Ma kilkucentymetrowe, delikatnie spłaszczone strąki i słodkie ziarenka. Jest bardzo łatwy w uprawie, można go hodować samodzielnie – nawet w skrzynkach na balkonie. Zarówno jego strąki, pędy, jak i listki są soczyste i chrupiące. Groszek cukrowy, jako jedyny groszek jest jadalny na surowo, ponieważ nie posiada pergaminowej (i często łykowatej) wyściółki. Jest także niskokaloryczny. W 100 g groszku jest tylko 42 kcal. Można go smażyć i gotować – choć podczas obróbki cieplnej warto dodać odrobinę soku z cytryny, soku z pomarańczy, octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego. Dzięki temu zachowa kolor.
Spis treści
Jak przechowywać groszek cukrowy?
Groszek cukrowy najlepiej jeść tuż po zebraniu. Wtedy ma najwięcej właściwości odżywczych. Można go przechowywać z lodówce – w przewiewnym (np. lnianym) woreczku lub szklanym naczyniu. Do takiego naczynia warto włożyć wilgotny ręcznik papierowy, by groszek dłużej utrzymał świeżość. Groszek cukrowy można też mrozić – zarówno w strąkach, jak i same ziarenka.
Z czym podawać groszek?
Dobrze komponuje się w sałatkach i na kanapkach. Można z niego zrobić pesto do makaronów lub pastę do smarowania pieczywa. Świetnie pasuje do jajecznicy lub frittaty. Może być składnikiem zup i kremów, pasuje też do ryb i delikatnych mięs. Świetny jest jako składnik zapiekanek, wytrawnych ciast lub tarty. Bardzo dobrze pasuje do wszelkich potrawek mięsno-warzywnych z patelni. Wtedy najlepiej dodawać go pod koniec smażenia lub duszenia. Przepyszny jest też na parze.
Skarbnica białka i luteiny
W groszku jest sporo białka, które tworzy mięśnie i odpowiada za ich wzmacnianie. Zielone kuleczki wraz ze strączkiem polecane są zatem nie tylko weganom i wegetarianom, ale też osobom aktywnym fizycznie. W groszku jest też luteina, która wzmacnia wzrok. Do tego duża dawka witaminy C wzmacniającej układ odpornościowy, witaminy z grupy B oraz A, E i K. Jakie minerały schrupiemy razem ze strączkiem i ziarenkami? Przede wszystkim potas, ale też wzmacniający kości wapń, żelazo, fosfor, cynk i magnez.
Węglowodany, antyoksydanty i błonnik
Groszek dostarcza węglowodanów i jest źródłem energii dla organizmu. Węglowodany (przede wszystkim te złożone) utrzymują też poziom cukru we krwi na właściwym poziomie. Ze względu na zawartość antyoksydantów zielone warzywo wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami i hamuje proces starzenia się, poprawia odporność. Błonnik z kolei wspomaga pracę układu pokarmowego i przyspiesza metabolizm. Ma też dobry wpływ na układ krążenia, obniża poziom cholesterolu LDL.
Bób – przepisy na sałatkę z bobem, burgery i bób marynowany w czubrycy
Przepisy z groszkiem cukrowym
1. Pasta z groszku cukrowego i parmezanu do smarowania pieczywa
Lekka, słodko-słona pasta z groszku i parmezanu idealnie komponuje się z bagietką, białym serkiem, świeżymi warzywami lub owocami.
Składniki:
- Dwie garście groszku cukrowego
- 2 łyżki startego parmezanu (lub więcej)
- Pieprz i sól do smaku
- Odrobina oliwy
Przygotowanie:
Groszek opłucz i obierz, usuń nitki. Przełóż do blendera, dodaj odrobinę oliwy, pieprz i sól. W zależności od tego ile wypuścił wody dodawaj stopniowo parmezan uzyskując pożądaną konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadki – dodaj parmezanu. Jeśli jest zbyt gęsty – dodaj więcej oliwy. Wymieszaj całość dokładnie i dopraw raz jeszcze.
2. Wiosenna sałatka z groszkowym winegretem
Zielone ziarenka dodaj do sałatki, a z pozostałej części groszku przygotuj pyszny miodowo-winny winegret. Do tego szparagi, rzodkiewka, trochę zieleniny i jajko.
Składniki:
- Garść świeżego szpinaku
- 6 szparagów
- Garść groszku cukrowego
- 3 rzodkiewki
- Kilka pomidorków koktajlowych
- Jajko
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka przegotowanej wody
- 1 łyżeczka miodu
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Szpinak umyj i ułóż na talerzu. Ze szparagów usuń zdrewniałe końcówki i ugotuj je w lekko słonej wodzie (dodaj też pół łyżeczki cukru, by były chrupiące). Gotuj ok 7 minut, odcedź, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do sałatki. Ziarenka groszku cukrowego dodaj do sałatki, a strączki wrzuć do blendera. Dolej oliwę, wodę, dodaj łyżeczkę miodu, sól i pieprz do smaku. Zmiksuj na gładki sos. Sałatkę udekoruj pokrojoną rzodkiewką, pomidorkami koktajlowymi oraz jajkiem na miękko. Polej sosem i posyp świeżymi ziołami.
3. Serowe jeże naszpikowane groszkiem
Serowe kulki powstają z połączenia sera typu Almette i serka homogenizowanego. Doprawione młotkowaną kolendrą, odrobiną czosnku i naszpikowane zielonymi kulkami. Dobrze pasują do przeróżnych sałatek.
Składniki:
- 3 kopiate łyżki serka typu Almette
- 2 łyżeczki serka homogenizowanego
- ½ łyżeczki ziarenek kolendry (młotkowanych)
- 1 ząbek czosnku
- Pieprz i sól do smaku
- Garść ziarenek z groszku cukrowego
Przygotowanie:
Serek typu Almette wymieszaj z serkiem homogenizowanym. Dodaj przepuszczony przez praskę czosnek, kolendrę, pieprz i sól. Wymieszaj raz jeszcze dokładnie. Uformuj kulki, obtocz je w ziarenkach groszku, wstaw do lodówki na pół godziny, żeby stężały. Podawaj na sałatce np. z owocami letnimi – truskawkami i jeżynami.
4. Potrawka z groszku cukrowego, pomidorów i kurczaka
Składniki:
- 150 g kurczaka lub indyka
- Garść groszku cukrowego
- Garść rukoli
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1 żółty pomidor
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki białego wina
- 1 łyżka masła
- Mieszanka przypraw: papryka słodka, kolendra, majeranek, chili
- Sól, cukier, pieprz do smaku
- Odrobina oliwy
Przygotowanie:
Masło rozpuść na patelni, dodaj odrobinę oliwy. Podsmaż czosnek i doprawionego kurczaka. Dorzuć pomidorki koktajlowe pokrojone w połówki i żółtego pomidora pokrojonego w kostkę. Dodaj białe wino, odrobinę cukru i duś aż pomidory zmiękną. Na końcu dorzuć groszek cukrowy i przemieszaj kilka razy. Na talerzu ułóż świeżą rukolę i ziemniaki. Na górę dodaj potrawkę.