Spis treści
Chłodniki idealne na lato
Chłodniki mają specjalne miejsce w sercu każdego, kto chciałby przekąsić coś sycącego, ale z powodu wysokich temperatur nie ma ochoty na żadne ciepłe dania. Schłodzone zupy na bazie zsiadłego mleka, kefiru, czy jogurtu są bardzo popularne w Polsce, zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Za granicą, na przykład w Hiszpanii, króluje przede wszystkim warzywno-owocowe gazpacho bez grama jogurtu, czy mleka, ale za to z czerstwym pieczywem, oliwą i octem.
Gdy każdy z nas jest „zmęczony latem” i wysoką temperaturą chłodnik ma za zadanie dostarczyć mikroelementów oraz elektrolitów, by odżywić organizm i uzupełnić wydalone z potem minerały oraz witaminy. Chłodne zupy najczęściej przygotowuje się z dodatkiem ogórków, rzodkiewki, koperku. My puścimy wodze fantazji i wykorzystamy również migdały, mleko kokosowe, świeży aloes, porzeczki i inne owoce.
Letnie chłodniki w pięciu smakach
Chłodniki – przepisy
1. Andaluzyjski chłodnik ajo blanco podkręcony odrobiną musztardy
Słynny hiszpański chłodnik, który jest popularny przede wszystkim w Maladze i Grenadzie, w oryginalnej wersji nie ma zazwyczaj jogurtu. Powstaje na bazie namoczonego pieczywa i migdałów, czasami z dodatkiem niewielkiej ilości mleka. Ja postanowiłam podkręcić jego smak jogurtem, odrobiną musztardy i ulubionym koperkiem, bez którego trudno wyobrazić sobie nasz polski chłodnik. Powstała zatem międzynarodowa wersja tej zupy.
Składniki:
- 250 ml jogurtu
- 200-250 g migdałów bez skórki
- 2-3 kromki białego chleba pszennego (bez skórki)
- 4 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka ulubionej musztardy
- Jajko
- Świeży koperek, sól, pieprz, ulubione zioła
Przygotowanie:
Czosnek przepuść przez praskę. Pieczywo (koniecznie bez skórki!) namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy nasiąknie przełóż do malaksera, dodaj jogurt, czosnek, migdały i szklankę zimnej wody. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Następnie zmniejsz obroty i dodawaj stopniowo oliwę, ocet winny, musztardę, przyprawy. Dolej jeszcze trochę wody (pół szklanki lub więcej) by uzyskać konsystencję zupy. Podawaj z ugotowanym jajkiem, świeżym koperkiem i innymi ulubionymi ziołami.
2. Chłodnik ogórkowy ze świeżym aloesem i kroplą syropu klonowego
Ogórek – król letnich obiadów i sałatek świetnie pasuje również do chłodników. Bardzo dobrze komponuje się ze świeżym aloesem. Orzeźwiający smak warto przełamać odrobiną miodu lub syropu klonowego.
Składniki:
- 500 ml jogurtu
- ¼ szklanki mleka migdałowego lub kokosowego
- 4 ogórki gruntowe
- 2-3 łyżki octu winnego
- 1 nieduży „liść” świeżego aloesu
- Trochę koperku
- Dwa pokruszone krakersy
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ogórki obierz ze skórki a następnie pokrój w duże kawałki. Przełóż do blendera, dodaj jogurt, mleko, szklankę wody, ocet winny oraz miąższ i sok ze świeżego aloesu. Zmiksuj wszystko na gładką masę, dopraw solą i pieprzem, a następnie wstaw do lodówki na 30-40 minut. Podawaj z pokruszonymi krakersami, pokrojonym w kosteczkę ogórkiem i świeżym koperkiem.
3. Chłodnik z buraczkiem i czereśniami
W Polsce najpopularniejsze są wytrawne chłodniki z botwinką lub ogórkiem – podawane najczęściej z jajem i świeżymi ziołami. Równie dobre są jednak chłodniki owocowe. Wyrazisty i kwaskowaty smak czereśni warto przełamać słodkim burakiem.
Składniki:
- 500 g jogurtu naturalnego
- 25 dag wydrylowanych czereśni
- 2 łyżki octu winnego
- 1 ugotowany i obrany burak
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jogurt, czereśnie, ocet, buraka i przyprawy zmiksuj na gładką masę dodając tyle wody, by uzyskać konsystencję zupy. Odstaw do lodówki, a później podawaj z cząstkami czereśni i kleksami z jogurtu.
4. Chłodnik kokosowy z musem z porzeczek i tartą rzodkiewką
Zazwyczaj chłodnik przygotowuje się na bazie jogurtu naturalnego lub mleka, ale świetne jest też mleko kokosowe. Do tego wyrazisty w smaku mus z porzeczek lub malin i starta rzodkiewka wymieszana z miodem i pieprzem (wtedy puszcza więcej soku).
Składniki:
- 250 ml jogurtu greckiego
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2-3 łyżki octu winnego
- 1 łyżka miodu
- Kilka łyżek musu porzeczkowego
- 3 rzodkiewki
- Sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Jogurt, mleko kokosowe, wiórki kokosowe, ocet, sól i pieprz zmiksuj na gładką masę dodając tyle wody, by uzyskać konsystencję zupy. Dopraw do smaku częścią miodu. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce (małe oczka), wymieszaj ją z pozostałą częścią miodu, posyp pieprzem i odstaw na 15 minut, by puściła sok. Później dodaj rzodkiewkę do chłodnika i wymieszaj. Zrób kilka kleksów z kwaśnego musu porzeczkowego na górze (świetnie pasuje też mus malinowy).
5. Andaluzyjskie gazpacho z pomidorów i arbuza
Tradycyjne andaluzyjskie gazpacho składa się zazwyczaj z surowych warzyw, octu, oliwy i rozmoczonego chleba. W tym przepisie królują dwa składniki: arbuz i słodkie, dojrzałe pomidory, najlepiej malinowe. Do tego ogórki, odrobina czosnku i cebuli dla podkręcenia smaku. Jest i oliwa, a zamiast octu – trochę soku z cytryny.
Składniki:
- ½ arbuza
- 2 pomidory malinowe
- 2 ogórki
- ½ czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól, pieprz, cukier do smaku
- Odrobina fety i świeżych ziół do dekoracji
Przygotowanie:
Arbuza bez skórki pokrój w mniejsze kawałki i usuń pestki. Pomidory sparz, obierz i również pokrój w kawałki. Wrzuć składniki do blendera, dodaj obrane ogórki, cebulę, czosnek, oliwę, sok z cytryny, dopraw do smaku i zmiksuj na gładką masę. Przed podaniem możesz schłodzić w lodówce, a następnie udekorować pokrojonym w kosteczkę ogórkiem oraz fetą. Dobrze pasują też świeże zioła np. tymianek lub mięta.
Co można zrobić z arbuza? Sałatka z arbuzem, gazpacho i pijany arbuz