeżego szpinaku
  • 6 szparagów
  • Garść groszku cukrowego
  • 3 rzodkiewki
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • Jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól i pieprz do smaku
Wiosenna sałatka z groszkowym winegretem - przepisy z groszkiem cukrowym Agnieszki Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Szpinak umyj i ułóż na talerzu. Ze szparagów usuń zdrewniałe końcówki i ugotuj je w lekko słonej wodzie (dodaj też pół łyżeczki cukru, by były chrupiące). Gotuj ok 7 minut, odcedź, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do sałatki. Ziarenka groszku cukrowego dodaj do sałatki, a strączki wrzuć do blendera. Dolej oliwę, wodę, dodaj łyżeczkę miodu, sól i pieprz do smaku. Zmiksuj na gładki sos. Sałatkę udekoruj pokrojoną rzodkiewką, pomidorkami koktajlowymi oraz jajkiem na miękko. Polej sosem i posyp świeżymi ziołami.

3. Serowe jeże naszpikowane groszkiem

Serowe kulki powstają z połączenia sera typu Almette i serka homogenizowanego. Doprawione młotkowaną kolendrą, odrobiną czosnku i naszpikowane zielonymi kulkami. Dobrze pasują do przeróżnych sałatek.

Składniki:

  • 3 kopiate łyżki serka typu Almette
  • 2 łyżeczki serka homogenizowanego
  • ½ łyżeczki ziarenek kolendry (młotkowanych)
  • 1 ząbek czosnku
  • Pieprz i sól do smaku
  • Garść ziarenek z groszku cukrowego
Serowe jeże naszpikowane groszkiem według przepisu Agi Żelazko.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Serek typu Almette wymieszaj z serkiem homogenizowanym. Dodaj przepuszczony przez praskę czosnek, kolendrę, pieprz i sól. Wymieszaj raz jeszcze dokładnie. Uformuj kulki, obtocz je w ziarenkach groszku, wstaw do lodówki na pół godziny, żeby stężały. Podawaj na sałatce np. z owocami letnimi – truskawkami i jeżynami.

4. Potrawka z groszku cukrowego, pomidorów i kurczaka

Składniki:

  • 150 g kurczaka lub indyka
  • Garść groszku cukrowego
  • Garść rukoli
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 żółty pomidor
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki białego wina
  • 1 łyżka masła
  • Mieszanka przypraw: papryka słodka, kolendra, majeranek, chili
  • Sól, cukier, pieprz do smaku
  • Odrobina oliwy
Przepis na potrawkę z groszku cukrowego, pomidorów i kurczaka.

Fot. Agnieszka Żelazko

Przygotowanie:

Masło rozpuść na patelni, dodaj odrobinę oliwy. Podsmaż czosnek i doprawionego kurczaka. Dorzuć pomidorki koktajlowe pokrojone w połówki i żółtego pomidora pokrojonego w kostkę. Dodaj białe wino, odrobinę cukru i duś aż pomidory zmiękną. Na końcu dorzuć groszek cukrowy i przemieszaj kilka razy. Na talerzu ułóż świeżą rukolę i ziemniaki. Na górę dodaj potrawkę.

Najnowsze artykuły